Liban: Ciocniri între poliţişti şi manifestanţi în apropiere de Parlamentul din Beirut soldate cu zeci de răniţi

Liban: Ciocniri între poliţişti şi manifestanţi în apropiere de Parlamentul din Beirut soldate cu zeci de răniţi

Cel puţin şase persoane au fost spitalizate şi zeci au primit îngrijiri medicale în apropiere de Parlamentul libanez în urma unor ciocniri care au avut loc miercuri între forţele de securitate şi sute de manifestanţi veniţi să marcheze împlinirea unui an de la explozia din portul Beirut, a anunţat Crucea Roşie, relatează AFP.


Foto: (c) Mohamed Azakir/REUTERS


În timp ce mii de libanezi s-au adunat în apropierea portului, alte câteva sute s-au îndreptat spre Parlament, unii încercând că treacă de sârma ghimpată şi de blocurile de beton care blochează diferitele intrări în clădire.


Manifestanţii au început să arunce cu pietre asupra forţelor de securitate, care au răspuns cu tiruri cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa. De asemenea, relatează AFP, poliţiştii i-au lovit cu bastoane pe unii dintre manifestanţi.


Foto: (c) Mohamed Azakir/REUTERS


Ciocnirile s-au soldat cu zeci de răniţi, între care şase spitalizaţi, potrivit Crucii Roşii, care le-a acordat îngrijiri celor mai mulţi la faţa locului.

La câteva sute de metri de aceste ciocniri a fost oficiată o slujbă în apropierea portului, pentru a comemora victimele exploziei care a distrus cartiere întregi din Beirut pe 4 august 2020.


Foto: (c) Mohamed Azakir/REUTERS


Mii de libanezi s-au îndreptat spre port pentru pentru a marca împlinirea unui an de la această tragedie, dar şi pentru a cere să se facă dreptate, în condiţiile în care niciun vinovat nu a fost încă judecat iar cei responsabili continuă să blocheze ancheta.

Explozia - care s-a soldat cu 214 morţi şi peste 6.500 de răniţi - a fost provocată de sute de tone de nitrat de amoniu, stocate de ani de zile într-un depozit vechi şi "fără nicio măsură de siguranţă", după cum a recunoscut chiar guvernul.


Foto: (c) Mohamed Azakir/REUTERS


Apropiaţii victimelor şi militanţii cer în special ridicarea imunităţii parlamentare în spatele căreia se ascund unii deputaţi şi foşti miniştri aflaţi în colimatorul justiţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro