Liderul unui cult poligam avea 20 de soții, printre care și minore. Adepții îi ofereau copiii și nevestele

Liderul unui cult poligam avea 20 de soții, printre care și minore. Adepții îi ofereau copiii și nevestele

Un lider poligam de la granița dintre Arizona și Utah este acuzat că a avut mai multe soții minore. Acesta s-a căsătorit cu cel puțin 20 de fete și i-a pedepsit pe adepții care nu îl tratau ca pe un profet, arată documente depuse recent la o instanță federală.

Samuel Bateman, bărbat acuzat de acte sexuale cu minori / Foto: Coconino County Sheriff's Department

Potrivit unui document depus recent la un tribunalul federal american, citat de AP, Samuel Bateman a fost membru al „Bisericii Fundamentaliste a lui Isus Hristos și a Sfinților din Ultimele Zile” (FLDS), înainte de a-și înființa propriul grup de adepți. El a fost susținut financiar de bărbați care au renunțat la propriile soții și la copii, susține, sub jurământ, o sursă a FBI.

Dosarul oferă o perspectivă asupra a ceea ce au descoperit anchetatorii într-un caz care a devenit public pentru prima dată în luna august. Autoritățile federale au acuzat trei dintre soțiile autoproclamatului profet de răpire: Naomi Bistline, Donnae Barlow și Moretta Rose Johnson au fugit cu opt dintre copiii lui Bateman, care au fost plasați în custodia statului Arizona la începutul acestui an. Copiii au fost găsiți săptămâna trecută la sute de kilometri distanță, în Spokane, Washington.

Declarația FBI depusă în cazul femeilor se concentrează pe Samuel Bateman, care s-a autoproclamat profet în 2019. Autoritățile au scris că Bateman a orchestrat acte sexuale în care au fost implicate minore și a oferit soții ca daruri adepților săi de sex masculin, susținând că face acest lucru la ordinele „Tatălui Ceresc". Bărbații îl susțineau financiar pe Bateman și îi dădeau drept soții pe propriile lor fiice sau neveste.

Samuel Bateman a fost arestat în luna august, atunci când cineva a observat copiii pe care îi transporta cu o rulotă în orașul Flagstaff. El a plătit o cauțiune, dar a fost arestat din nou și acuzat de obstrucționarea Justiției, în cadrul unei anchete federale, pentru a se stabili dacă nu cumva copiii erau transportați peste granițele statului pentru activități sexuale.

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a pledat nevinovat la acuzațiile de abuz asupra copiilor din partea statului și la acuzațiile federale de falsificare a probelor. Un proces privind acuzațiile federale este programat pentru luna ianuarie. El rămâne încarcerat în Arizona.

Cum acționa profetul

Oficialii federali susțin că Samuel Bateman s-a implicat în acte oribile cu copii și a apelat la adepții săi pentru a ajuta la acoperirea urmelor sale.

În documente se arată că bărbatul a încercat să o ia de soție pe singura sa fiică, dar aceasta i-a spus mamei sale despre planul tatălui ei, iar ulterior s-au mutat și au obținut un ordin de protecție. Până în anul 2019, el a avut o singură soție.

Când Bateman a fost arestat, la începutul acestui an, el și-a instruit adepții să obțină pașapoarte și să șteargă mesajele trimise printr-un sistem criptat, susțin autoritățile.

Copiii, identificați după inițialele lor în documentele judiciare, au spus puține lucruri autorităților. Cele trei fete găsite în rulota pe care Bateman o transporta prin Flagstaff — care avea o toaletă improvizată, o canapea, scaune de camping și nu avea ventilație — le-au declarat autorităților că nu au nevoie de îngrijiri medicale, se arată într-un raport al poliției.

Niciuna dintre fetele plasate în custodia statului Arizona nu a vorbit despre abuzuri sexuale din partea lui Samuel Bateman în timpul interviurilor medico-legale. Însă, fetele scriau adesea în jurnale ,care au fost confiscate de FBI, despre interacțiuni intime cu bărbatul.

Poligamia este o infracțiune în Arizona, dar în Utah una minoră, după o schimbare din 2020 care a pus capăt pedepsei cu închisoarea pentru poligamia între adulți consimțitori. Legiuitorii au votat cu o majoritate covârșitoare pentru această propunere, despre care susținătorii au spus că va permite celor aproximativ 30.000 de persoane care trăiesc în comunitățile poligame din stat să iasă din umbră și să raporteze abuzuri precum căsătoriile cu minori de către alți poligami fără teama de a fi urmăriți penal.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Servicii pentru Copii din Arizona, Darren DaRonco, a refuzat să comenteze pe acest subiect.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 VIDEO Priviți, au furat țevile de aluminiu folosite la foraje geotehnice pentru Autostrada Moldovei / Muncitorii au dat de urma lor într-un depozit de f…