Leo Varadkar a devenit prim-ministru al Irlandei, promițând o guvernare ''nici de dreapta, nici de stânga''

Leo Varadkar a devenit prim-ministru al Irlandei, promițând o guvernare ''nici de dreapta, nici de stânga''

Leo Varadkar a fost ales miercuri în mod oficial prim-ministru al Irlandei de către deputați, angajându-se la o guvernare care nu va fi ''nici de dreapta, nici de stânga'', relatează AFP.

În favoarea sa s-au pronunțat 57 de deputați, 50 au votat împotrivă, iar 47 s-au abținut.

După ce a fost ales vineri la conducerea partidului de centru-dreapta Fine Gael, Leo Varadkar devine cel mai tânăr Taoiseach (prim-ministru) al Republicii Irlanda și primul care și-a dezvăluit public homosexualitatea.

''Guvernul pe care îl voi conduce nu va fi nici de dreapta, nici de stânga, pentru că aceste vechi divizări nu mai iau în calcul provocările politice de astăzi'', a declarat Varadkar, în primul său discurs oficial.

Leo Varadkar are 38 de ani și este de profesie medic. Părinții săi, un imigrant indian și o irlandeză, au asistat la învestirea sa în funcție.

''În calitate de cel mai tânăr Taoiseach, el reprezintă o Irlandă modernă, diversă și deschisă; el le vorbește irlandezilor ca nimeni altul'', a declarat predecesorul său demisionar, Enda Kenny.

Leo Varadkar a fost primul membru al unui guvern irlandez în exercițiu care, în 2015, și-a declarat homosexualitatea, în cursul unui interviu radiofonic.

Chiar dacă în discursul său de miercuri nu s-a referit în mod direct la Brexit, noul premier a confirmat că va avea săptămâna viitoare o întâlnire cu șefa partidului ultraconservator nord-irlandez DUP, Arlene Foster, și cu liderul Sinn Fein, Gerry Adams, pentru a discuta despre subiect.

Varadkar a fost ales vineri de parlamentarii, aleșii locali și militanții Fine Gael, care l-au preferat contracandidatului său Simon Coveney, ministru al locuinței și tată a trei copii.

Într-o tentativă de a înăbuși orice divizare în interiorul Fine Gael, Varadkar l-a desemnat marți pe Simon Coveney în postul de ministru de externe, cu misiunea crucială de a apăra poziția Irlandei cu privire la Brexit.

Fostul premier Enda Kenny, care a condus un guvern minoritar, marcat de măsuri impopulare, a anunțat la sfârșitul lunii mai că va demisiona pe 2 iunie, lăsând timpul necesar pentru găsirea unui succesor la conducerea partidului și a guvernului.

Deși perceput ca un om politic mai degrabă progresist în probleme sociale ca egalitatea între sexe și dreptul la avort, Leo Varadkar a fost criticat de partidele rivale pentru pozițiile sale foarte de dreapta în chestiunile economice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

3 Așa o fi?

4 Cifrele nu mint niciodată

5 „Nu te mai saturi de bani! Ai devenit penibilă cu reclamele tale” / „Zâna” Andreea Marin, taxată dur de internau…