Liderii UE îi acordă Londrei ultima şansă pentru un Brexit ordonat

Liderii UE îi acordă Londrei ultima şansă pentru un Brexit ordonat

Liderii Uniunii Europene au avertizat vineri Regatul Unit că are o ultimă ocazie de a părăsi blocul comunitar într-o manieră ordonată după ce i-au acordat premierului Theresa May o amânare de două săptămâni, până la 12 aprilie, înainte ca ţara ei să iasă din UE fără un acord, notează Reuters.

La sosirea la clădirea Europa din Bruxelles, pentru a doua zi a unui summit dominat de subiectul Brexit, premierul belgian Charles Michel şi-a exprimat speranţa într-o decizie ''raţională'' din partea parlamentarilor britanici de a susţine acordul de retragere încheiat de premierul britanic Theresa May şi Bruxelles.

Pregătirile pentru un Brexit fără acord, scenariu în care britanicii s-ar vedea puşi în faţa unor provocări imediate precum bariere comerciale şi restricţii asupra companiilor, sunt totuşi în desfăşurare, a spus Michel. ''Aceasta este poate ultima şansă pentru Marea Britanie de a spune ce doreşte pentru viitor. Mai mult ca oricând, acest lucru se află în mâinile parlamentului britanic'', a explicat şeful guvernului federal belgian, adăugând că liderii UE27 sunt conştienţi de riscurile unui Brexit fără acord.

Cele aproape şapte ore de discuţii din prima zi a summitului UE au lăsat deschise mai multe opţiuni pentru liderii europeni, care afirmă că regretă decizia britanicilor de a părăsi blocul comunitar, dar sunt dornici să depăşească actualul impas.

O primă discuţie referitoare la politica UE faţă de China, prevăzută pentru cina de lucru de joi, a fost amânată pentru vineri. Theresa May, care nu a participat la cină întrucât discuţia s-a concentrat pe Brexit mai degrabă decât pe China, a dorit iniţial să poată amâna până la 30 iunie ieşirea ţării sale din blocul comunitar, pentru ca britanicii să aibă răgazul necesar definitivării procedurilor legislative pe care le presupune Brexit-ul.

Însă acum, se va aplica ca dată a ieşirii din UE ziua de 22 mai în cazul în care parlamentul aprobă săptămâna viitoare acordul prezentat de Theresa May.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, Regatul Unit va avea timp până la 12 aprilie pentru a prezenta un nou plan sau a alege să părăsească UE fără un acord. Această dată corespunde duratei minime a notificării juridice, de şase săptămâni, necesare pentru alegerile europene - pe care UE insistă ca Regatul Unit să le organizeze pe 23 mai dacă doreşte să rămână stat membru. În cazul în care britanicii nu organizează aceste alegeri - afirmă liderii UE27 - atunci ultima zi în care Regatul Unit poate ieşi din blocul comunitar este 30 iunie, înaintea constituirii noului Parlament European.

''Am vrut să o susţinem pe Theresa May şi am arătat asta. A fost o seară intensă, dar reuşită'', a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Un oficial european de rang înalt a declarat că rezultatul notabil este schimbarea atenţiei de pe Bruxelles pe Londra în ceea ce priveşte responsabilitatea.

''Totul se află acum în mâinile Camerei Comunelor. Acesta este mesajul'', a explicat el.

Detaliile despre cum şi când Regatul Unit ar părăsi UE pe 12 aprilie sau ulterior sunt încă neclare. Ieşirea ar putea avea loc brusc la miezul nopţii (22:00 GMT) în acea vineri, dar oficiali europeni au recunoscut că s-ar putea conveni cu UE o dată ulterioară pentru ieşire - cu sau fără un acord.

Astfel, ar rămâne câteva săptămâni pentru a face mai puţin haotică o ieşire fără acord. De asemenea, UE ar putea insista pe ieşirea pe 22 mai pentru a evita eventuale probleme legate de alegerile europene din 23-26 mai, însă unii lideri au indicat că ar fi de acord cu orice dată până în 30 iunie, adică înaintea convocării noului Parlament European pe 2 iulie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”