Liderul dalit Ram Nath Kovind este noul președinte al Indiei

Liderul dalit Ram Nath Kovind este noul președinte al Indiei

Avocatul Ram Nath Kovind, în vârstă de 71 de ani, a fost ales joi președinte al Indiei, devenind al doilea șef de stat provenit din rândurile daliților, o comunitate aflată la nivelul cel mai de jos al sistemului indian de caste, relatează dpa și AFP.

Kovind a obținut 65,5% din voturile colegiului electoral, format din parlamentari din legislativele național și regionale ale Indiei. El a fost susținut pentru ocuparea acestei funcții în principal onorifice de formațiunea de guvernământ Bharatiya Janata Party (BJP) și de premierul Narendra Modi. Principalul său contracandidat, Meira Kumar, susținută de Congresul național indian, provenea tot din comunitatea dalită.

Născut într-o familie de agricultori din Uttar Pradesh (nord), Ram Nath Kovind a deținut diferite posturi în BJP și a fost guvernator al statului Bihar (est). El urmează să fie învestit la 25 iulie, după ce actualul șef de stat, Pranab Mukherjee, reprezentant al Congresului național indian, își va încheia mandatul de cinci ani.

Alegerea sa întărește poziția premierului naționalist hindus și i-ar putea permite să câștige puncte în rândurile celor 200 de milioane de daliți în vederea alegerilor legislative din 2019, când este de așteptat să candideze pentru un al doilea mandat. Baza electorală tradițională a BJP o constituie castele superioare, notează AFP.

Deși Constituția Indiei independente a abolit oficial discriminarea pe criterii de castă, aceasta rămâne o realitate, de multe ori daliții fiind nevoiți să se limiteze la ocupații ingrate și considerate "impure", cum ar fi serviciile de vidanjare sau debarasarea cadavrelor de animale.

Ram Nath Govind este al doilea președinte dalit al Indiei, după K.R. Narayanan, care a ocupat această funcție între 1997 și 2002.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cruzime fără margini a comandanților ruși

2 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

3 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”