Liban: Saad Hariri, plasat sub arest la domiciliu în Arabia Saudită, potrivit unui cotidian pro-Hezbollah

Liban: Saad Hariri, plasat sub arest la domiciliu în Arabia Saudită, potrivit unui cotidian pro-Hezbollah

Saad Hariri, care sâmbătă și-a anunțat demisia din funcția de premier al Libanului, se află sub arest la domiciliu în Arabia Saudită, a relatat marți, citând surse anonime, cotidianul libanez Al-Akhbar, apropiat de mișcarea șiită Hezbollah, transmite Reuters.

Aflat la Riad, premierul libanez Saad Hariri, un protejat al Arabiei Saudite, și-a anunțat sâmbătă demisia și a acuzat mișcarea șiită libaneză Hezbollah și aliatul său iranian că 'sugrumă' Libanul.

Publicația libaneză a scris marți că Hariri 'a fost plasat în arest la domiciliu la câteva ore după sosirea sa la Riad, vinerea trecută' și că de atunci a rămas în arest.

Media saudite au informat că Hariri a ajuns marți, 7 noiembrie, în Emiratele Arabe Unite, aliat al Arabiei Saudite. Colaboratori de-ai lui Saad Hariri, cel mai influent politician sunit din Liban și aliat apropiat al monarhiei saudite, au negat că fostul premier libanez ar fi fost plasat în arest la domiciliu în Arabia Saudită.

Ministrul de externe saudit Adel Jubeir a respins luni acuzația conform căreia Riadul l-a forțat pe Saad Hariri să demisioneze și a precizat că acesta este liber să părăsească Arabia Saudită în orice moment.

În ceea ce-l privește, președintele libanez Michel Aoun a anunțat luni că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în țară.

Demisia premierului Saad Hariri a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a constrâns pe Saad Hariri să demisioneze, el lansând în același timp un apel la calm, la fel ca președintele parlamentului libanez, Nabih Berri. Hezbollah este considerată organizație teroristă de către Arabia Saudită și este singura formațiune libaneză care nu a renunțat la arme după încheierea războiului civil din Liban (1975-1990).

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

5 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu