Liberia: Legenda fotbalului african, George Weah, în turul secund al alegerilor prezidențiale, de pe prima poziție

Liberia: Legenda fotbalului african, George Weah, în turul secund al alegerilor prezidențiale, de pe prima poziție

Senatorul George Weah, legendă a fotbalului african, și vicepreședintele Joseph Boakai se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Liberia, niciun candidat nereușind să obțină majoritatea absolută în prima rundă a scrutinului, a anunțat Comisia Electorală, duminică, transmite AFP.

George Weah

Conform Constituției, turul secund va fi organizat în a doua zi de marți de după anunțarea rezultatului final al primului tur.

După numărărea voturilor în peste 95% din secțiile electorale, George Weah se află pe prima poziție, cu circa 572.000 de voturi, adică 39%, urmat la o distanță de zece procente de Joseph Boakai, care a primit 427.000 de voturi, însemnând 29,1% din sufragii.

Joseph Boakai

Un total de 20 de candidați au concurat marți în prima rundă a scrutinului în urma căruia va fi ales viitorul președinte liberian, acesta urmând a fi și primul transfer democratic al puterii în Liberia în ultimii peste 70 de ani.

Din 2005, funcția a fost deținută de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasă președinte al unui stat african. Pentru activitatea sa în sprijinul drepturilor femeilor, aceasta a fost distinsă, la 10 decembrie 2011, cu Premiul Nobel pentru Pace, alături de conaționala sa, Leymah Gbowee, și de jurnalista Tawakel Karman, din Yemen. La 16 ianuarie 2012 a fost învestită pentru cel de-al doilea său mandat la conducerea țării. La 12 septembrie 2013, i s-a acordat Premiul Indira Ghandi de către președintele Indiei, Pranab Mukherjee. În 2014, a figurat pe locul 70 în topul celor mai puternice femei din lume, alcătuit de revista Forbes.

Ellen Johnson Sirleaf

În această săptămână, antrenorul lui Arsenal, francezul Arsene Wenger, i-a trimis un mesaj de felicitare fostului său jucător de la AS Monaco, liberianul George Weah.

''Vreau să-l felicit pe unul dintre foștii mei jucători de la Monaco, George Weah. El este pe cale să devină președintele Liberiei. Rar este să vezi un fost fotbalist care să devină președintele unei țări. Deci, bravo Georgie'', scrie Wenger în mesajul său.

George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah (51 ani), care a devenit politician liberian după ce timp de 14 ani a fost fotbalist profesionist, a jucat la cluburi mari din Franța, Italia și Anglia (AS Monaco, PSG, AC Milan, Chelsea, Manchester City, Olympique Marseille) și și-a încheiat cariera în 2003 la Al Jazira.

Weah este singurul fotbalist african care a câștigat Balonul de Aur și a fost desemnat cel mai bun fotbalist FIFA în 1995.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”