LIVE În Turcia va fi turul doi/După numărarea a 98,41% din voturi: Erdogan – 49,34%, Kilicdaroglu – 45%

LIVE În Turcia va fi turul doi/După numărarea a 98,41% din voturi: Erdogan – 49,34%, Kilicdaroglu – 45%

Turcii au mers duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Niciunul din principalii doi rivali, președintele în funcție Recep Tayyip Erdogan (AKP, 70 de ani) și candidatul opoziției unite, Kemal Kilicddaroglu (CHP, 75 de ani) nu au reușit să obțină 50% din voturi, conform informațiilor furnizate de agenția de stat Anadolu, astfel că electoratul va fi chemat la vot din nou în turul doi.

Prezența la vot a fost masivă, de 88%, dar de subliniat că în Turcia prezența la vot este obligatorie prin lege. Pe parcursul desfășurării scrutinului nu s-au înregistrat incidente majore, însă în timpul numărătorii voturilor au apărut tensiuni în tabăra Erdogan. Președintele a ieșit de mai multe ori să ceară observatorilor vigilență la urne, în timp ce Kilicdaroglu a publicat un singur cuvânt pe Facebook: ”Conducem”.

Agențiile de știri din Turcia au prezentat rezultate diferite ale alegerilor pe tot parcursul numărării voturilor: Agenția de stat Anadolu arăta un avans de aproape 10% pentru Erdogan, în timp ce Anka, apropiată de opoziție, îi prezenta la egalitate, cu 47%. Ambele tabere s-au acuzat de manipulare. În alegerile anterioare, agenția Anadolu a fost acuzată că l-a favorizat pe Erdoğan și partidul său AKP.

Alegerile sunt de cotitură nu numai pentru viitorul Turciei, ci și pentru întreaga UE, mai ales prin prisma în care cursul negocierilor de aderare se poate schimba semnificativ dacă Erdogan va fi învins. Și pentru România, alegerile au impact important, în special în cheia istoriei comune de secole a celor două popoare, cât mai ales în cheie economică, Ankara fiind cel mai important partener non-UE al Bucureștiului. Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripţii electorale din Turcia sunt aşteptaţi din nou la urne.

Recep Tayyip Erdogan se lupta cu principalul contracandidat Kemal Kilicdaroglu pentru a ramane la putereFoto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia
15 mai, ora 05:45 Rezultate după numărarea a 98,41% din voturi: Erdogan – 49,35%, Kilicdaroglu – 44,99%, conform agenției de stat Anadolu.
UPDATE - Diferenţa dintre Erdogan şi Kilicdaroglu a scăzut la sub cinci procente, după procesarea a 95,4 la sută din voturi. Astfel, Erdogan are 49,49 la sută din voturi, în timp ce Kilicdaroglu are 44,79 la sută.

ACTUALIZARE 2:30 Erdogan le-a spus susținătorilor că „rezultatele exacte nu sunt încă clare, dar suntem în față”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut că se află în fața contracandidatului său „la o distanță mare”, după ce rezultatele preliminare au indicat că soarta alegerilor se va decide în turul doi.

„Țara noastră a încheiat o nouă sărbătoare a democrației cu alegerile din 14 mai. Deși rezultatele exacte nu sunt încă clare, suntem în față”, le-a spus Erdogan susținătorilor de la sediul partidului AK din Ankara.

„Știm că suntem în frunte la o distanță mare, dar nu știm oficial care este rezultatul exact, deoarece nu l-am primit încă”, a adăugat Erdogan. „Și așteptăm întruchiparea voinței naționale”.

ACTUALIZARE 2:20: Comisia electorală anunță că au fost numărate peste 87% din voturi fără să prezinte rezultate.

„Până acum au fost deschise 89% din urnele din țară și 30% din străinătate”, a declarat Ahmet Yener, președintele Comisiei electorale.

ACTUALIZARE 01:30 Ultimele date transmise din numărătoarea Anadolu, la 98,41% arată un scor de 49,45% pentru Erdogan și unul de 44,82% pentru Kilicdaroglu.

ACTUALIZARE 01:25 Primarul din Ankara, membru în formațiunea de opoziție CHP, din care face parte și Kemal Kilicdaroglu, spune că este „extrem de probabil” să se ajungă la al doilea tur de scrutin, dar că Kilicdaroglu va fi pe primul loc în turul unu, după numărarea voturilor.

„A mai rămas puțin timp până vom primi toate rezultatele. Când le vom vedea, îl vom vedea pe liderul nostru, Kemal Kilicdaroglu, pe locul 1”, a spus Mansur Yavas.

Oficialul a mai spus și că, din estimările CHP, Kilicdaroglu ar fi obținut 47,7%, iar Erdogan 45,8%, după numărătoarea a aproximativ 69% din voturi.

ACTUALIZARE 01:03 Candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a făcut primele declarații în fața camerelor în seara de după închiderea urnelor, în condițiile în care numărătoarea voturilor se apropie de final.

Într-un discurs foarte scurt, el a spus că partidul de guvernământ, AKP-ul lui Erdogan, „blochează sistemul” prin depunerea de contestații la rezultate acolo unde Kilicdaroglu a avut un număr mai mare de voturi.

„Țara nu mai are răbdare să mai stea în instabilitate. Nu puteți gestiona sitauția prin manipulare – nu vă mai fie frică de voința poporului”, a spus el.

La fel ca Erdogan, și Kilicdaroglu a cerut susținătorilor săi din secțiile de vot să continue să monitorizeze numărătoarea.

„Rămânem aici până se numără fiecare vot”, a încheiat el.

ACTUALIZARE 00:41 Cea mai recentă actualizare a Anadolu arată un scor de 49,59% pentru Erdogan și unul de 44,67% pentru Kilicdaroglu.

00:21 Președintele Recep Tayyip Erdogan, care urmărea rezultatele la Istanbul, a plecat spre Ankara, capitala de unde conduce țara, relatează BBC.

Erdogan este înregistrat pentru a vota la Istanbul, așa că votează întotdeauna în oraș, urmărește rezultatele alegerilor acolo timp de câteva ore, apoi pleacă la Ankara mai târziu în noapte pentru a se întâlni cu înalți oficiali ai partidului său.

Ora 23:44 Rezultate după numărarea a 92% din voturi: Erdogan – 49,76%, Kilicdaroglu – 44,49%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 23:20 Rezultate după numărarea a 90,54% din voturi: Erdogan – 49,86%, Kilicdaroglu – 44,38%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 23:19 Aproape 88% din turci au votat, prezența la urne fiind obligatorie.

Ora 23:05 Turcii merg în turul doi: Erdogan, sub 50% conform agenției de stat Anadolu/ După numărarea a 89,24% din voturi: Erdogan – 49,94%, Kilicdaroglu – 44,30%.

Ora 22:59 Potrivit agenției de știri de stat Anadolu, peste 84% din urne au fost deschise, iar aproximativ 45 de milioane de voturi au fost numărate, transmite BBC. Numărul cetățenilor turci cu drept de vot este de peste 64 de milioane. Aceasta înseamnă că mai mult de 18 milioane de voturi mai trebuie numărate – adică aproximativ o treime din numărul total de voturi. Iar aceste voturi vor proveni mai ales din marile orașe.

Ora 22:51 Rezultate după numărarea a 87,63% din voturi: Erdogan – 50%, Kilicdaroglu – 44,21%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 22:49 Între timp, agenția privată Anka spune că 78% din voturile din întreaga țară au fost numărate și, potrivit acestora, Erdogan are 48,5% din voturi, în timp ce Kilicdaorlgu are până acum 45,7%.

Ora 22:30 Rezultate după numărarea a 84,32% din voturi: Erdogan – 50,2%, Kilicdaroglu – 44%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 22:27 În timp ce numărătoarea voturilor continuă în Turcia, voturile din cele mai mari trei orașe – Istanbul, Ankara și Izmir – ar putea schimba rezultatul alegerilor, subliniază BBC .

Ora 22:16 Rezultate după numărarea a 82,54% din voturi: Erdogan – 50,30%, Kilicdaroglu – 43,91%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 22:00 Rezultate după numărarea a 79,45% din voturi: Erdogan – 50,5%, Kilicdaroglu – 43,8%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:55 Rezultate după numărarea a 77,05% din voturi: Erdogan – 50,68%, Kilicdaroglu – 43,52%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:48 Rezultate după numărarea a 75,79% din voturi: Erdogan – 50,76%, Kilicdaroglu – 43,43%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:45 Politicianul kurd Selahattin Demirtas, aflat în închisoare, a cerut cetățenilor și funcționarilor aflați la datorie în procesul de numărare a voturilor să nu-și părăsească posturile.

  • „Nu părăsiți niciodată urnele de vot și birourile electorale, chiar dacă este nevoie de zile întregi pentru ca rezultatele să fie finalizate. Protejați-vă voturile, toată Turcia câștigă”, a mai spus el, adăugând că se așteaptă ca opoziția să revendice victoria în primul tur, transmite Al Jazeera

Ora 21:43 Rezultate după numărarea a 74,47% din voturi: Erdogan – 50,83%, Kilicdaroglu – 43,36%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:41 Jurnalistul Murat Yetkin de la Fox TV a relatat că președintele Erdoğan a dat instrucțiuni atât Agenției Anadolu, cât și televiziunii de stat TRT să se asigure că marja dintre el și Kılıçdaroğlu rămâne în jur de 10 procente până când va face o declarație oficială, conform duvarenglish.com.

Ora 21:40 Sinem Koseoglu, corespondentul Al Jazeera, a relatat din apropierea străzii Istiklal din Istanbul, de obicei foarte aglomerată, că oamenii au stat departe de această arteră populară.

  • „Vedem turiști, în principal din Orientul Mijlociu, dar niciun localnic”, a adăugat ea. „Este neobișnuit de liniște”.

Ora 21:23 Turcii se îndreaptă spre turul doi: Rezultate după numărarea a 69,12% din voturi: Erdogan – 51,14%, Kilicdaroglu – 43,05%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:19 Rezultate după numărarea a 67,55% din voturi: Erdogan – 51,23%, Kilicdaroglu – 42,95%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:13 Rezultate după numărarea a 65,84% din voturi: Erdogan – 51,33%, Kilicdaroglu – 42,85%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:05 Omer Celik, un purtător de cuvânt al partidului de guvernământ AKP al lui Recep Tayyip Erdoğan, i-a acuzat pe liderii opoziției de „o încercare de a asasina voința națională” prin acuzațiile de denaturare a rezultatelor la adresa agenției de știri de stat Anadolu.

  • „Chiar înainte ca rezultatele să fie finalizate, dintr-o dată, purtătorul de cuvânt al alianței de opoziție și primarii apar la televizor. Ca de obicei, au început să spună că agenția Anadolu manipulează datele”, a declarat Celik, citat de The Guardian.

Ora 21:04 Cifrele înaintate de opoziție la 61% din voturi sunt: 47,42% Kemal Kilicdaroglu la 46.80% Recep Tayyip Erdogan, fără numărarea voturilor în marile orașe.

Ora 21:00 Rezultate după numărarea a 63,04% din voturi: Erdogan – 51,44%, Kilicdaroglu – 42,73%, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 20:57 Primarul din İstanbul (și candidatul la vicepreședinție) Ekrem İmamoğlu și primarul din Ankara (și candidat la vicepreședinție Mansur Yavaș) au ținut un briefing la sediul CHP, unde au declarat că la urnele unde Kemal Kilicdaroglu și partidul lor conduc au fost înregistrate contestații împotriva publicării datelor. Cei doi au mai declarat că în momentul în care vor fi publicate și acele cifre, opoziția va înregistra un avans considerabil.

Ora 20:52 Rezultate după numărareaa 59,44% din voturi: Erdogan – 51,64%, Kilicdaroglu – 42,53%, conform Agenției Anadolu.

Ora 20:51 Susținătorii lui Recep Tayyip Erdoğan și ai partidului său de guvernământ AKP s-au adunat în fața sediului său din Istanbul, în timp ce primele rezultate îl arată pe președintele în funcție în frunte, transmite BBC. Analiștii au declarat că diferența dintre Erdoğan și rivalul său, candidatul opoziției unite, Kemal Kılıçdaroğlu, ar trebui să continue să se reducă pe măsură ce seara avansează.

Ora 20:48 Rezultate după numărarea a 57,88% din voturi: Erdogan – 51,71%, Kilicdaroglu – 42,45%, conform Agenției Anadolu.

Ora 20:51 Susținătorii lui Recep Tayyip Erdoğan și ai partidului său de guvernământ AKP s-au adunat în fața sediului său din Istanbul, în timp ce primele rezultate îl arată pe președintele în funcție în frunte, transmite BBC. Analiștii au declarat că diferența dintre Erdoğan și rivalul său, candidatul opoziției unite, Kemal Kılıçdaroğlu, ar trebui să continue să se reducă pe măsură ce seara avansează.

Ora 20:48 Rezultate după numărarea a 57,88% din voturi: Erdogan – 51,71%, Kilicdaroglu – 42,45%, conform Agenției Anadolu.

Ora 20:41 Rezultate după numărarea a 56,24% din voturi: Erdogan – 51,79%, Kilicdaroglu – 42,36%, conform Agenției Anadolu.

Ora 20:31 Rezultate după numărarea a 52,57% din voturi: Erdogan – 51,96%, Kilicdaroglu – 42,19%.

Ora 20:26 Numărătoarea a trecut de jumătatea voturilor: La 51,03% din voturi numărate, Erdogan – 52,03%, Kilicdaroglu – 42,11%, conform Anadolu.

Ora 20:22 Rezultate după numărarea a 49,28% din voturi: Erdogan – 52,12%, Kilicdaroglu – 42,01%, conform Agenției Anadolu.

Ora 20:20 Rezultate după numărarea a 47,55% din voturi: Erdogan – 52,19%, Kilicdaroglu – 41,93%, conform Agenției Anadolu.

Ora 20:15 Kemal Kilicdaroglu a scris pe Twitter un singur cuvânt: „Conducem”, scrie BBC.

Ora 20:12 Primarul din Istanbul acuză Agenția Anadolu de manipulare, conform Al Jazeera. Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului din partea principalului partid de opoziție, CHP, a acuzat agenția de stat Anadolu că a manipulat rezultatele.

  • Biroul Electoral al Turciei (YSK) a permis anunțarea rezultatelor mai repede decât era prevăzut prin lege, începând cu ora 18:30 în loc de 21:00.

Într-o declarație comună cu Mansur Yavas, primarul Ankarei, Imamoglu a declarat că, potrivit datelor partidului lor, Kilicdaroglu este în frunte în cursa prezidențială.

Imamoglu a declarat: „Ne confruntăm cu un alt caz al Agenției Anadolu. Reputația agenției este sub zero. Nu ar trebui să se aibă încredere în ei. Datele Anadolu sunt nule și neavenite”. El a reamintit acțiuni similare ale agenției la alegerile trecute.

Ora 20:11 Rezultate după numărarea a 45,68% din voturi: Erdogan – 52,30%, Kilicdaroglu – 41,82%, conform Agenției Anadolu.

Ora 20:00 Rezultate după numărarea a 41,83% din voturi: Erdogan – 52,55%, Kilicdaroglu – 41,55%, conform Agenției Anadolu.

Ora 19:58 Analiștii citați de The Guardian au declarat că Kılıçdaroğlu, care are niveluri relativ ridicate de susținere în unele dintre cele mai mari orașe din Turcia, este posibil să înregistreze un scor mai mic în primele rezultate, dar ar trebui să revină în creștere, în condițiile în care de obicei în aceste mari orașe votul nu este matinal, conform The Guardian.

Ora 19:54 Rezultate după numărarea a 38,25% din voturi: Erdogan – 52,85%, Kilicdaroglu – 41, 23%.

Ora 19:46 Rezultate după numărarea a 36,28% din voturi: Erdogan – 53%, Kilicdaroglu – 41%.

Ora 19:33 Rezultate după numărarea a 30,15% din voturi: Erdogan – 53,62%, Kilicdaroglu – 40,42%, Sinan Oğan – 5,4%, conform Anadolu. Ecartul dintre Erdogan și Kilicdaroglu se reduce constant.

De notat că nu este vorba de rezultate oficiale. În alegerile anterioare, agenția Anadolu a fost acuzată că l-a favorizat pe Erdoğan și partidul său AKP.

Referindu-se la agenția Anadolu, un reprezentant al Partidului Democrat al Poporului (HDP) la comisia electorală a declarat: „Există o mare manipulare mediatică. AA primește toate informațiile de la partenerii guvernului”.

Ora 19:06 Rezultate după numărarea a 19,15% din voturi: Erdogan – 55,46%, Kilicdaroglu – 38,57%, conform Anadolu.

Ora 19:00 Rezultate după numărarea a 16,99% din voturi: Erdogan – 55,98%, Kilicdaroglu – 38,08%, conform Anadolu.

Ora 18:46 Primele rezultate după numărarea a 9% din voturile din toată țara arată că Erdogan conduce cu 59,47% la 34,79% pentru Kilicdaroglu, conform Agenției Anadolu.

sursa foto: Captură video " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2023/05/primele-rezultate-turcia-300x106.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2023/05/primele-rezultate-turcia-1024x363.jpg" data-ll-status="loaded" /> sursa foto: Captură video

Ora 18:30 Rezumatul zilei alegerilor prezidențiale în Turcia:

  • Principalii doi candidați sunt Recep Tayyip Erdogan (AKP, 70 de ani) și candidatul opoziției unite, Kemal Kilicddaroglu (CHP, 75 de ani). Ultimele sondaje îl arătau pe Kilicdaroglu cu un ușor avans față de Erdogan;
  • Urnele au fost deschise de la ora 08:00 la ora 17:00, după ce diaspora a votat anterior, timp de mai multe zile.
  • Observatorii din Turcia au vorbit despre o prezență record a electoratului la urne încă de la primele ore de vot, iar relatările au fost menținute pe tot parcursul zilei;
  • Turcii au, în general o prezență foarte ridicată la vot. În 2019, Erdogan a câștigat alegerile cu 52%, la o prezență la vot de 87%;
  • Persoanelor care au fost prinse în cozi în momentul închiderii urnelor li se permite să voteze chiar dacă e trecut de ora 17:00;
  • La un electorat de 61 de milioane de alegători au fost înregistrate doar câteva incidente minore, nu au fost înregistrate derapaje semnificative;
  • Ambii candidați au transmis observatorilor din sălile de vot să nu părăsească urnele și să rămână vigilenți până la livrarea rapoartelor finale cu voturile numărate

Ora 18:15 Kilicdaroglu a declarat într-un tweet:

  • „Vreau să fac un apel la eroii noștri ai democrației. Să nu părăsiți niciodată urnele de vot, indiferent de situație, până când nu este livrat raportul final semnat al urnelor de vot. Manifestarea deplină și corectă a voinței poporului depinde de determinarea voastră. Veți vedea, va merita oboseala voastră”, a scris acesta.

Ora 17:55 Președintele Erdogan le-a cerut susținătorilor săi, într-o postare pe Twitter după încheierea votului, să „protejeze cu fermitate urnele de vot”, până la finalizarea rezultatelor, potrivit Al Jazeera .

Ora 17:52 Nu au fost semnalate incidente majore de securitate sau nereguli, transmite Sami Zeidan, corespondentul Al Jazeera.

  • „Din păcate, trei persoane au suferit un atac de cord – un supraveghetor al secției de votare și doi alegători – din cauza entuziasmului palpabil și a tensiunii care a cuprins această țară”, a declarat Zeidan.

Ora 17:20 Conform legislației turcești, raportarea oricărui rezultat este interzisă până la ora locală 21.00, notează The Guardian.

De-abia după această oră ar trebui să știm dacă vreunul dintre candidații prezidențiali a depășit pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni.

În condițiile în care la multe secții de votare se înregistrează cozi lungi, autoritățile au precizat că persoanele care așteptau la coadă înainte de ora 17.00, când s-au închis urnele, vor putea vota.

Oricine se alătură unei cozi după ora 17.00 nu poate vota.

Pe 9 mai, Consiliul Electoral Suprem (YSK) al Turciei, care gestionează alegerile din țară, a declarat că peste 1,8 milioane de voturi au fost exprimate în străinătate.Prezența la vot a depășit 53%, ceea ce, potrivit YSK, este cea mai mare rată de la alegerile din 2011.Cu toate acestea, rata de participare este încă mai mică decât în Turcia, unde a depășit 86% în 2018.Cei mai mulți turci sunt în Germania, unde peste 1,5 milioane de oameni sunt eligibili să voteze, ceea ce îi face o voce importantă în modelarea viitorului țării.După Istanbul, Ankara și Izmir, alegătorii din străinătate sunt cele mai importante circumscripții electorale, cu peste 3 milioane de persoane eligibile pentru vot.Potrivit YSK, femeile cu vârste cuprinse între 50-64 de ani care locuiesc în străinătate manifestă cel mai mare interes pentru alegeri, cu o prezență la vot de 70 la sută la alegerile din 2018.Cea mai scăzută prezență la vot este în rândul alegătorilor bărbați cu vârste cuprinse între 18-34 și 65-75+ pentru alegătorii de sex feminin.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”