Legea care prevede garantarea de stat, în proporție de 50%, a creditelor pentru locuințe noi sau consolidate, promulgată

Legea care prevede garantarea de stat, în proporție de 50%, a creditelor pentru locuințe noi sau consolidate, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 97/2016 pentru modificarea și completarea art. 1 din OUG 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Prima casă", a informat Administrația Prezidențială, prin intermediul unui comunicat.

 

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat a anunțat, pe 21 martie, că a susținut proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaților, care prevede garantarea de către stat, în procent de 50%, a creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi sau consolidate prin programul "Prima casă".

Locuințele care nu se încadrează în această categorie vor fi garantate de statul român în procent de 40%, mai prevede actul normativ.

"Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2016 pentru modificarea și completarea art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Prima casă", precum și pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale urmărește să le faciliteze românilor cumpărarea de locuințe noi, dar și a locuințelor consolidate, în condiții avantajoase", informa grupul social democrat, prin intermediul unui comunicat.

Reprezentanții PSD menționau că măsurile propuse stimulează achiziția de locuințe noi în cadrul programului, fapt care va avea efecte benefice asupra creșterii calității vieții prin îmbunătățirea condițiilor de locuire în România. Un alt efect al noului act normativ va fi dinamizarea activității de construcții, cu ecou favorabil în privința creării de noi locuri de muncă, menționa sursa citată.

"Conform noii reglementări, prin locuință nouă se înțelege orice imobil care respectă condițiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. Totodată, vor fi asimilate în categoria locuințelor noi și cele supuse cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic", preciza grupul PSD.

Programul "Prima casă" a fost inițiat în anul 2009, iar de la startul acestuia până la sfârșitul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 garanții, în valoare totală de 17,24 miliarde lei, informa sursa respectivă.

AGERPRES/ (AS — autor: Irinela Vișan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /