Lech Walesa avertizează asupra riscului unui "război civil" în Polonia

Lech Walesa avertizează asupra riscului unui "război civil" în Polonia

Fostul președinte polonez și lider istoric al mișcării Solidaritatea, Lech Walesa, i-a avertizat pe conservatorii partidului Dreptate și Justiție (PiS), care au preluat puterea în urmă cu o lună, împotriva riscului declanșării unui 'război civil' în Polonia, potrivit unui interviu acordat televiziunii publice joi seara, citat de AFP.

Desigur, 'trebuie schimbate unele lucruri. Conservatorii au dreptate în multe puncte. Dar nu în acest mod', a declarat laureatul premiului Nobel pentru Pace, referindu-se la ultimele legi promovate de noua majoritate parlamentară care urmăresc să schimbe funcționarea Tribunalului constituțional și componența acestuia.

'Reformele trebuie făcute în mod deschis și democratic. Și nu în mod brutal. Ei trebuie să-și schimbe acest fel de a proceda. Dacă nu o fac, îi avertizez, notați bine: aceasta se va termina printr-un război civil', a spus el.

Lech Walesa a adăugat că va face 'totul pentru ca așa ceva să nu se producă'.'Voi încerca să-i conving pe acești oameni. Sunt într-adevăr foștii mei colegi, nu aș vrea să iau poziție împotriva lor', a declarat fostul președinte. În 1990, el îi avea drept consilieri, înainte de a se certa cu ei, pe Jaroslaw Kaczynski, actualul șef al PiS, și pe fratele său geamăn, Lech Kaczynski, decedat în accidentul avionului prezidențial în 2010, în Smolensk (Rusia).

'Începe să-mi fie rușine pentru această alegere democratică' a polonezilor, care l-au adus pe candidatul PiS Andrzej Duda la președinția țării în 24 mai și au dat partidului PiS majoritatea parlamentară prin alegerile legislative din 25 octombrie. 'Nu voi evita să o spun străinătății', a declarat el.

După o lună de la sosirea la putere a conservatorilor conduși de Jaroslaw Kaczynski, Polonia se află în plină criză politică din cauza numirii judecătorilor Tribunalului constituțional. Numirea de către PiS a cinci judecători aleși de el a suscitat un val de critici din partea opoziției, presei și a simplilor cetățeni.

Un proiect de lege al PiS, dezbătut în prezent în Parlament, modifică sensibil regulile de funcționare a Tribunalului constituțional, care are atribuția de a decide asupra constituționalității legilor.

Acest proiect introduce în special regula unei majorități calificate de două treimi pentru fiecare verdict al Tribunalului constituțional, obligat — pentru a putea decide — să reunească 13 judecători din 15, câți are această instanță (în loc de 5 în prezent).

Zeci de mii de manifestanți au defilat sâmbăta trecută la Varșovia pentru 'a apăra democrația' pe care o consideră amenințată de conservatorii populiști și eurosceptici ai lui Jaroslaw Kaczynski. În ziua următoare, susținătorii acestuia au manifestat și ei la Varșovia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Umbrărescu și-a adus „monștrii” pe șantier să termine cei 10 km lipsă din Autostrada Vestului

2 De citit. Atât de mare o fi diferența de tehnologie între SUA și ceilalți?

3 Tolontan, articol prin care îngroapă mitul Nicușor Dan... Ce dezvăluie cunoscutul jurnalist...

4 VIDEO Voi ascultați ce spune Armand Goșu despre Rusia și complicitățile cu anumite țări?

5 Foarte interesante amănunte...