Lituania: Alegătorii votează în al doilea tur al alegerilor legislative

Lituania: Alegătorii votează în al doilea tur al alegerilor legislative

Alegătorii ies la vot duminică în Lituania pentru al doilea tur al alegerilor legislative, pe fondul unei creşteri semnificative a infectărilor cu noul coronavirus înregistrate şi în republica baltică, relatează dpa, Reuters şi AFP.

Aproape 2,5 milioane de alegători sunt chemaţi să decidă modul de atribuire a celor 141 de mandate din parlamentul unicameral Seimas, iar acest al doilea tur ar putea duce la o schimbare de guvern în ţara cu 2,8 milioane de locuitori.

Conform sistemului electoral hibrid din Lituania, jumătate din cei 141 de deputaţi ai parlamentului ţării sunt aleşi în primul tur printr-un scrutin proporţional, iar restul în circumscripţii, într-un al doilea scrutin organizat după un sistem de vot uninominal.

La primul tur de la 11 octombrie, Uniunea Patriei (conservator) a obţinut 23 locuri, mai mult decât cele 16 obţinute de Uniunea fermierilor şi verzilor, care conduce coaliţia guvernamentală a premierului Saulius Skvernelis.

Dacă în primul tur multe formaţiuni nu au reuşit să treacă de pragul de 5% pentru a intra în parlament, inclusiv trei partide mai mici din coaliţia guvernamentală, au şansa de a o face acum, câştigând mandate directe.

Campania electorală a fost dominată de probleme economice şi social-politice, dar şi pandemia a avut un cuvânt de spus.

Economia Lituaniei s-a contractat cu 4% în cifre anuale în al doilea trimestru din 2020, ceea ce este totuşi al doilea cel mai bun rezultat din Uniunea Europeană, fapt atribuit de Banca centrală a ţării restricţiilor aplicate prompt şi pe termen scurt, sprijinului generos din partea statului şi faptului că partenerii comerciali au fost relativ neafectaţi.

Numărul total de contaminări înregistrate de la începutul pandemiei în republica baltică este de 9578, cu un record zilnic de 474 anunţat sâmbătă, şi un total de 129 de decese. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale