Liderii secesioniștilor catalani chemați la audieri rămân în libertate (sursă judiciară)

Liderii secesioniștilor catalani chemați la audieri rămân în libertate (sursă judiciară)

Șeful poliției catalane și lideri ai mișcărilor separatiste catalane audiați vineri la Madrid pentru secesiune au ieșit liberi din tribunal, fără ca Parchetul să ceară plasarea lor în detenție, potrivit unei surse judiciare, informează AFP.

Nicio măsură de control judiciar nu a fost impusă, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Audienței Naționale, tribunalul unde au fost audiați șeful poliției Josep-Lluis Trapero, Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, care rămân inculpați. Teresa Laplana, adjuncta șefului de poliție, inculpată și ea, a fost audiată prin conferință video.

Șeful puternicei Asociații Naționale Catalane (ANC), Jordi Sanchez, a subliniat că grupul său nu recunoaște 'competența acestui tribunal' și a afirmat că 'nu a comis niciun delict'.

Justiția spaniolă le reproșează celor patru inculpați că nu au evitat și sunt chiar direct responsabili de violențele care au urmat arestării presupușilor organizatori ai referendumului, în 20 și 21 septembrie la Barcelona.

Gărzile civile au fost împiedicate să iasă din clădirile pe care le-au percheziționat și lideri ai asociațiilor separatiste au organizat un miting în fața acelor clădiri, urcați pe mașinile gărzii civile. Acestea au fost de asemenea vandalizate și acoperite cu autocolante separatiste.

Decizia justiției de a nu recurge la măsura arestului preventiv ar putea conduce la evitarea unor noi incidente în Catalonia, după violențele polițiștilor, care au marcat referendumul asupra independenței catalane desfășurat duminică și declarat ilegal de Madrid.

Acest referendum a declanșat o criză politică majoră între separatiștii aflați la putere în Catalonia și guvernul conservator condus de Mariano Rajoy, secesioniștii amenințând să proclame unilateral independența în lipsa unui dialog.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

4 Așa o fi?

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?