
Leonardo da Vinci are şase potenţiali urmași în viață. Ce au dezvăluit testele ADN
Leonardo da Vinci are cel puțin șase descendenți în viață, potrivit celor mai recente cercetări genetice ce vizează reconstituirea arborelui său genealogic.
O echipă de cercetători italieni a făcut un nou pas înainte în eforturile de identificare a ADN-ului lui Leonardo da Vinci și al urmașilor săi, iar concluzia a fost că există șase posibili descendenți ai acestuia încă în viaţă.
Rezultatele testelor au arătat că aceștia au porțiuni comune ale cromozomului Y, un marker esențial pentru determinarea moștenirii masculine, confirmând astfel continuitatea liniei genealogice pe linie paternă până la a 15-a generație, notează ANSA, citată de Agerpres .
Analizând mai multe surse și documente de arhivă, autorii au identificat 15 descendenți pe linia masculină directă , rude actuale - din punct de vedere genealogic - ale tatălui lui Leonardo da Vinci și fratelui său vitreg, Domenico Benedetto.
Acest lucru le-a permis lui David Caramelli, președintele Sistemului Muzeal al Universității din Florența și coordonator al proiectului pentru aspecte antropologice și moleculare, și Elenei Pilli, antropolog criminalist, să supună șase dintre ei unui test ADN, care a dezvăluit continuitatea genetică a liniei masculine din cadrul familiei Da Vinci.
De asemenea, a fost confirmată recent existența unui posibil mormânt familial în Biserica Santa Croce din Vinci, lângă Florența, locul de naștere al artistului și care face în prezent obiectul unor săpături arheologice realizate în colaborare cu Universitatea din Florența. Cercetătorii spun că este posibil ca bunicul lui Leonardo da Vinci, Antonio, unchiul său Francesco și unii dintre frații lui vitregi, Antonio, Pandolfo și Giovanni, să fi fost înmormântați, de asemenea, acolo.
Următorul pas va consta în compararea ADN-ului prelevat de la acele rămășițe pământești cu cel al persoanelor considerate a fi descendenții în viață ai lui Leonardo da Vinci.
Cea mai nouă actualizare a cercetării întreprinse în ultimii 30 de ani poate fi consultată în volumul „Genia Da Vinci”, editat de un expert în viața geniului renascentist, Alessandro Vezzosi, și istoricul Agnese Sabato. Volumul documentează un arbore genealogic ce datează din 1331, se întinde pe 21 de generații și implică peste 400 de persoane, potrivit sursei citate.
Sursa: adevarul.ro