Letonia: Marș al veteranilor Waffen SS la Riga

Letoni care au luptat în rândurile Waffen SS, unitate de elită a regimului nazist, împotriva armatei sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și simpatizanți ai acestora au defilat miercuri în centrul istoric al capitalei țării, Riga, potrivit unui corespondent al agenției France Presse.

Poliția a informat că mai multe mii de persoane au participat la acest marș anual în mijlocul unui important dispozitiv de securitate.

Defilarea a provocat o serie de proteste din partea comunității evreiești, a Moscovei și minorității rusofone care consideră că este vorba despre o glorificare a nazismului, în timp ce foștii luptători și susținătorii acestora afirmă că legionarii nu au fost naziști, dar luptau pentru independența țării lor împotriva Uniunii Sovietice.

"Este foarte trist să îi vezi astăzi defilând pe toți acești indivizi și să vezi membri ai Waffen SS preamăriți ca luptători pentru libertate", a declarat miercuri Effraim Zuroff, din partea Centrului Simon Wiesenthal de la Ierusalim.

Letonia a fost ocupată de Armata Roșie în urma Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939. După atacul Germaniei împotriva URSS în 1941, sovieticii au fost alungați din această țară baltică, după care s-au întors în 1944.

Unii letoni i-au întâmpinat pe naziști ca eliberatori care au pus capăt ocupației și terorii sovietice. Hitleriștii au instaurat însă propria teroare, exterminând 70.000 dintre cei 85.000 de evrei aflați la acea dată în Letonia.

Aproape 140.000 de letoni s-au înrolat în rândurile Waffen SS, iar alți 130.000 au luptat de partea URSS.

După restabilirea independenței Letoniei în 1991, marșul are loc în fiecare an la 16 martie pentru a comemora o ultimă bătălie, pierdută în 1944, în care legiunea letonă a încercat să facă față înaintării Armatei Roșii.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

3 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

4 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

5 Richard Emanuel Gheorghe, zis Ciprian Napi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru uciderea interlo…