Lege referitoare la incompatibilitatea pentru aleşii locali, promulgată

Lege referitoare la incompatibilitatea pentru aleşii locali, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Potrivit actului normativ, conflictele de interese pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene sau consilierii locali şi judeţeni sunt prevăzute la articolul 46 din Legea administraţiei publice locale 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea introduce o nouă prevedere potrivit căreia "starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".

Anul trecut, preşedintele Iohannis a sesizat la CCR această lege. El critica prevederea potrivit căreia "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor".

CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate în cazul acestei prevederi, care nu se mai regăseşte în forma finală a actului normativ.

Şeful statului contestase şi prevederea referitoare la starea de incompatibilitate, însă aceasta a fost respinsă de CCR.

Tot luni, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…