LIVE Curtea Supremă a tras din nou la sorți completurile de 5. Noua componență. Tarcea: A început un asalt

LIVE Curtea Supremă a tras din nou la sorți completurile de 5. Noua componență. Tarcea: A început un asalt

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a organizat, joi, o sedinta publica pentru o noua tragere la sorti a completurilor de cinci judecatori.

LIVE TEXT:

11.20 Inalta Curte a tras la sorti componenta celor 3 completuri de 5 judecatori in materie penale. La ora 15.00, programul Ecris al Inaltei Curti va repartiza aleatoriu dosarele celor 3 completuri. Printre acestea, dosarele in care sunt inculpati: Liviu Dragnea, Toni Grebla, Victor Ponta, Sebastian Ghita, Calin Popescu Tariceanu, Cristian David sau Darius Valcov.

Completul 1 Penal

Simona Nenita
Constantin Epure
Iulian Dragomir
Marius Foitos
Ionut Matei

Completul 2 Penal

Luciana Mera
Simona Encean
Alexandra Iuliana Rus
Lucia Rog
Aida Popa

Completul 3 Penal

Francisca Vasile
Silvia Cerbu
Hermina Iancu
Ioana Bogdan

Anca Alexandrescu

Lista de permanenta la penal

Stefan Pistol
Valentin Horia Selaru
Oana Burnel
Andrei Claudiu Rus
Geanina Arghir
Maria Cobzariu
Maria Popescu
Ioana Alina Ilie
Florentina Dragomir
Gheorghe Aurel Ilie
Sandel Lucia Macavei
Leontina Serban
Lavinia Lefterache
Dan Ionescu
Rodica Cosma

9.50 Inalta Curte a inceput pregatirile pentru tragerea la sorti. Judecatoarea Paula Pantea si primul magistrat asistent al Inaltei Curti introduc numele judecatorilor in bilele special comandate.

Este vorba de completurile care vor judeca apelurile in cazuri mediatizate in care sunt implicati ministri, parlamentari, inalti magistrati sau demnitari. Printre acestea, dosarele in care sunt inculpati: Liviu Dragnea, Toni Grebla, Victor Ponta, Sebastian Ghita, Calin Popescu Tariceanu, Cristian David sau Darius Valcov.

Pentru aceasta tragere la sorti, magistratii au cumparat cele 160 de bile necesare tocmai din Franta.

Tarcea: A început un asalt

Presedintele ICCJ, Cristina Tarcea,a declarat inaintea inceperii extragerilor ca a inceput un asalt si asupra completurilor de 3 judecatori, mentionand ca in masura in care se considera ca tragerea la sorti este un element echitabil, ar trebui aplicata si asupra completurilor de 1,2 si 3 judecatori de la alte instante.

"Cred ca este de datoria mea, in calitatea de reprezentant al puterii judecatoresti, sa va atrag atentia asupra unui alt lucru care mediteaza toata lumea. Este vorba de completurile colegiale de 3 judecatori. Nu e un secret ca a inceput un asalt si asupra completurilor de 3 judecatori. Va reamintesc ca nu sunt numai completuri de 3 ci si de 2 si de 1, iar in masura in care apreciem ca tragere la sorti reprezinta un element echitabil, aceasta tragere trebuie aplicata si asupra completurilor de 1, 2 si 3 judecatori din tara", a declarat Tarcea, citata de Antena 3.

Aceasta noua tragere la sorti are loc dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM a transmis, saptamana trecuta, recomandarea ca ICCJ sa organizeze "de indata" o noua tragere la sorti a completurilor de 5 judecatori. Toate dosarele vor fi repartizate noilor completuri.

---------------

6 in loc de 4

Una dintre modificarile esentiale este aceea ca in loc de 4 completuri (2 penale si 2 civile) vor fi 6 completuri (3 penale si 3 non-penale) . Pentru fiecare complet ar trebui sa fie trasi la sorti 10 judecatori: 5 membri si 5 supleanti.

La Sectia Penala sunt 32 de judecatori, din care 2 sunt detasati: Mariana Ghena - care este membru in CSM si Cristian Rotaru - care conduce Institutul National al Magistraturii (INM).

Amintim ca CCR a anuntat, pe data de 7 noiembrie, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa schimbe imediat, prin tragere la sorti, toti membrii completurilor de 5 judecatori, ca urmare a constatarii existentei unui conflict juridic de natura constitutionnala intre Parlament si ICCJ.





Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa