Legendara actriță de televiziune Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani

Legendara actriță de televiziune Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani

Actrița americană de televiziune Mary Tyler Moore, al cărei rol din anii '70 de femeie de carieră a devenit un simbol feminist al timpului ei, a murit miercuri, la vârsta de 80 de ani, a anunțat agentul său, relatează DPA, AFP și Reuters.

"Astăzi, Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani, alături de prieteni și soțul ei de peste 33 de ani, Dr S Robert Levine", a anunțat Mara Buxbaum într-un comunicat.

Actrița a murit într-un spital din Connecticut, potrivit media americane, după ce a suferit ani de zile de diabet și a suferit o intervenție chirurgicală pe creier în 2011.
După ce a devenit faimoasă cu rolul unei femei casnice în serialul "The Dick Van Dyke Show" (1961-1966), Mary Tyler Moore a fost o deschizătoare de drumuri cu producția de televiziune "Mary Tyler Moore" din anii 1970-77, în care joacă rolul unei femei singure care activează ca producător de știri.

Show-ul de televiziune a fost primul în care personaj principal a fost o "femeie de carieră" și unul dintre primele care a avut ca scenariști mai multe femei, potrivit unei istorii a serialului scrise de Jennifer Keishin Armstrong.

Influența culturală a personajului lui Mary Tyler Moore, Mary Richards, a depășit limitele tradiționale dintre ficțiune și realitate.

Sitcomul care i-a purtat numele și a durat șapte sezoane a fost numit de revista "Time" una dintre cele 17 emisiuni care "au schimbat televiziunea".

Oprah Winfrey a declarat despre această actriță că a fost un model "pentru noi, toate femeile din televiziune".

Jurnalista Andrea Mitchell, din cadrul NBC News, a declarat că Mary Tyler Moore i-a influențat cariera "mai mult decât orice alt model din televiziune", în timp ce actrița și prezentatoarea de tal show Ellen DeGeneres a spus că Moore "a schimbat lumea pentru toate femeile".

"Un minut de reculegere pentru a ne aminti de una dintre marile actrițe din comedia de televiziune", a postat pe Twitter actorul Stephen Fry.
Michael Keaton a descris-o pe actriță drept "legendară, protectoarea mea, colegă și stea", iar cineastul Kevin Smith a adăugat că ea "apăra neobosit drepturile animalelor și era un dușman jurat al diabetului".

Pe marele ecran, actrița de comedie a jucat alături de Elvis Presley în "Change of Habit" și Julie Andrews în "Millie".

În cariera ei mult apreciată, Mary Tyler Moore a câștigat șapte premii Emmy și un Glob de Aur, precum și un premiu pentru întreaga carieră din partea Screen Actors Guild (Sindicatul actorilor). De asemenea, ea a fost nominalizată pentru un premiu Oscar pentru rolul său din "Ordinary People" (1980).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

2 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

3 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

4 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile

5 Profesorul Fukuyama / Ucraina va învinge!