Liderul conservator polonez Jaroslaw Kaczynski denunță o "tentativă de puci" în parlament

Liderul conservatorilor populiști aflați la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a denunțat marți o "tentativă de puci" în parlamentul polonez, afirmații calificate drept "isterie" de opoziția centristă și liberală, informează AFP.

Începând cu 16 ianuarie, deputați ai opoziției ocupă parlamentul pentru a protesta împotriva adoptării "ilegale", în opinia lor, a legii finanțelor publice pentru 2017 de către majoritatea formată de partidul Lege și Justiție (PiS) și alte decizii pe care le consideră antidemocratice.

"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: aceasta este o tentativă de puci", a declarat Kaczynski pentru săptămânalul de dreapta wSieci. "Aceasta a fost o serioasă tentativă de a paraliza puterea prin forță, de o manieră non-democrată. Ea a fost fondată pe ideea că nu vom reuși să adoptăm bugetul", a estimat liderul conservator, atacând în același timp mass-media comerciale pentru că ar fi "participat direct la tentativa de puci și cea de atac împotriva parlamentului".

Kaczynski, chiar dacă nu ocupă nicio funcție instituțională, este considerat inspiratorul tuturor deciziilor importante din guvernul conservator.

"Nu este serios să vorbești de un puci în situația în care PiS încalcă textul Constituției, încalcă legea", a comentat marți, pentru presă, Ryszard Petru, liderul partidului liberal Nowoczesna.

"Aceasta este o isterie extremă a lui Jaroslaw Kaczynski", a estimat, la rândul său, Joanna Kluzik-Rostkowska, deputată din partea Platformei Civice (opoziția centristă).

Mișcarea de protest a fost declanșată în urmă cu zece zile, pentru a denunța o tentativă a puterii de a restrânge drastic libertățile presei parlamentare — "un pretext", potrivit lui Kaczynski.

Deputații opoziției au blocat de atunci tribuna, iar majoritatea conservatoare a mutat lucrările într-o altă sală, privând opoziția de dezbatere și, parțial, de acces, și organizând mai multe votări, printre care și cea pe marginea bugetului pentru 2017. Opoziția consideră ilegal acest vot organizat în condiții inedite.

Au urmat proteste de stradă, precum și blocarea, noaptea, a clădirii parlamentului de către manifestanți.

De atunci, PiS a anunțat o diminuare a rigurozității în ceea ce privește libertatea mass-media, însă rămâne fermă cu privire la alte decizii și demersuri ale sale, pe care le consideră conforme cu legea.

Opoziția intenționează să rămână în parlament până cel puțin la 11 ianuarie, dată ce marchează debutul unei noi sesiuni parlamentare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 Incident „ciudat” / Dacian Cioloș: „Aflu că unele televiziuni spun că aș fi „forțat” urcarea într-un avion de la…

3 Încă o ţară interzice accesul românilor, din 13 iulie. Lista completă a statelor care ne-au impus restricţii

4 VIDEO Zeci de vedete și influenceri au petrecut fără măști și distanțare la inaugurarea Hotelului Novum din Ol…

5 Informație / După locale, PSD își va schimba denumirea. Nu este exclusă spargerea în două a partidului