Limba română, ascensiune fulminantă în Marea Britanie. În unele cartiere londoneze este cea mai vorbită limbă străină

Limba română, ascensiune fulminantă în Marea Britanie. În unele cartiere londoneze este cea mai vorbită limbă străină

Peisajul lingvistic al Regatului Unit suferă schimbări notabile, iar ascensiunea fulminantă a limbii române este un fenomen remarcabil, arată Daily Express .

Românii, o comunitate în expansiune în Marea Britanie Sursa La blouse roumaine foto Alex Coman

Într-un peisaj multicultural precum cel al Regatului Unit, diversitatea lingvistică devine din ce în ce mai evidentă. În timp ce limba engleză rămâne, evident, limba dominantă, recensământul efectuat în 2021 arată o creștere a popularității limbilor străine, cu câteva schimbări surprinzătoare în clasament.

Potrivit recensământului din 2021 efectuat în Anglia și Țara Galilor, 91,1% dintre rezidenți au indicat engleza (sau galeza în Țara Galilor) drept limbă principală. Cu toate acestea, accentul se schimbă când vine vorba de limbi străine, cu poloneza menținându-și dominația ca fiind cea mai vorbită limbă non-maternă, ocupând prima poziție, cu 1,1% din populație.

Schimbarea semnificativă în peisajul lingvistic este ascensiunea fulminantă a limbii române. În doar un deceniu, româna a urcat în clasament, ocupând în 2021 locul doi, un salt de 17 locuri față de recensământul anterior, din 2011.

Această creștere a vorbitorilor de limbă română a fost însoțită de o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de traducere în română, conform agențiilor de traducere. De altfel, în unele zone din Londra, limba română este cea mai vorbită limbă după engleză.

Limbile Punjabi și Urdu continuă să ocupe poziții puternice în topul celor mai vorbite cinci limbi străine, subliniind influența limbilor sud-asiatice în Marea Britanie.

Cu toate acestea, bengaleza și gujarati au înregistrat o ușoară scădere în popularitate.

O limbă care a cunoscut o ascensiune remarcabilă este portugheza, ocupând acum locul cinci. Această tendință ascendentă sugerează o comunitate în creștere de vorbitori de portugheză în Marea Britanie.

Această schimbare în peisajul lingvistic al Regatului Unit subliniază natura dinamică a mozaicului cultural, evidențiind preferințele și demografia în schimbare ale populației sale diversificate.

Pe măsură ce aceste tendințe continuă, este de așteptat ca afacerile și serviciile să se adapteze pentru a satisface mai bine nevoile lingvistice ale comunităților.

Iată topul 10 al celor mai comune limbi străine vorbite în Marea Britanie:

1. Poloneza

2. Româna

3. Punjabi

4. Urdu

5. Portugheza

6. Spaniola

7. Araba

8. Bengaleza

9. Gujarati

10. Italiana

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

3 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

4 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

5 Citiți și judecați voi...