LIVE Erdogan a declanșat războiul împotriva kurzilor, în Siria! Victime în rândul civililor. Senator republican: Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de Trump

LIVE Erdogan a declanșat războiul împotriva kurzilor, în Siria! Victime în rândul civililor. Senator republican: Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de Trump

Turcia a efectuat miercuri "lovituri aeriene" în regiunea Ras al-Ain, situată în nordul sirian al graniței cu Turcia, a anunțat un ONG, la puțin timp după ce Ankara a anunțat ofensiva împotriva unei miliții kurde, scrie AFP.

UPDATE 21:55 Cel puțin 11 persoane, dintre care 8 civili, au fost uciși miercuri în prima zi a ofensivei Turciei, potrivit OSDO.

UPDATE 20:06 Ofensiva turcă din Siria este "o idee proastă", afirmă Donald Trump

UPDATE 19:20 ONG-ul OSDO anunță că mii de persoane au fugit din calea loviturilor aeriene ale Turciei

UPDATE 18:46 Reuniune de urgență joi a Consiliului de Securitate al ONU

UPDATE 18:33 NATO a cerut Turciei să dea dovadă de "reținere" (Stoltenberg)

UPDATE 18:03 Congresul american îl va face pe președintele Erdogan să plătească "foarte scump" pentru ofensiva din Siria, a avertizat miercuri influentul senator republican Lindsey Graham.

"Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de administrația Trump", a scris el pe Twitter. "Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump", a adăugat senatorul, în general un susținător apropiat al lui Donald Trump.

UPDATE 18:02 Raidurile s-au soldat cu "victime în rândul civililor", a anunțat o coaliție a combatanților kurzi și arabi.

UPDATE 17:15 UE a cerut stoparea ofensivei din Siria și a amenințat cu întreruperea finanțărilor (Juncker)

"Raiduri aeriene" dar și tiruri de artilerie au vizat localitatea Ras al-Ain și împrejurimile sale, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Un corespondent AFP din acest sector a auzit și el o explozie puternică urmată de o coloană de fum.

Cu puțin timp în urmă, președintele Erdogan anunța începerea operațiunii „Sursa păcii”, condusă de Forțele armate turce și de Armata națională siriană (rebeli sirieni susținuți de Ankara).

Această operațiune vizează, potrivit lui Erdogan, "teroriștii din YPG și Daech (acronimul arab al grupării Stat Islamic)" și are ca obiectiv stabilirea unei zone de securitate în nord-estul Siriei.

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite revenirea refugiaților sirieni în țara lor", a mai spus președintele turc.

Tiruri de artilerie au vizat mai multe sate din regiunea Tal Abyad, potrivit OSDO.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia are în vedere într-o primă etapă preluarea controlului asupra unei fâșii cu o lungime de 120 km și o adâncime de circa 30 de km, mergând de la Tal Abyad până la Ras al-Ain.

Președintele american Donald Trump a dat undă verde duminică unei astfel de operațiuni, înainte de a-și nuanța afirmațiile și de a oferi asigurări că Washington nu va "abandona kurzii", care au jucat un rol crucial în înfrângerea Statului Islamic.

Dacă occidentalii laudă rolul jucat de YPG în lupta împotriva SI, Ankara consideră combatanții kurzi o amenințare la adresa securității sale, din cauza legăturilor cu PKK.

"Mobilizare generală"

Cu câteva ore înainte de începerea ofensivei, kurzii din Siria au decretat "mobilizarea generală" a locuitorilor din regiune, cerând totodată Moscovei să intervină pentru a facilita dialogul cu regimul de la Damasc.

Regimul lui Bashar al-Assad s-a angajat să "contracareze orice agresiune" a Turciei.

Lung timp marginalizată și victimă a discriminării din partea puterii centrale, comunitatea kurdă a reușit să instaureze o autonomie de facto în nordul Siriei.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Aproape că mă devora și dorea un act sexual oral fără prezervativ” / Prostituatele românce din Elveția, în prag…

2 Așa o fi? / Scârbos personaj! Jegoase încrengături!

3 VIDEO Șoșoacă, în delir de vară: „Suntem singurul imperiu neînvins, imperiul belasgo-traco-geto-dac!“

4 VIDEO Mafiotul albanez Fabio Dushku, care l-a amenințat pe Tzancă Uraganul, face legea în pușcăria din Grecia

5 EBA, în costum de baie de 600 de euro