Legea carantinării, la vot final: Cei care contestă în instanță izolarea vor fi consultați zilnic de medic. Ce drepturi pot fi limitate

Legea carantinării, la vot final: Cei care contestă în instanță izolarea vor fi consultați zilnic de medic. Ce drepturi pot fi limitate

Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie, a decis, miercuri seara, Comisia juridică a Senatului.

În proiectul legii, în partea care se referă la revizuirea sau încetarea măsurii de izolare sau carantinare, se prevede că „persoana în cauză va fi monitorizată de către medic zilnic sau ori de câte ori situaţia o impune”, a arătat vicepreşedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scântei, care a condus şedinţa.

„Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea hotărârii se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare. Hotărârea primei instanţe este executorie şi poate fi atacată cu apel, în termen de două zile de la comunicare. Apelul se soluţionează în trei zile de la sesizare”, a subliniat aceasta.

Potrivit proiectului, „dacă instanţa judecătorească de fond dispune încetarea măsurii, persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat spaţiul sau unitatea în care a fost carantinată sau, după caz, izolată”.

Ce drepturi pot fi limitate
 Legea abordează şi libertăţile individuale, în contextul pandemiei.

„Avem un text privitor la drepturile şi libertăţile individuale. O măsură de protecţie – limitarea libertăţilor individuale ale persoanei faţă de care s-a luat o măsură potrivit prezentei legi poate fi justificată numai prin raportare la starea sa de sănătate sau la riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică”, a afirmat Scântei.

Ea a adăugat că în proiect e prevăzut că, „pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi:
  • comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul,
  • accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare,
  • dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti,
  • exercitarea liberă a credinţei religioase
 Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Călin Georgescu, cenzurat pe youtube

2 Imagini cu palatul de neam prost în care locuiește Victor Ciorbea / Acum se războiește în Justiție cu foștii pri…

3 Așa o fi?

4 Adevăruri devastatoare / Cei mai deștepți dintre „băieții deștepți” care ne-au scumpit energia. Oare procurorii …

5 Șeful Poliției din Centrul Vechi: Care a fost temeiul legal al filajului asupra lui Gavriș? Comunicatele de pr…