LIVE Tensiune maximă la Marea Neagră. 23 de ucraineni sunt la bordul celor trei nave capturate de Rusia. Armata ucraineană, în alertă de luptă

LIVE Tensiune maximă la Marea Neagră. 23 de ucraineni sunt la bordul celor trei nave capturate de Rusia. Armata ucraineană, în alertă de luptă

Tensiune maximă la Marea Neagră. Rusia a atacat și capturat trei nave ucrainene. „Mîinile sus, tragem!” – avertismentele FSB-iștilor ruși la adresa marinarilor ucraineni capturați. Parlamentul din Kiev votează luni instaurarea legii marțiale.
 
Situația din Marea Neagră s-a tensionat rapid duminică după ce trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov. Rușii au deschis focul asupra navelor ucrainene, rănind șase membri ai echipajelor. Incidentul de securitate a fost condamnat de UE, NATO și România, toate cerând restabilirea liberului acces al Ucrainei în apele sale teritoriale din Marea Azov.

În noaptea de duminică spre luni, președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut Parlamentului instaurarea legii marțiale pentru 60 de zile, iar parlamentarii vor vota luni. Un consilier prezidențial a anunțat că instaurarea stării de război nu va duce la anularea alegerilor prezidențiale din marie 2019.

Ucraina nu a instaurat legea marțială în 2014-2015, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a pornit conflictul din estul rusofon al țării.

Citește mai jos cele mai importante informații:

14.22 Ucraina își rezervă dreptul de a se apăra contra Rusiei și nu exclude posibilitatea ca Moscova să facă și alte acte de agresiune

14.17 Kremlinul spune că vasele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale rusești și au ignorat încercările gărzii de coastă de a-i contacta

13.56 Donald Tusk: ”Condemn folosirea forței, de către ruși, în Marea Azov. Autoritățile rusești trebuie să restituie marinarii și vasele și să se abțină de la alte provocări. Europa va fi unită în a susține Ucraina”.

13.27 Berlin: Înalți oficiali din Germania, Rusia, Ucraina și Franța vor discuta azi situația navelor ucrainene sechestrate de ruși

12.19 Guvernatorul băncii centrale din Ucraina, Yakiv Smoliy, se va întâlni cu șefii marilor bănci pentru a discuta cum va funcționa sistemul bancar dacă se va introduce legea marțială.

11.16 Ministerul rus de externe acuză Ucraina că a provocat intenționat incidentul din strâmtoarea Kerci. Moscova va convoca un înalt diplomat ucrainean pentru a se plânge în privința incidentului, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

10.57 Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că acțiunile SUA și altor țări de creștere a tensiunilor lângă granițele Rusiei ar putea duce situația într-un ”punct fără întoarcere”.

10.40 23 de ucraineni sunt la bordul celor trei nave capturate de Rusia. Armata ucraineană – în alertă de luptă.

La bordul celor trei nave ucrainene capturate duminică de forțele armate ruse în Strâmtoarea Kerci se află 23 de marinari, iar autoritățile de la Kiev au pierdut legătura cu ei, a anunțat șeful Statului Major ucrainean, Viktor Mujenko, citat de agenția UNIAN.

 ”Nu știm nimic despre ei, avem doar informații despre șase răniți, dintre care doi sunt în stare gravă”, a spus luni oficialul ucrainean la ședința Consiliului Național de Securitate și Apărare.

În același timp, la cererea președintelui Petro Poroșenko, forțele armate ucrainene au fost puse în alertă de război, în așteptarea votului din Parlament pentru instaurarea legii marțiale.

Garda de coastă rusă a denunțat ca ”ilegală” intrarea celor trei nave ucrainene în apele din jurul peninsulei Crimeea, în timp ce Kievul a cerut comunității internaționale sancționarea ”agresiunii Rusiei”.

09.44 Cele trei nave ucrainene sechestrate sunt acum în portul Kerci din peninsula Crimeea, potrivit unui martor Reuters. Persoane în uniforme navale au putut fi văzute pe lângă nave, care nu au semne vizibile de avarii.

09.30 Consiliul de Securitate al ONU se reunește luni de urgență

 Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă privind escaladarea militară petrecută duminică între Ucraina şi Rusia, care a arestat trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP, transmite Agerpres.

 Reuniunea a fost solicitată atât de Rusia, cât şi de Ucraina, potrivit aceloraşi surse. Moscova a cerut ca reuniunea să aibă loc la ora 11.00 (16.00 GMT), a declarat un diplomat pentru AFP.

08.35 „Mâinile sus, tragem!” – avertismentele FSB-iștilor ruși la adresa marinarilor ucraineni capturați

Mai multe fișiere audio postate pe un site ucrainean prezintă înregistrări din momentul capturării de către agenții FSB ruși (ex-KGB) a celor trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci.

Din înregistrări se aude cum, la un moment dat, militarii ruși le strigă marinarilor ucraineni ”Mâinile sus, tragem!”

***  Ascultă aici fișierele în limba rusă

08.33 Un clip video arată exact momentul în care vasul rusesc militar lovește o mică ambarcațiune ucraineană. Imaginile par filmate chiar de pa vasul rus agresor

Ora 00.57: În curtea Ambasadei Rusiei din Kiev au fost aruncate fumigene, mai mulți ucraineni nemulțumiți s-au strâns  în fața clădirii, potrivit TV Rain. Dispozitivul forțelor de securitate ucrainean a fost întărit

Ora 00.34: Președintele Petro Poroșenko a propus adoptarea legii marțiale pentru 60 de zile, Consiliul de Apărare a aprobat, mâine va fi discutată propunerea în Parlamentul Ucrainei. 

Ora 00.06: România a reacționat oficial și cere Rusiei să stopeze actul de agresiune: ”Suntem profund preocupați de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea și violarea dreptului internațional sumbinează securitatea în întreaga regiune. România susține pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul de a-și utiliza apele teritoriale”. 






Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”