Epidemia de COVID-19 în România este pe un trend ascendent de aproape două săptămâni, iar o parte dintre cei infectați ajung în stare gravă, la secțiile de Terapie Intensivă. În toată țara sunt disponibile 1050 de paturi dotate cu aparatura necesară pentru îngrijirea acestor pacienți, iar miercuri, 30 septembrie, erau ocupate 550 de locuri. În județele unde epidemia evoluează intens, secțiile de Terapie Intensivă s-au umplut, scrie G4Media .

G4Media.ro centralizează situația locurilor din secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19 și va actualiza permanent datele.

În Cluj, Prahova, Brașov, Sibiu în 30 septembrie erau ocupate toate paturile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu coronavirus. La capacitate maximă lucrau și secțiile spitalelor Covid din București.

„Sunt foarte multe cazuri. La ATI suntem full, nu mai avem locuri, e foarte dificil pentru toată lumea. Eu eram îngrijorat când aveam 35 de cazuri/zi, și-acum ajungem la 90. E transmitere comunitară intensă. Discutăm și analizăm, avem și videoconferință după-masă să vedem ce facem. E posibil să deschidem o altă linie Covid, la Spitalul Județean din Cluj”, a anunțat pentru G4Media.ro Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Directoarea DSP Brașov, Andrea Neculau, a declarat, pentru G4Media.ro, că cele 14 paturi ATI Covid sunt ocupate în Brașov, dar că este în curs de extindere capacitatea, cu încă 14 paturi, care nu au fost operaționalizate până acum din lipsă de personal. Toate cele 28 de locuri sunt în secția modulară de la Brașov. De asemenea, mai sunt pregătite cu echipamente 5 paturi ATI la spitalul de Boli Infecțioase și se lucrează intensiv pentru creșterea capacității de Terapie Intensivă atât pentru bolnavii Covid, cât și pentru cei non-Covid, a mai precizat Neculau.

Șefa DSP Brașov a menționat că în județ sunt 67 de medici ATI, însă mulți dintre ei lucrează în spitalele private.

În județul Prahova, autoritățile locale au anunțat că în 30 septembrie dintre cele 378 de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, 251 sunt ocupate. La ATI, toate paturile destinate bolnavilor cu coronavirus au fost raportate ca fiind ocupate.

Și la Sibiu, cele 12 locuri la Secția ATI a Spitalului Județean, destinate bolnavilor COVID, sunt complet ocupate.

În Iași erau libere 4 paturi ATI la Neurologie, din cele 16 din județ destinate pacienților Covid, a precizat pentru G4Media.ro directorul DSP Iași, Vasile Cepoi. Acesta a precizat că în Iași spitalele Covid sunt aproape pline. Miercuri dimineață mai erau libere doar 9 locuri din cele peste 430.

Și în județul Suceava mai erau libere 3 paturi ATI pentru pacienții cu COVID, la spitalul județean, potrivit datelor comunicate de instituția prefectului.

Situația este gravă și în județul Alba, unde nu mai erau paturi libere la ATI Covid. Numărul infectărilor active cu noul coronavirus a atins acolo un record: sunt 526 de cazuri active, o presiune puternică pe sistemul medical local.

Doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 45 de cazuri noi, în condițiile în care locurile dedicate acestora la secțiile de Boli Infecțioase și ATI ale Spitalului Județean sunt ocupate cu cazuri medii, grave și foarte grave. În total, în județ, au fost înregistrate 1.833 de infectări, de la începutul pandemiei. De asemenea, 1239 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 68 decese, în județ, de la începutul pandemiei, de unde rezultă un număr de 526 de cazuri active.

La Spitalul Județean de Urgențe Bistrița, din cele 8 paturi la ATI, secția COVID, 2 sunt libere.

La Spitalul Județean de Urgențe Dr. ”Constantin Opriș” din Baia Mare, mai erau miercuri 8 locuri pe secția ATI pentru bolnavii de COVID, însă această unitate este una pentru suspecți, unde pacienții nu rămân. Surse medicale au declarat însă că Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. ”Nicolae Rușdea” din Baia Mare nu mai are locuri libere. Instituția nu a putut fi contactată; la numerele de telefon afișate pe site nu răspunde nimeni.

În alte județe situația este ceva mai bună, cum este cazul județului Arad, unde erau ocupate 15 din cele 27 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID.