Liderul opoziției sârbe a rămas parțial paralizat după ce ar fi fost bătut de agenți ai serviciilor secrete

Liderul opoziției sârbe a rămas parțial paralizat după ce ar fi fost bătut de agenți ai serviciilor secrete

Agenți ai serviciilor secrete l-ar fi bătut pe Nikola Sandulović după ce acesta și-a cerut scuze pentru crimele împotriva etnicilor albanezi.

Nikola Sandulović, liderul opoziției sârbe FOTO: X

Familia unui lider al opoziției sârbe, care ar fi fost bătut în timp ce se afla în detenție de către serviciile secrete ale țării, spune că acesta a rămas parțial paralizat în urma atacului, scrie theguardian.com.

Familia lui Nikola Sandulović spune că acesta a fost luat de acasă la 3 ianuarie după ce și-a cerut scuze pentru crimele comise de sârbi împotriva etnicilor albanezi în timpul războiului de independență din Kosovo din 1988 și 1989.

Miercuri, după prima vizită a familiei permisă timp de cinci zile, fiica lui Sandulović, Karla, a cerut ca tatăl său să fie transferat într-un spital civil de la unitatea militară din Belgrad în care era deținut.

"Este comunicativ, dar este complet paralizat pe partea dreaptă; se află într-un scaun cu rotile și are o stare de sănătate foarte, foarte proastă", a spus ea într-o declarație emisă prin intermediul lui Michael Polak, avocat în Marea Britanie și director al organizației Justice Abroad, care acționează în numele politicianului.

Familia crede că Sandulović, liderul Partidului Republican Sârb și critic obișnuit al Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, ar fi putut fi, de asemenea, "otrăvit", a adăugat ea. Avocații au declarat că nu pot verifica nimic despre starea de sănătate a lui Sandulović sau despre atac până când nu îl vor duce într-o instituție civilă cu acces deplin la medici și avocați.

Polak a depus un caz urgent la Comitetul ONU împotriva torturii, solicitând în mod oficial o astfel de mutare. El a declarat că Sandulović a fost "capturat de serviciile de informații sârbe, apoi reținut în mod arbitrar și torturat".

Sandulović a fost aspru criticat în presa de stat după ce a postat un videoclip de anul trecut în care vizita mormântul lui Adem Jashari, fondator al Armatei de Eliberare a Kosovo, care a fost ucis de poliția sârbă în 1998 împreună cu 57 de membri ai familiei sale în timpul războiului de independență din Kosovo.

La momentul gestului său inițial, în februarie 2023, Sandulović și-a cerut scuze pentru aceste decese. El a postat videoclipul împreună cu alte scuze în ultimele două săptămâni, ceea ce a provocat critici din partea unor mass-media locale.

"Sunt singurul politician din Serbia care a venit să își prezinte omagiile victimelor albaneze nevinovate, familia Jašari, la Prekazi. Mi-am cerut scuze și am cerut iertare în numele sârbilor care nu au comis acest lucru", a scris Sandulović pe X pe 2 ianuarie.

Comentariile sale sunt considerate a fi motivul atacului.

"A fost bătut rău de tot. Are o coastă ruptă. Când a fost întors acasă, intra și ieșea din starea de conștiență și se plângea că nu-și poate mișca partea dreaptă a corpului", a declarat Polak.

În ciuda acestui fapt, Sandulović a fost arestat a doua zi după ce a fost întors acasă de poliția sârbă și nu a fost văzut de familia sa până miercuri dimineață.

Un judecător a dispus ca acesta să fie reținut pentru 30 de zile după ce a fost acuzat, în contumacie, de presupusă incitare la ură națională, rasială și religioasă, o infracțiune prevăzută la articolul 317 din codul penal de conduită, care poate fi pedepsită cu închisoarea între șase luni și cinci ani.

Polak afirmă că această acuzație reprezintă o încălcare clară a Convenției europene privind drepturile omului care protejează discursul politic.

Atacul va ridica noi întrebări cu privire la intenția declarată a Serbiei de a adera la UE și va alimenta temerile legate de relațiile sale cu țările vecine, inclusiv cu Kosovo. Acesta survine pe fondul acuzațiilor conform cărora alegerile recente au fost fraudate în favoarea SNS al președintelui Aleksandar Vučić, acuzație pe care Vučić o neagă.

Recunoscând febrilitatea politică a Serbiei, Polak a îndemnat totuși comunitatea internațională să condamne atacul asupra clientului său.

"Discursul politic trebuie să fie mult protejat. Fără nicio permisiune pentru discursul politic se dăunează funcționării democrației. Cred că este un caz foarte important pentru toți sârbii, indiferent dacă sunt sau nu de acord cu gestul lui Sandulović", a declarat el.

Într-o declarație de miercuri, Comisia Europeană a afirmat că "este în contact cu autoritățile și părțile interesate relevante". Orice detenție trebuie să fie justificată din punct de vedere juridic și "orice acuzații credibile de violență ar trebui să fie urmărite în mod eficient de către autoritățile competente relevante", a adăugat aceasta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat