Liderul protestelor antiguvernamentale din Armenia, Nikol Pashinyan, a fost eliberat

Liderul protestelor antiguvernamentale din Armenia, Nikol Pashinyan, a fost eliberat

Liderul protestelor antiguvernamentale din Armenia, Nikol Pashinyan, arestat duminică în timpul unei manifestaţii în capitala Erevan, a fost eliberat luni, potrivit imaginilor televiziunii armene retransmise in direct, informează AFP.

Înconjurat de susţinători ai săi care fluturau drapele ale Armeniei, Pashinyan s-a raliat, potrivit imaginilor, miilor de persoane ce defilau luni, pe străzile din Erevan, pentru a protesta împotriva fostului preşedinte Serj Sargsyan, numit recent premier.

Arestarea lui Pashinyan a avut loc cu o zi înainte, fiind urmată de o manifestaţie la care au participat zeci de mii de persoane.

Pentru a 11-a zi consecutiv, Armenia, fostă republică sovietică în Caucazul de Sud, este zguduită de proteste împotriva fostului preşedinte Serj Sargsyan, recent numit prim-ministru cu puteri sporite.

Un grup de militari activi s-a raliat de asemenea protestelor de luni, potrivit Ministerului armean al Apărării, care a promis 'urmăriri' împotriva acestor soldaţi membri ai 'unei brigade de menţinere a păcii, care au încălcat legea' participând la marşul antiguvernamental.

La rândul său, prim-vicepremierul Karen Karapetian a anunţat la televiziunea publică armeană că se va întâlni luni cu Pashinyan 'pentru a discuta cu el despre posibilitatea unui dialog', cu o zi înainte de Ziua Comemorării genocidului contra armenilor din 1915, 'o zi foarte importantă pentru poporul armean'.

De asemenea, ministrul armean al apărării Vigen Sargsyan a lansat luni un apel la dialog între manifestanţi şi oficiali. 'Nu doresc ca un armean să lupte împotriva altui armean', a declarat el în timpul unei conferinţe de presă.

'Armenia recunoaşte dreptul de a manifesta liber şi garantează că oamenii îşi pot exersa acest drept', a subliniat la rândul său şeful diplomaţiei armene, Eduard Nalbandyan, îndemnându-i pe protestatari 'să respecte legea privind manifestaţiile'.

Kremlinul urmăreşte 'cu atenţie situaţia din Armenia', o ţară 'extrem de importantă' pentru Rusia şi 'aliatul său foarte apropiat', a declarat, la Moscova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, subliniind că această mişcare de protest este 'o problemă internă a Armeniei'.

Serj Sargsyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Opoziţia afirmă că această reformă a avut ca unic scop menţinerea la putere a lui Serj Sargsyan, fost ofiţer al armatei care ocupa postul de preşedinte din 2008 şi care a mai fost premier în 2007-2008. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…