LIVE TEXT | Război în Ucraina. Câmpurile dense de mine, principalul factor al întârzierii contraofensivei ucrainiene. Au loc „alegeri” în Ucraina ocupată

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Câmpurile dense de mine, principalul factor al întârzierii contraofensivei ucrainiene. Au loc „alegeri” în Ucraina ocupată

Forțele ucrainene au petrecut mai mult timp pentru curățarea minelor decât se așteptau la începutul contraofensivei, iar focul consistent de artilerie și aviația rusă a forțat infanteria ucrainenă să efectueze deminări doar noaptea.

Deminări ucrainiene. Foto: Profimedia

UPDATE 06.45 Ofițerii militari ucraineni au oferit comentarii deosebit de sincere și directe cu privire la perspectivele unor noi progrese ucrainene în vestul regiunii Zaporijia și au indicat că seria de poziții defensive ruse pregătite imediat înainte și mai la sud de avansul ucrainean ar putea fi mai puțin provocatoare pentru forțele ucrainene. Comandantul grupului de forțe Tavriisk ucrainean, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, care conduce gruparea ucraineană din sudul Ucrainei, a discutat despre contraofensiva Ucrainei într-un interviu pentru The Guardian pe 2 septembrie. Tarnavskyi a declarat că forțele ucrainene au depășit decisiv „prima linie de apărare” a forțelor ruse și că se așteaptă la câștiguri mai rapide pe măsură ce forțele ucrainene presează o „a doua linie” de apărare mai slabă. Forțele ucrainene au avansat până la următoarea serie de poziții defensive rusești pregătite în anumite zone din zona Robotyne din vestul Oblastului Zaporijia, deși multe surse rusești afirmă că aceste poziții sunt primul, nu al doilea, strat defensiv într-o apărare rusă cu mai multe eșalonări în sudul Ucrainei. Oficialii ucraineni și bloggerii ruși folosesc o terminologie diferită pentru a descrie aceleași poziții. Sursele rusești caracterizează prima serie de poziții pe care forțele ucrainene le-au cucerit anterior ca o linie înaintată, fără a-i oferi un număr de ordine.

UPDATE 06.28 Tarnavskyi a declarat că forțele ruse și-au dedicat 60% din timpul și resursele pentru construirea seriei de poziții defensive pe care forțele ucrainene le-au depășit acum și doar 20% fiecare celor două straturi defensive ulterioare mai la sud. Această serie depășită de poziții defensive rusești constă într-un sistem de tranșee rusești interconectate, păzite de șanțuri antitanc și câmpuri de mine dense, iar raportarea lui Tarnavskyi susține observația anterioară a ISW că forțele ruse ar putea să nu fi extins pregătirile la fel de dificile în serii ulterioare de straturi defensive, în special în ceea ce privește densitatea câmpurilor minate. Pozițiile defensive ale Rusiei nu sunt uniforme ca forță pe linia frontului în vestul Oblastului Zaporijia, iar descrierea lui Tarnavskyi a pozițiilor defensive rusești mai slabe se poate referi doar la zona imediată Robotyne. Tarnavskyi a comentat, de asemenea, ponderea eforturilor ucrainene în altă parte din sudul Ucrainei și a sugerat că avansul ucrainean în vestul Oblastului Zaporijia este o prioritate operațională.

UPDATE 06.13 Oficialii militari ucraineni au remarcat în special că forțele ucrainene în avans pot opera mai liber în zonele cu câmpuri minate rusești mai rare. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean Oleksandr Ștupun a declarat pe 3 septembrie că, zonele minate din apropierea următoarei serii de poziții defensive rusești sunt mai puțin dense decât stratul defensiv inițial prin care au avansat deja forțele ucrainene. Ștupun și Tarnavskyi au declarat ambii că forțele ucrainene desfășoară mai multe vehicule în aceste zone și manevrează mai multe echipamente și trupe către următorul strat defensiv rusesc, dar au recunoscut că zonele minate vor reprezenta în continuare o amenințare semnificativă. Tarnavskyi a afirmat că forțele ucrainene au petrecut mai mult timp pentru curățarea minelor decât se așteptau la începutul contraofensivei și că focul consistent de artilerie și aviație rusă a forțat infanteria ucrainenă să efectueze deminări doar noaptea. Ștupun a adăugat că zonele puternic minate au forțat ca operațiunile ucrainene de breșă să se facă pe căi înguste - intenția exactă a câmpurilor de mine în conformitate cu doctrina defensivă rusă. Forțele ucrainene ar putea fi acum mai bine poziționate pentru a manevra mai liber în spatele tactic al stratului defensiv rusesc spart. Descrierea de către Tarnavskyi a câmpurilor minate rusești se poate referi doar la zona imediată Robotyne, iar forțele ucrainene pot întâlni câmpuri de mine foarte dense în anumite secțiuni ale unor serii ulterioare de poziții defensive rusești. Deși forțele ucrainene se confruntă cu siguranță cu lupte grele în continuare, Tarnavskyi a caracterizat forțele ucrainene ca depășind cu succes cele mai dificile apărări rusești.

UPDATE 04.49 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu drone împotriva infrastructurii portuare ucrainene din regiunea Odesa pe 3 septembrie. Surse militare ucrainene au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 22 din cele 25 de drone Shahed pe care forțele ruse le-au lansat din regiunea Krasnodar și Crimeea. Majoritatea bloggerilor ruși au susținut că dronele rusești au lovit infrastructura portuară ucraineană din Reni, regiunea Odesa. Mai multe surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut că atacurile ruse au vizat în primul rând instalațiile militare ucrainene de depozitare a combustibilului din apropierea portului. Surse ruse au susținut că dronele rusești Shahed au lovit și infrastructura portuară din Izmail, regiunea Odesa.

UPDATE 04.33 Armata rusă pare să recruteze personal la scară prin eforturile continue de criptomobilizare, deși calitatea și alocarea acestor noi membri ai formațiunilor militare rămân neclare. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat la 3 septembrie că 280.000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării (MOD) de la începutul anului 2023. Medvedev a remarcat că această cifră include persoane aflate anterior în rezerva militară rusă sau care au luptat anterior ca voluntari. Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Andrey Gurulev, a declarat pe 3 septembrie că oficialii ruși intenționează să semneze un total de 420.000 de contracte înainte de sfârșitul anului 2023. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 10 iunie că toate formațiunile de voluntari trebuie să semneze contracte militare cu Ministerul Apărării din Rusia până la 1 iulie, așa că cifrele lui Medvedev și Gurulev includ probabil mulți voluntari care au luptat deja în Ucraina; cu toate acestea, ISW nu poate confirma în mod independent câți dintre aceștia au fost incluși în cifra de 280.000 de persoane și câți sunt complet noi în războiul din Ucraina. Oricum, armata rusă continuă să recruteze cu succes pentru războiul din Ucraina la scară largă. Nivelul de pregătire și experiență de luptă a acestui personal contractual variază probabil, întrucât armata rusă face publicitate pentru contracte care variază de la câteva luni la doi ani. Acești soldați contractuali sunt probabil mai puțin calificați și cu experiență decât numărul de „kontraktniki”, soldați profesioniști de lungă durată din armata rusă de dinainte de război. Soldații contractuali au primit o pregătire mai bună și au ocupat poziții cheie (cum ar fi tehnicieni și echipaje de vehicule) în unitățile ruse, cu unități relativ de elită, cum ar fi formațiunile aeropurtate (VDV), având o proporție mai mare de kontraktniki. Multe unități au suferit pierderi grele în rândul kontraktniki la începutul războiului și au fost puțin probabil să fie capabile să se reconstituie cu aceeași calitate a personalului. Deputatul Dumei de Stat Viktor Sobolev a declarat că Statul Major rus a determinat cifra de 420.000 ca fiind necesară pentru crearea de noi formațiuni și unități, și probabil că face referire la intenția ministrului Apărării Șoigu de a forma mai multe noi formațiuni ale armatei ruse. Cu toate acestea, armata rusă se confruntă cu prioritățile concurente de a înființa noi formațiuni pe termen lung și a transporta personal pe front în Ucraina. După cum a raportat anterior ISW, se pare că noi formațiuni alocate pentru rezerve au fost deja desfășurate în prima linie înainte de termen.

UPDATE 04.21 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 3 septembrie că l-a demis pe actualul ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov și intenționează să-l înlocuiască cu Rustem Umerov. Umerov este în prezent președintele Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei. Zelensky a declarat că crede că Ministerul Apărării „are nevoie de noi abordări și alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în general” și că speră că Rada Supremă ucraineană îl va confirma pe Umerov în această săptămână.

UPDATE 04.07 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove pe 3 septembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoyehorivka (la 15 km sud-vest de Svatove). Șeful regiunii Lugansk ucrainene, Artem Lysohor, a declarat că forțele ruse au reluat acțiunile ofensive în apropiere de Novoyehorivka, după ce pierderile semnificative ale Rusiei în ultima săptămână au determinat o scurtă pauză în activitatea ofensivă a Rusiei în zonă. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat acțiunile ofensive la șapte kilometri distanță de Kupyansk și lângă Novoselivske (15 km nord-vest de Svatove). Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat șase poziții nespecificate la nord-vest de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) pe 2 septembrie.

image

UPDATE 03.43 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate fără succes de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 3 septembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 3 septembrie că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene în apropiere de Serhiivka (13 km vest de Svatove). Hryhorivka (11 km sud de Kreminna) și Kuzmyne (6 km sud-vest de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Grupării Centrale a Forțelor Ruse, Alexander Savchuk, a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Torske (15 km vest de Kreminna) și zona pădurii Serebryanske la sud de Kreminna.

UPDATE 03.29 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut și au avansat pe 3 septembrie. Imaginile geolocalizate publicate pe 3 septembrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat mai mult în sudul Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elemente ale Grupării de Forțe de Sud a Rusiei au respins atacurile ucrainene în apropiere de Zaliznyanske (12 km nord-vest de Bakhmut), Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest de Bakhmut), Bakhmut și Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene continuă să atace înălțimile de lângă Klișchiivka. bloggerul a susținut că forțele ucrainene și-au redus ritmul operațional în apropierea lacului de acumulare Berkhivka, la nord de Bakhmut. Un alt blogger rus a susținut pe 2 septembrie că forțele ruse au respins un atac ucrainean lângă Berkhivka (6 km nord de Bakhmut). Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de recunoaștere în forță lângă Zaliznyanske și Rozdolivka (la 15 km nord-est de Bakhmut) în seara zilei de 2 septembrie. blogger a mai susținut că forțele ruse au respins patru atacuri ucrainene de-a lungul liniei Bakhmut-Klișchiivka.

image

UPDATE 03.09 Forțele ruse au continuat atacurile la sol lângă Bakhmut pe 3 septembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, Ilya Yevlash, a declarat că forțele ruse au efectuat contraatacuri fără succes în direcția Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Kurdyumivka (la 12 km sud-vest de Bakhmut). Un alt blogger rus a postat imagini care arată elemente ale Brigăzii Aeropurtate a 31-a de Gardă Ruse (VDV) care loveau forțele ucrainene lângă Bakhmut.

UPDATE 02.55 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 3 septembrie, dar nu au avansat. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins două atacuri ucrainene lângă Vesele (6 km nord de Avdiivka) și Staromykhailivka (19 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene și ruse s-au luptat lângă Avdiivka și Marinka (la periferia de vest a orașului Donețk).

UPDATE 02.39 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 3 septembrie și au avansat. Imaginile geolocalizate postate pe 2 septembrie indică faptul că forțele ruse au avansat în Marinka. Statul Major ucrainean a raportat pe 3 septembrie că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes la est de Sieverne (6 km vest de Avdiivka), lângă Avdiivka și Marinka și la sud de Krasnohorivka (direct la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au condus operațiuni de asalt la periferia Krasnohorivka. Un alt blogger rus a distribuit filmări care pretindeau că arată elemente ale Brigăzii a 9-a de Infanterie Motorizată ruse (Republica Populară Donețk [DNR] Corpul 1 de armată) lovind poziții ucrainene în direcția Avdiivka.

image

UPDATE 02.17 Un blogger rus a susținut pe 2 septembrie că luptele sunt în desfășurare în vestul regiunii Donețk, unde a avut loc o confruntare la nord-vest de Yehorivka (7 km sud de Vuhledar).

UPDATE 02.00 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporijia pe 3 septembrie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat de-a lungul liniei Pryyutne-Urojaine (până la 16 km sud-vest de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 01.44 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes de-a lungul graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporijia, lângă Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka) pe 3 septembrie.

UPDATE 01.28 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în vestul Zaporijiei pe 3 septembrie și au avansat. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, Oleksandr Ștupun, a declarat că forțele ucrainene au obținut succese nespecificate în direcția Verbove (la 18 km sud-est de Orikhiv). Un blogger rus a susținut pe 2 septembrie că forțele ucrainene își extind locul între Novoprokopivka (la 13 km sud de Orikhiv) și Verbove. Un blogger a susținut că forțele ucrainene controlează nordul și centrul Robotyne (la 10 km sud de Orikhiv), în timp ce partea de sud a așezării este contestată. Unii bloggeri ruși au susținut că forțele ruse păstrează controlul asupra periferiei de sud a Robotyne, în timp ce alții au susținut că forțele ruse s-au retras în sud. surse rusești, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Robotyne și Verbove. O sursă rusă a susținut pe 2 și 3 septembrie că forțele ucrainene continuă atacurile lângă Verbove din nord-vest. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene atacă la est de Novoprokopivka în direcția Pshenychne (la 17 km sud-est de Orikhiv).

image

UPDATE 01.10 Forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au avansat pe 3 septembrie. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au atacat la sud-vest și la sud de Robotyne și lângă Verbove. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au avut probleme cu livrarea la timp a muniției în prima linie, comunicații și birocrația excesivă în zonă.

image

UPDATE 01.02 Mai multe surse ruse au susținut că forțele ucrainene continuă să opereze pe malul stâng (estic) al râului Nipro, în Oblastul Herson ocupat. În general, bloggeri ruși de încredere au susținut în mod constant începând cu 30 august că forțele ucrainene își mențin poziții pe malul stâng al râului Nipro, la nord-vest de Pidstepne și în zona Podului Antonivsky. Un blogger a susținut că forțele ucrainene au reușit să transfere provizii și personal către poziții de pe malul stâng în cursul săptămânii trecute. Un alt blogger a susținut că unități de personal mobilizat și voluntari se apără în direcția Kherson după ce elemente nespecificate aeropurtate (VDV) au plecat spre Oblastul Zaporijia. Bloggerul se referă probabil la elemente ale Diviziei a 7-a Garda de Munte VDV, pe care ISW a observat-o dislocare din direcția Kherson în zona Robotyne din regiunea Zaporijia la sfârșitul lunii august.

image

UPDATE 00.52 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat pe 2 septembrie că încă două nave civile au trecut cu succes prin coridorul temporar creat de ucraineni în Marea Neagră, ca parte a eforturilor ucrainene de a ocoli încercările Rusiei de a reduce traficul maritim.

UPDATE 00.37 Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat că forțele ruse încearcă să recruteze cetățeni străini pentru a lupta în Ucraina, ca parte a eforturilor continue de criptomobilizare. Ministerul Regatului Unit a raportat că armata rusă a postat online anunțuri de recrutare care oferă plăți inițiale de 495.000 de ruble (aproximativ 5.140 USD) și salarii lunare de 150.000 de ruble (aproximativ 1.973 USD) în Armenia și Kazahstan de la sfârșitul lunii iunie. Ministerul Regatului Unit a declarat că eforturile de recrutare rusești au vizat în special populația etnică rusă din Qostanai Oblysy din nordul Kazahstanului. De asemenea, Ministerul Regatului Unit a raportat că armata rusă a încercat să recruteze migranți din Asia Centrală în Rusia, oferind salarii lunare de până la 40.100 de ruble (aproximativ 4.160 de dolari) și promițându-le o cale mai rapidă către cetățenia rusă.

UPDATE 00.20 Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) dominată de ruși a continuat exercițiile de comandă operațional-strategică „Combat Brotherhood 2023” în Belarus pe 3 septembrie.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oamenii legii din Rusia patrulează secțiile de votare din Ucraina ocupată pentru a împiedica cetățenii să-și exprime opoziția față de alegeri și să stimuleze procesul de vot. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat la 3 septembrie că autoritățile ruse din regiunile ocupate Lugansk și Donețk au trimis polițiști pentru a monitoriza cetățenii în și în jurul secțiilor de votare. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a postat fotografii la 3 septembrie cu personalul poliției ruse și al Rosgvardia (Garda Națională Rusă) la secțiile de votare din Oblastul Herson ocupat și a respins afirmațiile conform cărora forțele de ordine ruse amenință civilii să voteze. Autoritățile de ocupație ruse continuă să încerce să crească în mod artificial prezența la vot la alegerile regionale din Rusia din Ucraina ocupată. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat la 3 septembrie că autoritățile ruse au oprit deportările organizate ale cetățenilor ucraineni din regiunile ocupate Lugansk și Donețk la începutul lunii august, astfel încât mai mulți oameni să poată vota la alegerile regionale din Rusia. Administrația de ocupație a regiunii Herson a susținut că persoanele pot folosi documente de identitate eliberate de Ucraina, inclusiv pașapoarte și orice alt document oficial emis înainte de 30 septembrie 2022, pentru a se înregistra la vot.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?