LIVE Președintele Iohannis a fost primit la Casa Albă de Donald Trump. La final va fi adoptată o declarație comună pentru consolidarea relațiilor bilaterale

LIVE Președintele Iohannis a fost primit la Casa Albă de Donald Trump. La final va fi adoptată o declarație comună pentru consolidarea relațiilor bilaterale

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit marţi, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, la Casa Albă, la ora 14,00 (21,00 ora României).

UPDATE 21:58 Casa Albă a dat publicității un comunicat de presă, chiar în timpul întâlnirii dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, cu privire la parteneriatul româno-american.

„Președintele Donald J. Trump celebrează parteneriatul nostru puternic cu România. Viitorul României și al relației României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucit”, se arată în titlul comunicatului.

Comunicatul Casei Albe:

„Președintele Donald J. Trump reafirmă și întărește parteneriatul SUA cu România

Președintele Trump îl primește pe președintele Klaus Iohannis al României la Casa Albă pentru a reconfirma și celebra puternicul parteneriat strategic între țările noastre.

România celebrează 30 de ani de libertate și democrație în 2019 și continuă să facă mari progrese în depășirea moștenirii comunismului.

SUA și România au relații de securitate, de energie, nuclear-civile și de cyber securitate de care beneficiază ambele țări.

Țările noastre vor continua să lucreze împreună pentru a îndeplini provocările de securitate și de a îmbunătăți partneriatele economice și de energie.

Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă în programul Visa Waiver, în concordanță cu rigorile legilor SUA.”

UPDATE 21:30 „Avem o relație foarte bună cu România, mai bună ca oricând”, a declarat Donald Trump, în Biroul Ovală, alături de Klaus Iohannis, despre care a spus că are „respect pentru ceea ce face el și pentru ceea ce se întâmplă în România”.

Trump a adăugat că sunt foarte mulți români în Statele Unite, iar „americanii iubesc românii, au o relație foarte bună cu ei”.

„Acum avem avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic dintre România și SUA. Facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO și cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens”, a declarat, la rândul său, Klaus Iohannis, înaintea discuțiilor tete-a-tete.

 La finalul întâlnirii va fi adoptată o declarație comună privind consolidarea relațiilor bilaterale.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis spunea că printre temele de discuţie cu omologul american se vor număra securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, preciza şeful statului, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii.

În iunie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit prima oară la Casa Albă de preşedintele Donald Trump.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”