Legea electorală promovată de Beijing este ''un atac direct'' la adresa autonomiei Hong Kongului (Washington)

Legea electorală promovată de Beijing este ''un atac direct'' la adresa autonomiei Hong Kongului (Washington)

SUA au apreciat vineri că reforma electorală pe care China doreşte să o impună în Hong Kong este ''un atac direct'' la adresa autonomiei teritoriului, relatează AFP.

"Statele Unite condamnă atacurile persistente ale Republicii Populare Chineze împotriva instituţiilor democratice din Hong Kong", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, în cursul unei conferinţe de presă.

Beijingul şi-a intensificat ofensiva pentru a-şi impune voinţa la Hong Kong, cu o reformă electorală care îi va permite să excludă de la alegeri candidaţii opoziţiei care militează pentru democraţie.

"Acesta este un atac direct asupra autonomiei Hong Kongului, a libertăţilor şi a proceselor democratice din Hong Kong", a apreciat Ned Price. În opinia lui, reforma ''va limita participarea, va reduce reprezentarea democratică şi va înăbuşi dezbaterea ceea ce contravine voinţei clare a poporului din Hong Kong''.

"Dacă vor intra în vigoare, aceste măsuri ar submina în mod drastic instituţiile democratice din Hong Kong", a adăugat el.

Adunarea Naţională a Poporului (ANP) chinez a anunţat miercuri că va delibera asupra modificării sistemului electoral în regiunea administrativă specială Hong Kong. O decizie este aşteptată la 11 martie.

Sesiunea anuală a ANP începe la 5 martie şi s-ar putea încheia cu noi măsuri pentru întărirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semi-autonom, după ce anul trecut a fost impusă o lege privind securitatea naţională.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?