Liban: Saad Hariri, plasat sub arest la domiciliu în Arabia Saudită, potrivit unui cotidian pro-Hezbollah

Saad Hariri, care sâmbătă și-a anunțat demisia din funcția de premier al Libanului, se află sub arest la domiciliu în Arabia Saudită, a relatat marți, citând surse anonime, cotidianul libanez Al-Akhbar, apropiat de mișcarea șiită Hezbollah, transmite Reuters.

Aflat la Riad, premierul libanez Saad Hariri, un protejat al Arabiei Saudite, și-a anunțat sâmbătă demisia și a acuzat mișcarea șiită libaneză Hezbollah și aliatul său iranian că 'sugrumă' Libanul.

Publicația libaneză a scris marți că Hariri 'a fost plasat în arest la domiciliu la câteva ore după sosirea sa la Riad, vinerea trecută' și că de atunci a rămas în arest.

Media saudite au informat că Hariri a ajuns marți, 7 noiembrie, în Emiratele Arabe Unite, aliat al Arabiei Saudite. Colaboratori de-ai lui Saad Hariri, cel mai influent politician sunit din Liban și aliat apropiat al monarhiei saudite, au negat că fostul premier libanez ar fi fost plasat în arest la domiciliu în Arabia Saudită.

Ministrul de externe saudit Adel Jubeir a respins luni acuzația conform căreia Riadul l-a forțat pe Saad Hariri să demisioneze și a precizat că acesta este liber să părăsească Arabia Saudită în orice moment.

În ceea ce-l privește, președintele libanez Michel Aoun a anunțat luni că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în țară.

Demisia premierului Saad Hariri a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a constrâns pe Saad Hariri să demisioneze, el lansând în același timp un apel la calm, la fel ca președintele parlamentului libanez, Nabih Berri. Hezbollah este considerată organizație teroristă de către Arabia Saudită și este singura formațiune libaneză care nu a renunțat la arme după încheierea războiului civil din Liban (1975-1990).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!

3 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

4 Judecătoarea Elena Burlan Pușcaș, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru o mită de 50…

5 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…