Legatura cu România a femeii care ar putea conduce conservatorii britanici. Penny Mordaunt a lucrat în orfelinatele comuniste ale lui Ceauşescu

Legatura cu România a femeii care ar putea conduce conservatorii britanici. Penny Mordaunt a lucrat în orfelinatele comuniste ale lui Ceauşescu

Născută în Torquay în martie 1973, istoria lui Penny Mordaunt cu forţele armate datează încă din prima zi - când spune că a fost botezată după crucişătorul HMS Penelope al Marinei Militare, potrivit SkyNews.

Tatăl ei, John, a servit ca paraşutist în cadrul Regimentului de paraşutişti înainte de a se recalifica ca profesor şi lucrător de tineret, iar mama ei, Jennifer, a lucrat ca profesoară pentru persoane cu nevoi speciale.

A crescut în Hampshire, împreună cu fratele ei geamăn, James, şi cu fratele ei mai mic, Edward.

La vârsta de 15 ani, mama ei a murit de cancer la sân, iar ea a devenit principala îngrijitoare a fratelui ei mai mic până când tatăl ei s-a recăsătorit, când ea avea 18 ani.

Penny Mordaunt şi-a început viaţa de adult muncind în orfelinatele şi spitalele din România abia ieşită din comunism

Când a putut în sfârşit să plece de acasă, a venit în România pentru un an sabatic, unde a lucrat în orfelinate şi spitale în urma revoluţiei din 1989 care a răsturnat regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu.

Considerând că aceste experienţe au contribuit la dorinţa de a intra în politică, s-a întors în Marea Britanie pentru a studia filosofia la Universitatea din Reading, unde a devenit preşedinta ligii studenţilor.

Pentru a-şi finanţa studiile, a lucrat într-o fabrică Johnson and Johnson şi ca asistentă de magician a preşedintelui de atunci al Societăţii magice din Portsmouth şi al Inelului britanic al Frăţiei Internaţionale a Magicienilor.

Între 2001 şi 2003, a condus departamentul de comunicare al districtului conservator Royal Borough of Kensington and Chelsea, jonglând în acelaşi timp cu o scurtă perioadă de timp ca şefă a presei străine pentru campania prezidenţială din 2000 a lui George W. Bush.

A lucrat din nou pentru Bush atunci când acesta a candidat pentru a doua oară în 2004, înainte de a se orienta spre sectorul caritabil.

În calitate de director al Fondului comunitar, a creat Big Lottery Fund şi programul Veterans Reunited, care a permis foştilor militari să viziteze locurile din cel de-al Doilea Război Mondial.

În 2006 a devenit şefa Societăţii britanice de Diabet.

Cariera ei politică a început în noiembrie 2003, când a fost selectată să candideze pentru un loc în Camera Comunelor din partea conservatorilor, în circumscripţia Portsmouth North. A pierdut în faţa candidatei laburiştilor, Sarah McCarthy-Fry, la o distanţă de peste 1.000 de voturi.

A fost selectată din nou să candideze, iar la alegerile generale din 2010 a câştigat cu o majoritate de 7.289 de voturi.

În paralel cu cariera politică, Penny Mordaunt este şi militar în rezervă al Marinei Regale. Ea a fost acuzată că încalcă standardele parlamentare când a folosit înjurături şi cuvinte triviale în timpul antrenamentelor ca militar în rezervă.

Când David Cameron a fost reales în 2015, a promovat-o în funcţia de secretar de stat al forţelor armate, prima femeie care a deţinut acest post.

Critici la adresa drepturilor persoanelor transgender

De când a început cursa pentru şefia partidului, poziţionările ei în privinţa persoanelor transegender au ajuns în atenţia publică, unii criticând-o că a renunţat să mai sprijine această comunitate pentru a-şi proteja cariera politică.

Când a fost secretar de stat pentru femei şi egalitate (în 2018), ea a declarat public că „femeile trans sunt femei, iar bărbaţii trans sunt bărbaţi”.

În timpul audierilor de miercuri în cadrul Comitetului 1922 din Partidul Conservator, ea a fost criticată că a ales să înlocuiască cuvintele „femeie” şi „mamă” cu „persoană” în legislaţia privind concediul de maternitate.

Fratele ei geamăn James, care este gay, l-a atacat recent într-o postare pe Twitter pe colegul ei conservator Oliver Dowden, pentru poziţia partidului în ceea ce numeşte el „problemele woke”.

„Un bărbat alb şi heterosexual spune cât de periculoasă este ideologia woke şi cât de ameninţător este să trebuiască să foloseşti pronume. Ce naiba ştii tu despre ameninţări, om privilegiat şi îngrozitor ce eşti”, a postat James pe Twitter, potrivit Sky News.

Deşi sora lui nu a comentat postarea, pare că şi-a revizuit opiniile asupra drepturilor persoanelor trans în general.

La lansarea campaniei, când a fost rugată să definească ce este o femeie, Penny Mordaunt a răspuns: „Sunt femeie, biologic sunt femeie. Şi pot să vă spun că, dacă ai fost în Marina Regală şi ai concurat împotriva bărbaţilor, înţelegi care sunt diferenţele biologice dintre bărbaţi şi femei”.

Ea este cunoscută ca fiind o rebelă când vine vorba de drepturile femeilor şi ale persoanelor de acelaşi sex

Ea s-a răzvrătit pentru a vota în favoarea unor probleme precum avortul şi drepturile la căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Dură în ceea ce priveşte imigraţia, ea a votat, de asemenea, în mod constant pentru reducerea impozitului pe câştigurile de capital şi a impozitului pe profit şi împotriva creşterilor salariale pentru lucrătorii din sectorul public.

În calitate de lider, ea doreşte să reducă TVA-ul la combustibil cu 50%, speră să reformeze Whitehall şi să reducă dimensiunea cabinetului.

Penny Mordaunt este divorţată şi nu are copii, dar are patru pisici

La 26 de ani, ea s-a măritat cu Paul Murray, pe care l-a întâlnit când ambii erau studenţi la Universitatea din Reading.

„Era conservator când ne-am cunoscut, dar apoi am aflat că fusese, de asemenea, şi membru al Partidului Liberal Democrat, de aceea, probabil (relaţia) era sortită eşecului”, a spus ea într-un interviu pentru The Sunday Times.

Penny Mordaunt este şi membră a Asociaţiei Astronomice din Marea Britanie, are patru pisici burmeze şi este singurul parlamentar cunoscut ca fiind şi rezervist în marina britanică.

Privind unele critici că nu ar avea nivelul intelectual pentru a fi prim-ministrul Marii Britanii, ea a răspuns: „Asta se întâmplă când eşti femeie, dar cred că şi atunci când eşti tânăr: oamenii fac presupuneri despre tine. Oamenii văd că un conducător bun poate avea toate formele şi mărimile. Doar pentru că eşti ultima persoană care vorbeşte la o şedinţă nu înseamnă că nu ai nimic de spus”.

Cum se alege preşedintele Partidului Conservator

Viitorul preşedinte al Partidului Conservator şi, implicit, prim-ministru al Marii Britanii, se alege printr-un sistem de vot eliminatoriu, în două faze.

Faza întâi este faza în care candidaţii admişi în cursa pentru şefia partidului sunt votaţi de parlamentarii conservatori. Cel care a obţinut cele mai puţine voturi (dar şi cel care a obţinut mai puţin de 30 de voturi, dacă este cazul) este eliminat din cursă. Apoi are loc o nouă rundă, un nou eliminat şi aşa mai departe, până când rămân doi candidaţi.

Aici începe faza a doua. Cei doi candidaţi rămaşi în cursă, finaliştii, urmează să fie votaţi de toţi membrii Partidului Conservator, iar cel care primeşte cele mai multe voturi devine preşedinte al partidului. Rezultatul alegerilor va fi cunoscut pe 5 septembrie.

Până acum au avut loc două runde de vot în faza întâi a procesului. Din cei opt candidaţi iniţiali, au rămas cinci: doi eliminaţi la primul vot (ambii au obţinut mai puţin de 30 de voturi), şi unul eliminat la al doilea vot (tot cu mai puţin de 30 de voturi).

Şi primul vot, şi al doilea au fost câştigate de Rishi Sunak, fostul ministru de finanţe, principal favorit la şefia conservatorilor.

La ambele voturi, Penny Mordaunt - favorita caselor de pariuri - a ieşit pe locul doi. Însă ea a câştigat mai multe voturi faţă de turul întâi decât Rishi Sunak. Iar unii spun că ieşirea din cursă a ultimului candidat eliminat - Suella Braverman, procurorul general - o avantajează pe ea.

Următorul vot va alea loc luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria