Lia-Olguța Vasilescu despre protestul SNFP: Ceva mai multă consecvență ar fi de preferat

Lia-Olguța Vasilescu despre protestul SNFP: Ceva mai multă consecvență ar fi de preferat

Ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu, a declarat, marți, că ar fi de preferat ceva mai multă consecvență din partea sindicatelor care anunță proteste față de proiectul legii salarizării.

"În ceea ce privește sindicatul respectiv care spune că scoate 100.000 de oameni în stradă și care are doar 2.000 de membri de sindicat, vreau să îi atrag atenția că acum fix șapte ani, când se aproba legea salarizării unitare a Guvernului Boc, a atacat-o la CCR sau a cerut Avocatului Poporului să o atace la Curtea Constituțională, fix din motivul pe care îl contestă astăzi. Atunci cereau să se decupleze administrația publică locală și să se respecte principiul autonomiei locale, inclusiv principiul financiar, iar acum spun invers decât au cerut atunci. Cred că ceva mai multă consecvență din partea lor ar fi de preferat", a afirmat ministrul Muncii, într-o declarație acordată presei după ce a participat la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

Ea a amintit că reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Asociației Municipiilor din România și ai Asociației Comunelor din România susțin această legea a salarizării, apreciind că "este primul pas spre descentralizare".

Lia-Olguța Vasilescu și-a exprimat speranța ca legea să intre în vigoare de la 1 iulie, dar a adăugat că lucrurile sunt complicate de minivacanța bugetarilor.

În opinia sa, modificările care ar putea fi aduse la legea salarizării la nivelul Camerei Deputaților vor fi "reglaje fine" în ceea ce privește coeficienții între categorii.

"Nu știm cum s-a aprobat în Biroul permanent al Camerei Deputaților, dacă este dat raportul până la sfârșitul acestei săptămâni. Știu că sunt doar două comisii avizatoare: comisia juridică și cea de buget, finanțe. Nu, zece — cum a fost la Senat. Și comisia de muncă să aibă raport. (...) S-au făcut aproape toate corecturile pe lege la Senat. Sigur că suntem deschiși în continuare la dezbatere, dar ați văzut că în trei zile legea se poate dezbate fără niciun fel de probleme în comisie, cu fiecare articol, discutat, luat în parte", a spus ea.

În ceea ce privește Legea pentru aprobarea OUG 9/2017 prin care indemnizațiile consilierilor locali și județeni, primarilor și viceprimarilor și președinților și vicepreședinților de consilii județene urmează să fie majorate cu 30%, Lia-Olguța Vasilescu a precizat că această prevedere va fi valabilă până la aplicarea legii salarizării unitare.

"A fost amendamentul PNL-ului, pe care noi l-am susținut pentru faptul că știam că va intra legea salarizării unitare. Oricum, nu avea foarte mare importanță. Până acum, anul acesta, noi am făcut o majorare în administrația publică locală de 20%, mai puțin salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Din cauza aceasta, a fost acceptat acest amendament al PNL", a menționat Vasilescu.

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici a anunțat că activitatea în sistemul instituțional al administrației publice locale va fi oprită miercuri.

De asemenea, urmează să fie organizat un miting de protest în fața Camerei Deputaților în ziua în care va fi dezbătut proiectul legii salarizării în comisia pentru muncă.

Angajații din administrația publică locală acuză lipsa unei grile de salarizare, neaplicarea deciziei Curții Constituționale 794/2016, precum și încălcarea Legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici în ceea ce privește salarizarea funcționarilor publici.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN