Liderul catalan îndeamnă la o "opoziție democratică" față de tutela Madridului

Liderul catalan îndeamnă la o "opoziție democratică" față de tutela Madridului

Liderul catalan Carles Puigdemont a îndemnat sâmbătă la o "opoziție democratică" față de ordinele guvernului spaniol de a-i destitui guvernul și a dizolva parlamentul regional, informează dpa și AFP.

Într-un discurs televizat, Puigdemont a declarat că activarea articolului 155 al Constituției Spaniei este ilegală și le-a cerut catalanilor să dea dovadă de "răbdare, perseverență" și încredere în viitor, să evite "violența și insultele", inclusiv la adresa cetățenilor care se opun independenței, și să acționeze "civilizat și pașnic".

Destituirea executivului catalan și disoluția parlamentului regional decise vineri de Madrid "sunt decizii contrare voinței cetățenilor țării noastre, exprimată la urne", a spus Puigdemont. "Într-o societate democratică, ține de competența parlamentului să aleagă sau destituie șefii de guvern", a subliniat el.

"Vom continua să lucrăm pentru construirea unei țări libere", a adăugat Puigdemont, într-un discurs în care el nu pare să-și recunoască destituirea.

Carles Puigdemont și-a făcut apariția încadrat de un drapel catalan și unul al UE. Versiunea scrisă a alocuțiunii difuzate în paralel este semnată "Carles Puigdemont, președintele Generalitat (șeful guvernului) al Cataloniei".

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ''stat independent care ia forma unei republici''.
La scurt timp, șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy a dat asigurări că va "restaura legalitatea" în Catalonia , după ce Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii , în virtutea articolului 155 din Constituția Spaniei.

Madridul a continuat sâmbătă punerea Cataloniei sub tutela sa, preluând frâiele guvernului și ale poliției din regiune, la o zi după declarația de independență fără precedent făcută în parlamentul regional, respinsă în unanimitate în Europa.

Potrivit presei, aproape 150 de înalți responsabili ai administrației catalane vor fi demiși din funcțiile lor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 Momentul în care și Viagra se lasă păgubașă...