Lecțiile războiului din Ucraina, înainte de o potențială transformare a frontului. Analiza generalului David Petraeus

Lecțiile războiului din Ucraina, înainte de o potențială transformare a frontului. Analiza generalului David Petraeus

Generalul David Petraeus, fost comandant al SUA și al coaliției în războaiele din Afganistan și Irak, și ulterior director al CIA, a vorbit pe larg în cadrul unui interviu pentru CNN despre lecțiile războiului din Ucraina și despre cum ar putea arăta ofensivele, pe fondul unui câmp de luptă potențial transformat.

Fostul director CIA face un bilanț al războiului înainte de începerea ofensivelor FOTO PROFIMEDIA

Potrivit lui Petraeus, războiul care are loc în Ucraina este practic primul conflict ce se duce cu mijloacele informațiilor din surse deschise. Simultan, multe tactici și arme sunt specifice Războiului Rece, deși există și capacități noi precum dronele, ca și muniție de precizie.

Ambele părți pregătesc ofensive care e de presupus că vor schimba situația curentă ajunsă într-un oarecare impas, în care niciuna dintre ele nu face progrese notabile. Doar că, în timp ce probabil Moscova se pregătește să trimită o altă tranșă de soldați mobilizați, Ucraina urmează să fie mai bine echipată odată ce va sosi ajutorul occidental, dispunând de rachete cu rază mai lungă de acțiune, vehicule blindate și volume impresionante de muniție. În general, va fi mai bine organizată și va avea soldați mai bine instruiți, pe când e de așteptat ca vulnerabilitățile, inclusiv strategice, ale Rusiei să iasă din nou la iveală, apreciază fostul director CIA.

Petraeus spune că pariază pe Ucraina că va fi învingătoare având în vedere bătăliile importante pierdute de Rusia pe parcursul invaziei - la Kiev, la Harkov, printre altele, nereușind să cucerească coasta sudică a Ucrainei, și fiind obligată să retragă forțele de pe malul vestic al Niprului, în provincia Herson.

De altfel de atunci, adică din toamnă, liniile frontului sunt relativ statice, cu excepția câștigurilor mici, progresive și extrem de costisitoare obținute în ultima vreme în jurul Bahmut.

Situația de pe câmpul de luptă este practic un impas, în pofida atacurilor prezente ale Rusiei - acestea sunt concentrate în anumite zone și sunt deosebit de costisitoare. Între timp, ambele părți adună capacități pentru viitoarele ofensive - așteptate la sfârșitul lunii, în cazul Rusiei, respectiv în primăvară/vară în cazul Ucrainei.

„Partea care va genera cele mai capabile, mai bine antrenate și echipate forțe până atunci va obține cele mai importante câștiguri. Iar eu mizez pe Ucraina în această privință”, a spus el.

Lecțiile războiului din Ucraina

În mare măsură ce se întâmplă pe câmpul de luptă ar fi ceea am fi putut vedea pe timpul Războiului Rece dacă ar fi izbucnit atunci un război, de aceea, în privințe importante, Ucraina nu este o privire în viitor, apreciază generalul american.

Totuși se pot extrage indicii despre cum ar putea arăta războaiele viitoare -utilizarea dronelor (chiar dacă modeste ca rază de acțiune și capabilități) pentru a identifica obiective precum cartierele rusești și alte ținte pentru muniția de precizie (iar ucrainenii vor primi curând de la SUA unele cu rază dublă de acțiune).

Vedem impactul rachetelor antitanc și antiaeriene sofisticate, lansate de pe umăr, furnizate de Occident. Am văzut impactul utilizării selective a rachetelor anti-navă cu rază medie de acțiune. Și am mai văzut utilizarea de către ruși a capacităților cibernetice ofensive, deși nu cu un succes deosebit.

Poate cel mai notabil este faptul că asistăm la un război care are loc, pentru prima dată, într-un context care include prezența pe scară largă a telefoanelor inteligente, a conectivității la internet, a rețelelor sociale și a altor site-uri de internet”, a remarcat generalul american.

Lista domeniilor unde Rusia a avut performanțe mult sub așteptări este una lungă, începând cu strategia invaziei și continuând cu comanda ineficientă, pregătirea slabă a recruților, lipsa de disciplină, echipament în stare precară, incapacitate logistică și inabilitatea de a obține efecte de arme combinate.

Totuși, Rusia dispune încă de o capacitate militară formidabilă, este o superputere nucleară, și o țară mare, binecuvântată cu resurse energetice, minerale și agricole uriașe.

Cât de mult va conta cantitatea în cadrul ofensivelor viitoare?

Numărul ar putea face o diferență dacă Rusia ar putea reuși o mobilizare de succes care să fie totală. Totuși, cei între 100.000 și 150.000 de noi recruți ce urmează să fie trimiși pe front nu sunt o cantitate de neglijat.

Un factor extrem de important este și moralul și motivația de a lupta - care sunt puternice în cazul Ucrainei, întrucât luptă pentru a supraviețui ca stat, în timp ce soldaților ruși - mulți făcând parte din minoritățile naționale- pot să le lipsească.

Mai mult, însă în acest moment Ucraina s-a descurcat mai bine în ceea ce privește recrutarea, antrenarea, pregătirea, echiparea, organizarea și angajarea de forțe suplimentare - ajutată și de asistența considerabilă oferită de SUA (peste 26 de miliarde de dolari în arme, muniții și alte tipuri de asistență de securitate de la începutul invazie) și de alte țări NATO și occidentale.

Tehnologia

Noile tehnologii - sateliții Starlink oferiți de Elon Musk, rachetele de precizie HIMARS, aplicația de recunoaștere facială Clearview AI, dronele turcești TB2 - s-au dovedit extrem de importante, dar ce au făcut în plus ucrainenii a fost să adapteze cu multă iscusință aplicații și dispozitive comerciale pentru a satisface diverse nevoi militare (colectare de informații, identificare a țintelor)

Dar abilitățile ucrainene s-au dovedit în special excepționale pentru a rezolva probleme - fie că a fost vorba de modificarea rachetelor occidentale pentru a putea fi purtate de avioane de luptă sovietice MiG-29, de repararea tancurilor lăsate în urmă de ruși sau de bruiajul comunicațiilor ruse.

Ei au demonstrat și abilitatea de a învăța cum să opereze noi sisteme de arme în timp record pentru a le putea pune în aplicare cât mai rapid pe câmpul de luptă.

De ce arme are nevoie Ucraina

„Există unele capacități suplimentare (drone avansate, muniții de precizie cu rază de acțiune chiar mai mare, avioane de luptă și capacități suplimentare de apărare aeriană și de contra-drone) pe care prefera să le oferim mult mai repede.

În cele din urmă, de pildă, Ucraina va trebui să facă tranziția de la avioanele din blocul estic (MiG-29) la cele occidentale (cum ar fi F-16). Pur și simplu nu mai există MiG-uri pe care să le furnizăm, iar ei se pare că au mai mulți piloți decât avioane în acest moment. Așadar, am putea să începem procesul de tranziție, ținând cont de faptul că va fi oricum nevoie de câteva luni pentru a pregăti piloții și personalul de întreținere”.

Inovația rușilor

„Ceea ce a făcut Rusia în ceea ce privește, în esență, mercenari, este oarecum inovator - dar, totodată, inuman, deoarece presupune aruncarea soldaților (mulți dintre ei foști deținuți) în luptă drept carne de tun, cu puțină sau nicio preocupare pentru supraviețuirea lor.

Acestea nu sunt genul de tactici sau practici care, în cele din urmă, să favorizeze dezvoltarea unor unități bine antrenate, disciplinate, capabile și coezive, care au încredere în liderii lor și în soldații din stânga și din dreapta lor”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...