Liderul social-democraţilor germani: O ruptură în cadrul CDU ar putea avea un impact hotărâtor asupra coaliţiei de guvernare

Liderul social-democraţilor germani: O ruptură în cadrul CDU ar putea avea un impact hotărâtor asupra coaliţiei de guvernare

Lidera Partidului Social Democrat din Germania (centru-stânga), Andrea Nahles, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că o ruptură în cadrul Uniunii Creştin Democrate (conservatoare) după înlocuirea cancelarului federal Angela Merkel din fruntea acesteia ar putea avea un impact hotărâtor asupra coaliţiei de guvernare, informează luni dpa.

Andrea Nahles, preşedintele SPD, a declarat luni la postul ARD că polarizarea care s-a remarcat în timpul congresului de săptămâna trecută pentru alegerea liderului CDU - încheiat cu o strânsă victorie a aliatei Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer - va fi un "test de rezistenţă" pentru unele aspecte ale activităţii guvernului.

În special politica în domeniul apărării reprezintă "potenţial pentru conflict", a spus Nahles, adăugând că decizia CDU luată la conferinţa din Hamburg de a majora cheltuielile pentru apărare este în totală contradicţie cu poziţia partidului său de centru-stânga.

Kramp-Karrenbauer, cunoscută pentru stilul său politic pragmatic, centrist, a câştigat turul doi al alegerilor pentru conducerea partidului în faţa ultraconservatorului avocat milionar Friedrich Merz, de la care mulţi din CDU sperau că va împinge partidul mai spre dreapta spectrului politic. Însă critici susţin că Annegret Kramp-Karrenbauer ar putea ajusta cursul CDU pentru a face pe plac celor din aripa sa ultraconservatoare.

Tot luni s-a aflat că Annegret Kramp-Karrenbauer nu are nicio intenţie să accepte un post în guvern. "Am candidat în alegeri pentru preşedinţia partidului pentru că vreau să fac auzite poziţiile independente ale CDU. Nu trebuie să fiu implicată în guvern pentru aceasta", a declarat ea pentru cotidianul Saarbruecker Zeitung. "Cancelarul federal decide cine ar trebui să fie în guvern şi cabinetul de miniştri este aproape complet", a adăugat ea.

Alegerea lui Annegret Kramp-Karrenbauer, fostă premier de land, 56 de ani, îi oferă acesteia o bună şansă de a deveni următorul cancelar federal al Germaniei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...