Lecțiile războiului din Ucraina pentru armata britanică. Avertismentul unor foști comandanți

Lecțiile războiului din Ucraina pentru armata britanică. Avertismentul unor foști comandanți

Generalul britanic Colin Weir, un erou al războiul din Afganistan, apreciază că presupunerea anterioară conform căreia războiul se află la un deceniu distanță nu mai este valabilă în urma invaziei ruse în Ucraina și că Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru a intra într-un în război în următorii doi ani, relatează Daily Mail.

Armata britanică trebuie să fie pregătită pentru un eventual război major FOTO SHUTTERSTOCK

„Nenumărate episoade din istorie, precum și războiul ruso-ucrainean de astăzi, indică realitatea că armamentul de ultimă generație, formațiunile de elită și forțele regulate sunt consumate primele și rapid”, a scris Weir într-un articol pentru British Army Review.

El a spus că armata britanică „absoarbe lecțiile din Ucraina”, pentru „a ne consolida punctele forte”.

Într-un avertisment cu privire la viitor, el a apreciat că următorul război va fi probabil „confuz, terifiant, epuizant, debilitant, dăunător pentru minte, corp și spirit și solicitant pentru lanțurile de aprovizionare”.

Afirmând că un conflict împotriva unui „inamic de același rang”, cum ar fi Rusia, ar putea avea loc în termen de doi ani, generalul-maior Weir a adăugat că, de pildă armata britanică are încă „mult de lucru pentru a fi pregătită de luptă”.

„Trebuie să fim mai eficienți în bătălia în adâncime, mai feroce și mai letali atunci când se adaugă lupta corp la corp”, a apreciat el.

El a avertizat, de asemenea, că realitatea războiului modern înseamnă că unitățile de elită, cum ar fi SAS, Regimentul de Parașutiști și Marina regală, riscă să fie eliminate primele, așa cum au arătat lecțiile războiului din Ucraina.

Până în prezent, Rusia a suferit aproximativ 300.000 de morți și răniți de la declanșarea războiului, în timp ce bilanțul Ucraine e estimat la circa 250.000. Totodată, Rusia a pierdut peste 2.000 de tancuri și sute de elicoptere și avioane. Prin comparație, Marea Britanie are o armată de aproximativ 78.000 de oameni și 150 de tancuri.

Avertismentul generalului-maior Weir vine pe fondul temerilor din ce în ce mai mari că Occidentul - în special acele națiuni care se confruntă cu dificultăți economice severe - începe să fie obosită de războiul din Ucraina.

„Războiul ucrainean ne-a reamintit că masa prevalează asupra a orice. De când a început războiul, am continuat să ne reducem armata. Aceasta se află acum la un nivel inacceptabil de scăzut în ceea ce privește numărul bărbaților și femeilor din armată, tancurile, armele și muniția”, a apreciat la rândul său colonelul Richard Kemp, fost comandant al trupelor britanice din Afganistan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?