Liderul conservator polonez Jaroslaw Kaczynski denunță o "tentativă de puci" în parlament

Liderul conservator polonez Jaroslaw Kaczynski denunță o "tentativă de puci" în parlament

Liderul conservatorilor populiști aflați la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a denunțat marți o "tentativă de puci" în parlamentul polonez, afirmații calificate drept "isterie" de opoziția centristă și liberală, informează AFP.

Începând cu 16 ianuarie, deputați ai opoziției ocupă parlamentul pentru a protesta împotriva adoptării "ilegale", în opinia lor, a legii finanțelor publice pentru 2017 de către majoritatea formată de partidul Lege și Justiție (PiS) și alte decizii pe care le consideră antidemocratice.

"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: aceasta este o tentativă de puci", a declarat Kaczynski pentru săptămânalul de dreapta wSieci. "Aceasta a fost o serioasă tentativă de a paraliza puterea prin forță, de o manieră non-democrată. Ea a fost fondată pe ideea că nu vom reuși să adoptăm bugetul", a estimat liderul conservator, atacând în același timp mass-media comerciale pentru că ar fi "participat direct la tentativa de puci și cea de atac împotriva parlamentului".

Kaczynski, chiar dacă nu ocupă nicio funcție instituțională, este considerat inspiratorul tuturor deciziilor importante din guvernul conservator.

"Nu este serios să vorbești de un puci în situația în care PiS încalcă textul Constituției, încalcă legea", a comentat marți, pentru presă, Ryszard Petru, liderul partidului liberal Nowoczesna.

"Aceasta este o isterie extremă a lui Jaroslaw Kaczynski", a estimat, la rândul său, Joanna Kluzik-Rostkowska, deputată din partea Platformei Civice (opoziția centristă).

Mișcarea de protest a fost declanșată în urmă cu zece zile, pentru a denunța o tentativă a puterii de a restrânge drastic libertățile presei parlamentare — "un pretext", potrivit lui Kaczynski.

Deputații opoziției au blocat de atunci tribuna, iar majoritatea conservatoare a mutat lucrările într-o altă sală, privând opoziția de dezbatere și, parțial, de acces, și organizând mai multe votări, printre care și cea pe marginea bugetului pentru 2017. Opoziția consideră ilegal acest vot organizat în condiții inedite.

Au urmat proteste de stradă, precum și blocarea, noaptea, a clădirii parlamentului de către manifestanți.

De atunci, PiS a anunțat o diminuare a rigurozității în ceea ce privește libertatea mass-media, însă rămâne fermă cu privire la alte decizii și demersuri ale sale, pe care le consideră conforme cu legea.

Opoziția intenționează să rămână în parlament până cel puțin la 11 ianuarie, dată ce marchează debutul unei noi sesiuni parlamentare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații de ultima oră: AUR face ravagii în electoratul PSD din București, Moldova și Oltenia!

2 FOTO Ea este „marmota” care i-a sucit mințile lui Țiriac. La 81 de ani, boșorogul trăiește o poveste de dragos…

3 Istoricul Marius Oprea / Nu sunt doar „pioneri” şi „utecişti”, cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt, pe m…

4 Alegeri parlamentare 2020 / Cifrele ultimului sondaj făcut de americanii de la Politico / Diferențe mari între dat…

5 Incertitudinile CEO-ului companiei Pfizer cu privire la vaccinul anti-Covid, care a primit undă verde in UK și…