Leș: Primele TAB-uri destinate înzestrării Forțelor Terestre ar urma să vină în țară începând cu 2018

Primele transportoare blindate de trupe TBT 8x8 destinate dotării Forțelor Terestre ar urma să vină în țară anul viitor, urmând să se identifice modalitatea prin care vor fi integrate în industria națională, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș.

"Este foarte posibil ca primele TAB-uri să vină începând cu anul viitor. Vedem care va fi modalitatea prin care le vom putea integra în industria națională. Cel puțin în prima fază să fie asamblate la noi, printr-o linie de asamblare a acestor produse. Vă spuneam și cu altă ocazie, pentru noi este foarte important să obținem această tehnică, cât se poate de repede", a declarat vineri ministrul Apărării la Universitatea "Valahia" din Târgoviște, unde premierul Sorin Grindeanu, aflat în vizită de lucru în județul Dâmbovița, participă la o reuniune alături de conducerea universității, autorități locale și mediul de afaceri.
Gabriel Leș a adăugat că, pe de altă parte, potrivit programului de guvernare există "dorința clară" de a ajuta și integra industria națională de apărare. Referitor la modelul de TAB care ar urma să fie realizat, ministrul Apărării a spus că acesta este în concordanță cu cerințele operaționale stabilite de Forțele Terestre, corespunzătoare cerințelor NATO actuale.

"Vorbim de un nivel de protecție de cel puțin trei plus tunuri care să fie de cel puțin 30 de milimetri și alte chestiuni care țin, până la urmă de înzestrarea Armatei", a declarat Leș.
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, prezent la Târgoviște, a declarat că există cel puțin două firme mari producătoare de armament interesate de dezvoltarea unui parteneriat cu partea română pentru implementarea proiectului privind construcția transportorului blindat de trupe TBT 8x8.

'Subiectul este complex și ține cumva de o strategie interministerială și de o strategie guvernamentală, ca o umbrelă supremă. Astăzi, când stăm de vorbă, cel puțin două firme mari sunt interesate de transfer de tehnologie și dezvoltare a unor linii de producție în România. Acest interes se grefează pe cerințele Armatei. În funcție de cerințele Armatei dezvoltăm și noi în România, în special la Moreni, acest tip de activitate de care v-am pomenit. Cam aici ne aflăm acum. Deci, banii sunt în bugetul Ministerului Apărării, TAB-uri trebuie cumpărate, rămâne ca specialiștii Armatei să spună ce și cum și, cel puțin noi, suntem determinați să lucrăm împreună în acest demers pentru a asigura și transfer de tehnologie și integrarea industriei românești în acest nou produs și apoi baza de reparații, de mentenanță pe termen lung și, de ce nu, o bază de mentenanță regională", a declarat Mihai Tudose.

Întrebat care sunt companiile interesate, ministrul Economiei a confirmat, precizându-i-se numele de a două companii, Rheinmetall și General Dynamics, că acestea se află printre firmele interesate.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul neștiut despre pensiile magistraților

2 Un ofiţer de intelligence israelian dezvăluie că Wuhan ar avea două laboratoare care sunt implicate în dezvolt…

3 Iulian Chifu vorbește despre legătura dintre virusul ucigaş și primul laborator chinez cu germeni patogeni de …

4 Faptele s-au prescris! Mafia din justiție l-a rezolvat pe Nelu Iordache, achitat definitiv în Dosarul Transalp…

5 VIDEO Această înregistrare a scăpat de cenzura Chinei! Asistenta spune realitatea despre numărul celor infecta…

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația