Lecția din 26 februarie 1991, când 9 tancuri Abrams au distrus 47 de tancuri sovietice. Când au deschis focul, turelele sovietice au început să zboare!

Lecția din 26 februarie 1991, când 9 tancuri Abrams au distrus 47 de tancuri sovietice. Când au deschis focul, turelele sovietice au început să zboare!

Undeva prin toamna acestui an Ucraina urmează să primească primele tancuri americane Abrams. SUA au promis forțelor armate ale Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams.

Numărul de 31 de tancuri nu impresionează la prima vedere, mai ales în contextul în care vorbim de o linie a frontului de 1.000 de kilometri. Abrams se adaugă celor aproximativ 200 de tancuri Leopard și Challenger 2 primite de ucraineni.

Pe lângă tancuri, sute de mașini de luptă ale infanteriei au fost livrate de către aliații occidentali Ucrainei în încercarea forțelor armate ucrainene de a elibera cât mai mult din teritoriul ocupat de trupele ruse.

26 februarie 1991 ar putea fi o lecție pentru Ucraina

2. Tanc Abram... (abrams-us-army-tanc-sua_79661600.jpg)

Tanc Abrams american, în timpul unor exerciții. Photo: U.S. Army via Defense Brief

Analiștii publicației Bulgarian Military amintesc însă că deși numărul tancurilor este o componentă foarte importantă în acțiunile militare, au fost cazuri în istorie în care tancuri occidentale au făcut ravagii prin tehnica sovietică, deși erau în inferioritate numerică vădită.

Un astfel de exemplu ce ar putea fi o lecție pentru Ucraina s-a întâmplat pe 26 februarie 1991 în timpul Războiului din Golf între coaliția condusă de SUA și trupele irakiene ale lui Saddam Hussein.

În ziua respectivă 9 tancuri americane M1A1 Abrams și 12 vehicule de luptă Bradley efectuau o misiune de recunoaștere, ordinul Pentagonului fiind să nu se angajeze în luptă.

Conduși de generalul H.R. McMaster, americanii au dat peste una din cele mai puternice divizii de tancuri irakiene care s-a angajat în luptă.

Americanii nu au beneficiat de suport aerian, avioanele A-10 și elicoptere neputând să sprijine forțele de la sol din cauza unei furtuni de nisip.

Irakienii au beneficiat de avantajul terenului, dar și de faptul că în apropiere se aflau sisteme antiaeriene ZSU-23-4 „Shilka”.

McMaster a ordonat să fie lovite toate clădirile din satul respectiv în jurul cărora se aflau adăpostite tancurile irakiene. În câteva minute acestea au fost puse la pământ, irakienii pierzând avantajul.

„Când americanii au deschis focul turelele tancurilor sovietice au început să zboare”

3. Tanc ameri... (abrams_43442500.jpg)

Tanc american Abrams. Foto: US Army

A urmat o confruntare între tancurile americane Abrams, susținute de mașini de luptă Bradley, și tancuri T-72, T-62 și T-55 irakiene. „Când americanii au deschis focul turelele tancurilor sovietice au început să zboare”, arată sursa citată.

Motivul? Americanii știau că, spre deosebire de Abrams, tancurile sovietice aveau în partea din spate a turelei stocată muniția, mai exact 40 de obuze. Cu alte cuvinte cam orice lovitură era fatală tancurilor sovietice.

A urmat o bătălie aprigă între cele două forțe armate, blindatele de luptă Bradley reușit să anihileze apărarea antiaeriană.

Potrivit sursei citate în 23 de minute americanii au distrus 47 de tancuri și 34 de blindate irakiene, fără să piardă niciun Abrams sau Bradley. Deși irakienii au lovit tancurile Abrams, sistemele de protecție ale acestora au făcut față. Întreaga confruntare a durat 30 de minute.

Diferențele față de Războiul din Golf sunt însă majore iar rușii și-au îmbunătățit tehnica

4. T-90M, sur... (t-90m_42328500.jpg)

T-90M, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Desigur, exemplu arată că nu numărul tehnicii de luptă e mereu decisiv, ci calitatea acesteia și pregătirea personalului.

Iar războiul din Ucraina nu e războiul din Golf. Sursa citată precizează că rușii au îmbunătățit mult tancurile față de acum trei decenii, cu sisteme și senzori care echilibrează balanța.

Mai mult, Ucraina nu beneficiază de logistica de care au beneficiat americanii în Irak, unde alături de 35 de state aliate SUA au desfășurat peste 3.100 de tancuri.

În final avantajul confruntării va fi făcut de către pregătirea echipajului.

Totuși, exemplul e o lecție pentru ucraineni că un număr mic de tancuri poate avea succes.

SURSA: defenseromania.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...