Lira turcească atinge un nou minim istoric înaintea reuniunii Băncii Centrale

Lira turcească atinge un nou minim istoric înaintea reuniunii Băncii Centrale

Lira turcească a coborât luni sub pragul de 14 lire pentru un dolar, pe fondul îngrijorărilor că presiunile exercitate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru reducerea costului creditului vor determina Banca Centrală să adopte o nouă reducere de dobândă la reuniunea de politică monetară programată pentru joi, transmite Reuters.

Luni dimineaţa, lira turcească s-a depreciat cu 4,2% în raport cu dolarul, ajungând în jurul orei locale 10:09 la minimumul istoric de 14,4741 lire pentru un dolar. De la începutul anului şi până în prezent, moneda turcească a pierdut 47% din valoare în raport cu dolarul american.

Ultima cădere a lirei vine într-un context în care analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară cu 100 de puncte de bază până la 14%, chiar dacă rata anuală a inflaţiei a ajuns la 21%.

În paralel, Banca Centrală a Turciei a intervenit pe pieţele valutare de trei ori în ultimele două săptămâni, vânzând dolari pentru a păstra cursul la 14 lire pentru un dolar.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la "stabilă" la "negativă", ca urmare a deprecierii lirei şi inflaţiei crescute care, în opinia S&P, reprezintă riscuri la adresa unei economii dependente de finanţarea externă.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia. În consecinţă, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile. Respectând dorinţa preşedintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituţie independentă, a coborât dobânda de bază în luna noiembrie, de la 16% până la 15%, aceasta fiind a treia reducere a costului creditului adoptată în mai puţin de două luni.

Potrivit S&P, actuala reducere a dobânzilor precum şi deprecierea semnificativă a lirei vor pune presiuni asupra inflaţiei, care la începutul lui 2022 ar putea urca până la 30%, ceea ce va umfla deficitul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Interesante amănunte...