Liderii secesioniștilor catalani chemați la audieri rămân în libertate (sursă judiciară)

Liderii secesioniștilor catalani chemați la audieri rămân în libertate (sursă judiciară)

Șeful poliției catalane și lideri ai mișcărilor separatiste catalane audiați vineri la Madrid pentru secesiune au ieșit liberi din tribunal, fără ca Parchetul să ceară plasarea lor în detenție, potrivit unei surse judiciare, informează AFP.

Nicio măsură de control judiciar nu a fost impusă, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Audienței Naționale, tribunalul unde au fost audiați șeful poliției Josep-Lluis Trapero, Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, care rămân inculpați. Teresa Laplana, adjuncta șefului de poliție, inculpată și ea, a fost audiată prin conferință video.

Șeful puternicei Asociații Naționale Catalane (ANC), Jordi Sanchez, a subliniat că grupul său nu recunoaște 'competența acestui tribunal' și a afirmat că 'nu a comis niciun delict'.

Justiția spaniolă le reproșează celor patru inculpați că nu au evitat și sunt chiar direct responsabili de violențele care au urmat arestării presupușilor organizatori ai referendumului, în 20 și 21 septembrie la Barcelona.

Gărzile civile au fost împiedicate să iasă din clădirile pe care le-au percheziționat și lideri ai asociațiilor separatiste au organizat un miting în fața acelor clădiri, urcați pe mașinile gărzii civile. Acestea au fost de asemenea vandalizate și acoperite cu autocolante separatiste.

Decizia justiției de a nu recurge la măsura arestului preventiv ar putea conduce la evitarea unor noi incidente în Catalonia, după violențele polițiștilor, care au marcat referendumul asupra independenței catalane desfășurat duminică și declarat ilegal de Madrid.

Acest referendum a declanșat o criză politică majoră între separatiștii aflați la putere în Catalonia și guvernul conservator condus de Mariano Rajoy, secesioniștii amenințând să proclame unilateral independența în lipsa unui dialog.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…