Liderul Azerbaidjanului avertizează că „Franța ar fi responsabilă” pentru orice nou conflict cu Armenia

Liderul Azerbaidjanului avertizează că „Franța ar fi responsabilă” pentru orice nou conflict cu Armenia

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că Franța ar fi vinovată pentru orice nou conflict între Armenia și Azerbaidjan, după ce Parisul a promis săptămâna trecută că va livra echipament militar Armeniei.

Ilham Aliyev

Furnizarea de arme de către Franța către Armenia a fost o abordare care nu servește păcii, ci una menită să umfle un nou conflict, iar dacă orice nou conflict va avea loc în regiune, Franța va fi responsabilă pentru provocarea acestuia”, potrivit citirii din Azerbaidjan a unei convorbiri telefonice dintre Aliyev și președintele Consiliului European, Charles Michel, arată Politico .

Aliyev a acuzat, de asemenea, Franța pentru absența sa de la un summit al Comunității Politice Europene de săptămâna trecută de la Granada, Spania, menit să abordeze conflictul cu Armenia.

Nagorno-Karabah, dizolvat oficial

La sfârșitul lunii septembrie, Azerbaidjanul și-a declarat victoria după o ofensivă militară fulgerătoare în enclava Nagorno-Karabah, forțând aproximativ 100.000 de etnici armeni care trăiesc în regiunea separatistă să se exileze. Săptămâna trecută, Baku a dizolvat oficial Nagorno-Karabah.

Franța și Armenia au de mult timp legături diplomatice puternice, Franța găzduind o mare diasporă armeană. În 2001, Parisul a fost printre primele capitale occidentale care au recunoscut genocidul armean, cu două decenii înainte ca Statele Unite să o facă.

Michel a arătat „angajamentul declarat (al UE, n.r.) față de procesul de normalizare Armenia-Azerbaidjan”, într-o scurtă lectură a aceleiași convorbiri publicată pe X.

Potrivit lui Michel, apelul a avut ca scop pregătirea unei întâlniri Armenia-Azerbaidjan, programată să aibă loc la sfârșitul acestei luni la Bruxelles.

Ministerul francez al afacerilor externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat