Legătura periculoasă dintre stres și digestie. Medic: „În intestin avem sute de milioane de terminații nervoase”

Legătura periculoasă dintre stres și digestie. Medic: „În intestin avem sute de milioane de terminații nervoase”

Sistemul intestinal este mediul în care toate emoțiile umane se materializează în reacții fiziologice. Sistemul digestiv răspunde la stres, susține medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă.

Efectele nocive ales stresului FOTO: Arhivă, Adevărul

Potrivit dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie, prorector al Universității „Dunărea de Jos”, stresul poate avea un impact devastator asupra digestiei.

„Secreția acidului gastric poate crește, factor ce determină senzația de arsură epigastrică, retrosternală și reflux gastro-esofagian. Stresul poate juca un rol în apariția ulcerului gastric, de asemenea. Stresul poate cauza contracții anormale la nivelul intestinului subțire și colonului și poate afecta ritmul în care mâncarea se deplasează prin tractul gastrointestinal”, susține dr. Nechifor.

Potrivit medicului, de foarte multe ori, atunci când suntem stresați, „mâncăm mai mult, haotic, nu conștientizăm hrana și de aici pot apărea extrem de multe afecțiuni”.

„La nivelul intestinului avem sute de milioane de terminații nervoase și 100 de trilioane de microorganisme care trăiesc și se influențează reciproc. Activitatea acestora este extrem de importantă, fie că discutăm de producerea unor vitamine, de rolul în sistemul imunitar sau de secreția unor hormoni precum serotonină(hormonul fericirii). Tot ceea ce se întâmplă la intestinal ne influențează activitatea, sănătatea în general și starea de spirit”, afirmă medicul.

Moderația, secretul unei vieți echilibrate

Într-un interviu pentru „Adevărul” , medicul Alexandru Nechifor explică cât de important este să avem o alimentație echilibrată. Specialistul recomandă „să mâncăm de toate”, însă cu moderație. De altfel, moderația este și secretul pentru a avea o viață sănătoasă.

În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menținerea unui intestin sănătos, spune medicul. „Aportul scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenții alimentari care exercită cea mai mare influență asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte prebiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roșie și alcool influențează major echilibrul intestinal”.

Este o strânsă legătură între ceea ce se întâmplă în intestin și sistemul imunitar, este concluzia oferită de medicul Alexandru Nechifor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?