LIVE TEXT A început votul la Referendumul lui Erdogan. Moment important pentru liniștea Europei

LIVE TEXT A început votul la Referendumul lui Erdogan. Moment important pentru liniștea Europei

A început votul la Referendumul lui Erdogan. Moment important pentru liniștea Europei Aproximativ 55 de milioane de alegători turci sunt chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa prin referendum asupra propunerii de modificare a Constituţiei ce ar transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial, relatează Hurriyet. Majoritatea secţiilor de vot s-au deschis la ora locală şi a României 7.00 şi se vor închide la ora 17.00.

În estul şi sud-estul ţării, secţiile de vot s-au deschis cu o oră mai devreme decât în rest şi se vor închide cu o oră mai târziu.

Live text:

12.13 Premierul Yildirim spune, după ce votează în Izmir, că Ankara va respecta rezultatul referendumului oricare ar fi el

Premierul turc Binali Yildirim a votat în referendumul de duminică în provincia Izmir (vest) şi a apreciat că naţiunea este cea care va decide la urne, relatează The Associated Press.

12.12 Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu votează în referendum şi critică dur Europa

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a condamnat ţările occidentale care au încercat să influenţeze referendumul istoric din Turcia în timp ce a votat, duminică, în provincia Antalia (sud), relatează The Associated Press.
Unii ”din străinătate” ”au încercat să spună naţiunii turce ce să facă. Ei s-au dat cu unii, însă, astăzi (duminică), decizia aparţine naţiunii noastre”, a declarat şeful diplomaţiei turce.

Cavusoglu nu a precizat la cine se referă, însă tensiunile au crescut între Turcia şi unele ţări europene - mai ales Germania şi Olanda.

09.55 Militanţi kurzi au ucis un agent de pază, într-un atac asupra unui vehicul la bordul căruia de afla un oficial din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere), în sud-estul Turciei, înaintea referendumului pe tema înlocuirii sistemului parlamentar cu cel prezidenţial de duminică, potrivit unor surse în domeniul securităţii, relatează Reuters.

Curtea Supremă a anunţat că 167.601 urne aşteaptă alegătorii, dintre care 461 în închisori.

Potrivit estimărilor, referendumul va atrage 1,2 milioane de alegători tineri, care vor vota pentru prima dată, iar rata de participare se aşteaptă să fie de aproximativ 90%.

Procesul electoral pentru turcii care locuiesc în străinătate s-a încheiat pe 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse în 903 urne transparente, la 120 de misiuni din 57 de ţări. Unele au fost securizate şi trimise la Ankara, unde vor fi numărate după încheierea votului în Turcia.

Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistraţi în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a anunţat Ambasada Turciei la Bucureşti pentru News.ro.

Pentru alegătorii din străinătate care nu au reuşit să voteze, 120 de urne, la 31 de puncte vamale, vor fi deschise până duminică, la ora locală şi a României 17.00

MĂSURI DE SECURITATE SPORITE

Din cauza ciocnirilor în curs dintre PKK şi forţele turce, dar şi a ameninţării jihadiste, Guvernul alocă atenţie special măsurilor de securitate.

Aproximativ 251.790 de ofiţeri de poliţie şi 128.455 de jandarmi vor asigura securitatea secţiilor de vot. În plus, circa 17.000 de poliţişti şi militari vor supraveghea alimentarea cu energie electrică şi unităţile de transmisii, precum şi alte zone critice.

Autorităţile au mai mobilizat 51.148 de gardieni publici, precum şi 18.675 de agenţi de securitate voluntari, în 26 de oraşe.

Secţiile de vot vor fi supravegheate video.

MIZA REFERENDUMULUI

Turcii vor vota, practic, 18 amendamente constituţionale ce vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive şi legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Referendumul ar putea aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Hotărârea de care a dat dovadă Erdogan pentru a organiza şi promova referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

Dacă noul sistem va fi aprobat, Erdogan va putea să aibă încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Rolul de preşedinte este, deocamdată, în mare parte ceremonial, având o influenţă limitată în luarea deciziilor politice. Însă prin forţa personalităţii sale şi loialitatea electoratului AKP şi a parlamentarilor săi, Erdogan a reuşit să depăşească limitele impuse de Constituţie. Dacă pachetul supus la vot va fi acceptat, şeful statului va deveni şi mai puternic.




Citește și:

populare
astăzi

1 Maia Sandu rămâne președinta Republicii Moldova

2 „Dragă Cristi, te iubesc, sunt gospodină, te rog, sună-mă”

3 VIDEO Merită acest trădător o pedeapsă mai blândă pentru că a recunoscut spionajul în favoarea Rusiei?

4 Voi vedeți ce a făcut China pe o insulă „geamănă” cu Taiwanul?

5 Moartea suspectă a celor două soții ale ONG-istului Beniamin Lup. Anchete în România și Republica Moldova