LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au primit un nou lot de a cincea generație de avioane de luptă stealth Su-57

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au primit un nou lot de a cincea generație de avioane de luptă stealth Su-57

Forțele ruse vor primi încă un lot de avioane Su-57 până la sfârșitul anului 2023.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.39 Forțele ruse au redus ritmul operațiunilor lor ofensive localizate pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna în ultimele zile. Oficialii ruși și ucraineni raportează din ce în ce mai puține atacuri terestre rusești în direcțiile Kupyansk și Lyman, ceea ce indică faptul că operațiunile ofensive ucrainene au îndepărtat forțele ruse de linia Kupyansk-Svatove-Kreminna și au degradat semnificativ efortul ofensiv rusesc pe această linie. ISW a evaluat anterior că operațiunile ofensive rusești pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna au avut ca scop fixarea forțelor ucrainene pe această linie și departe de zonele mai critice ale frontului. Directorul adjunct ucrainean al Departamentului de Planificare a Aplicațiilor al Direcției Principale a Gărzii Naționale Ucrainene, colonelul Mykola Urshalovych a declarat la 28 septembrie că forțele ruse au efectuat operațiuni defensive și au întărit unități în ultima săptămână, în timp ce forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive și au împins forțele ruse din poziții nespecificate. Raportul de dimineață al Statului Major ucrainean din 28 septembrie (SITREP) nu a raportat niciun atac terestre rusesc în direcțiile Kupyansk și Lyman, în timp ce SITREP din seara din 28 septembrie a raportat doar un atac rusesc la sud de Kreminna, lângă Bilohorivka. Aviația rusă a devenit din ce în ce mai activă pe această linie, deoarece atacurile la sol s-au diminuat aparent,

UPDATE 06.25 Aviația rusă este din ce în ce mai activă în regiunile Harkov, Lugansk și Herson și aparent mai puțin activă în zonele din vestul Oblastului Zaporijia, unde forțele ucrainene desfășoară operațiuni contraofensive. Forțele ruse au efectuat din ce în ce mai mult atacuri aeriene împotriva țintelor de pe malul de vest (dreapta) al Oblastului Herson și împotriva liniilor de comunicație terestre ucrainene din spate (GLOC) în direcția Kupyansk în ultima săptămână. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat la 28 septembrie că avioanele de atac rusești Su-35 și elicopterele Ka-52 sunt din ce în ce mai active pe direcțiile Kupyansk și Lyman și că forțele ruse au efectuat 21 de lovituri aeriene în aceste direcții, în principal lângă Siversk ( 19 km sud de Kreminna) și zona forestieră Serebryanske (11 km sud de Kreminna).

UPDATE 06.17 Aviația rusă continuă să efectueze lovituri împotriva zonelor din spatele frontului ucrainian din estul regiunii Zaporijia, deși mențiunile despre aviația rusă care respinge atacurile ucrainene în zonele din prima linie au devenit mai puțin obișnuite în raportarea rusă decât mai devreme în contraofensivă. Surse ruse au remarcat că aviația rusă, în special elicopterele Ka-52, au jucat un rol semnificativ în perturbarea atacurilor ucrainene la începutul contraofensivei. Forțele ucrainene par să-și fi sporit capacitatea de a doborî elicopterele rusești Ka-52 la mijlocul lunii august 2023, iar comanda rusă ar fi putut să fi redus utilizarea aviației în vestul Oblastului Zaporijia din temeri de pierderi ale aviației și ale piloților. Scăderea utilizării aviației ruse în vestul Oblastului Zaporijia nu a subminat în mod serios apărarea rusă, totuși, deoarece forțele ruse par să fi sporit utilizarea dronelor de lovitură împotriva forțelor ucrainene în avans, iar unitățile de artilerie ruse continuă să joace un rol semnificativ în respingerea atacurilor ucrainene. Rămâne neclar ce intenționează să obțină forțele ruse prin creșterea activității aviatice în regiunea Herson și dacă mai multe lovituri aeriene împotriva țintelor ucrainene din direcțiile Kupyansk și Lyman vor putea compensa puterea de luptă degradată a Rusiei în zonă.

UPDATE 06.05 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu drone împotriva Ucrainei în noaptea de 27 spre 28 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 28 septembrie că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 31 din 39 de drone Shahed lansate de ruși deasupra Ucrainei în noaptea de 27 spre 28 septembrie și trei din cinci drone Shahed pe 27 septembrie. Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat dronele din Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai și Crimeea. Centrul Ucrainean pentru Cercetarea Trofeelor și Prospectivelor Arme și Echipamente Militare al Statului Major General ucrainean, purtătorul de cuvânt al Statului Major Ucrainean, Căpitanul Andriy Rudyk, a declarat că firmele ruse au modificat dronele Shahed-136 produse în Iran pentru a conține mai multe piese produse pe plan intern, dar nu au îmbunătățit calitățile tactice ale dronei. Rudyk a declarat că modificările indică faptul că Rusia continuă să producă în masă, pe plan intern, drone Shahed.

UPDATE 05.50 Mai mulți bloggeri ruși au susținut că își autocenzurează majoritatea reportajelor pe fondul unei aparente autocenzurii mai ample în reportajele rusești despre realitățile tactice din anumite sectoare ale frontului. Unii bloggeri ruși critici au susținut că publică doar 5 până la 15% din cantitatea de informații pe care o primesc. Un blogger a susținut că problemele cu comunicațiile, dronele, anvelopele, războiul electronic (EW), plățile personalului și diverse alte probleme persistă în rândul forțelor ruse din prima linie, dar că personalul rus încearcă să atenueze aceste probleme prin conexiuni și inițiative personale. Un blogger a distribuit o declarație a unui pretins comandant de pluton rus care s-a plâns de fluxul ineficient de informații din prima linie rusă către factorii de decizie și care a declarat că a trebuit să ia măsuri neobișnuite pentru a atenua consecințele negative pe câmpul de luptă din acest flux informațional slab. Un alt blogger a remarcat că anumite informații nu ar trebui împărtășite și că abilitatea de a rămâne tăcut la momentul potrivit este o calitate importantă. Un blogger rus a șters o parte dintr-o postare pe 25 septembrie în care susținea că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Novoprokopivka (la 13 km sud de Orikhiv) și au controlat partea de nord-est a așezării. Bloggerul a editat postarea și, în schimb, a susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Robotyne (la 10 km sud de Orikhiv), chiar la nord de Novoprokopivka. Imaginile geolocalizate publicate mai târziu în cursul zilei au arătat că forțele ucrainene au avansat la 1,5 km nord-est de Novoprokopivka. Ștergerea sugerează că sursele rusești își limitează în mod intenționat raportarea asupra acțiunilor tactice, în special a celor cu rezultate nefavorabile Rusiei. Cenzura sau autocenzura printre bloggeri ruși va afecta ISW și capacitatea mai largă de acoperire occidentală a operațiunilor rusești, iar ISW va continua să urmărească schimbările în spațiul informațional rusesc care ar putea afecta raportarea open-source despre războiul din Ucraina.

UPDATE 05.37 Duma de Stat a Rusiei a adoptat în prima sa lectură un proiect de lege care incriminează promovarea și justificarea extremismului, de natură să încurajeze autocenzura în spațiul informațional rusesc. Proiectul de lege modifică o lege rusă actuală care pedepsește incitarea la extremism cu o amendă de până la 300.000 de ruble (aproximativ 3.100 USD) și până la patru ani de închisoare. Modificarea ar crește, de asemenea, termenul de închisoare la cinci ani pentru invocarea, promovarea sau justificarea extremismului online.Autoritățile ruse l-au arestat pe fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin pe 21 iulie sub acuzația de extremism și probabil că intenționează să folosească extinderea propusă a legii privind extremismul pentru a încuraja autocenzura în rândul mai multor figuri care difuzează critici la adresa Kremlinului în spațiul informațional rusesc.

UPDATE 05.28 Președintele rus Vladimir Putin și-a semnalat sprijinul pentru șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, în timpul unei întâlniri din 28 septembrie, pe fondul speculațiilor continue despre sănătatea lui Kadyrov și reacțiile publice împotriva comportamentului recent al fiului lui Kadyrov. Putin a lăudat succesele pretinse ale forțelor cecene în Ucraina și conducerea Ceceniei a lui Kadyrov în timpul întâlnirii. Putin și Kadyrov au părut a se simți confortabil în timpul întâlnirii, în contrast puternic cu ultima întâlnire a perechii din 23 martie, unde Kadyrov a părut vizibil nervos. Întâlnirea lui Kadyrov și Putin din 28 septembrie are loc pe fondul speculațiilor continue cu privire la sănătatea lui Kadyrov și a reacțiilor publice recente asupra imaginilor cu fiul lui Kadyrov bătând un deținut. Întâlnirea lui Putin cu Kadyrov este probabil o reciprocitate a expresiilor lui Kadyrov de loialitate față de Putin în urma rebeliunii armate a lui Wagner din 24 iunie și semnalează disponibilitatea lui Putin de a continua să-l sprijine pe Kadyrov în ciuda evenimentelor recente.

UPDATE 05.14 Spațiul informațional rusesc a continuat să critice conducerea armeană și să deplângă influența redusă percepută a Rusiei în Armenia. Naționalistul înflăcărat și fostul ofițer rus Igor Girkin, întemnițat, a numit contingentul rus de menținere a păcii din Nagorno-Karabah „patetic” pe 27 septembrie pentru că a încercat să îndeplinească „funcții imperiale” fără „capacitatea și voința” de a sprijini operațiunile de menținere a păcii. Girkin a mai susținut că forțele ruse de menținere a păcii ar fi suferit înfrângere dacă ar fi intervenit în recentele lupte din Nagorno-Karabah. Un blogger rus a criticat guvernul armean pentru că nu a intervenit în Nagorno-Karabah. O altă sursă rusă a susținut că Rusia a pierdut un „conflict înghețat” pe care îl poate valorifica și că dispariția unei republici separatiste în presupusa sferă de influență a Rusiei este direct legată de scăderea influenței internaționale a Rusiei.

UPDATE 05.05 Înalți oficiali ai apărării NATO și occidentali s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev pe 28 septembrie pentru a discuta despre nevoile militare ale Ucrainei. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, secretarul britanic al apărării Grant Shapps și ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu au discutat cu Zelensky despre cooperarea defensivă și consolidarea apărării aeriene ucrainene.

UPDATE 04.55 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate asupra liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 28 septembrie, dar nu au făcut niciun avans confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac la sol rusesc în apropiere de Bilohorivka, regiunea Lugansk (13 km sud de Kremina). Un blogger rus a susținut pe 27 septembrie că forțele ruse continuă să facă presiuni asupra forțelor ucrainene lângă Synkivka (6 km nord-est de Kupyansk), Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și Kyslivka (20 km sud-est de Kupyansk) și vest de Svatove.Alte surse ruse au susținut pe 27 și 28 septembrie că lupte limitate au loc în zona pădurii Serebryanske (11 km sud de Kreminna).

UPDATE 04.38 Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat pe 28 septembrie că elemente nespecificate ale noii armate a 25-a combinate de arme (CAA) ruse operează pe linia frontului Kupyansk-Lyman. ISW a raportat anterior, citându-l pe șeful Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina, Kyrylo Budanov, că forțele ruse au desfășurat Armata a 25-a Arme Întrunite „la nord de Bakhmut”, mai degrabă decât în direcția Kupyansk-Lyman. Declarația lui Yevlash din 28 septembrie este mai în concordanță cu rapoartele anterioare conform cărora forțele ruse au desfășurat elemente ale celui de-al 25-lea CAA în direcția Kupyansk-Lyman.

image

UPDATE 04.21 Forțele ucrainene au continuat acțiunile ofensive pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 28 septembrie și, se pare, au avansat recent. Directorul adjunct ucrainean al Departamentului de Planificare a Aplicațiilor din Direcția Principală a Gărzii Naționale Ucrainene, colonelul Mykola Urshalovych a declarat că forțele ucrainene au condus cu succes operațiuni de asalt în direcțiile Kupyansk și Lyman în ultima săptămână. Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii 25 independente de infanterie motorizată de Gardă (Armata a 6-a Arme Întrunite, Districtul Militar de Vest) au respins un atac ucrainean într-o zonă de pădure de lângă Synkivka pe 28 septembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un atac la sol ucrainean în apropiere de Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna).

UPDATE 04.09 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive în apropiere de Bakhmut, dar nu au înregistrat câștiguri confirmate pe 28 septembrie. Comandantul ucrainean al Brigăzii a 5-a de asalt independente a declarat că forțele ucrainene au avansat recent dincolo de Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut) și Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în direcția Bakhmut.] Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean în apropiere de Klișchiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat în apropierea liniei de cale ferată la est de Andriivka și că unele poziții deținute anterior de Rusia în apropiere de Andriivka sunt acum contestate.

image

UPDATE 03.52 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive lângă Bakhmut pe 28 septembrie, dar au înregistrat câștiguri confirmate. Un blogger rus a susținut pe 27 septembrie că forțele ruse au eliberat forțele ucrainene din Orikhovo-Vasylivka (la 10 km nord-vest de Bakhmut), dar ISW nu a observat dovezi ale acestei revendicări ruse recurente. Statul Major ucrainean a raportat pe 28 septembrie că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Hryhorivka (9 km nord-vest de Bakhmut), Klishchiivka și Andriivka. Directorul ucrainean al Departamentului de planificare al Direcției principale a Gărzii Naționale, colonelul Mykola Urshalovych, a declarat că armata rusă consolidează unitățile avansate pentru a preveni progresele ucrainene ulterioare în direcția Bakhmut.

UPDATE 03.33 Sistemele ucrainene de război electronic (EW) perturbă probabil în mod semnificativ operațiunile rusești cu drone în apropiere de Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat pe 28 septembrie că sistemele EW ucrainene au întrerupt 258 de misiuni de drone rusești în ultima zi. Un blogger rus a susținut pe 19 septembrie că sistemele EW ucrainene sunt mai puternice decât sistemele EW rusești din zona Bakhmut.

UPDATE 03.18 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 28 septembrie, dar nu au făcut niciun avans confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes la sud de Avdiivka și în apropiere de Nevelske (13 km sud-vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat fără succes lângă Sieverne (6 km vest de Avdiivka). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut pe 27 septembrie că forțele ruse au capturat o poziție lângă Krasnohorivka (direct la vest de orașul Donețk).

image

UPDATE 03.06 Ministerul rus al Apărării a susținut pe 28 septembrie că forțele ruse au respins atacurile ucrainene de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk, lângă Pervomaiske și la sud-vest de Vesele (6 km nord de Avdiivka).

UPDATE 02.49 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri terestre limitate, fără succes, de-a lungul graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporijia, pe 28 septembrie. Ministerul apărării rus a susținut că elementele Grupării de forțe de est a Rusiei au respins două atacuri ucrainene în apropiere de Pryyutne (15 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să avanseze spre Zavitne Bajannya (la 12 km sud de Velyka Novosilka). Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au redus încercările de a sparge apărarea rusă în zonă și că efectuează atacuri în scopuri tactice.

UPDATE 02.35 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 28 septembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka) și Rivnopil (10 km sud-vest de Velyka Novosilka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat la vest de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și la est de Urojaine și au recucerit poziții nespecificate la nord de Pryyutne.

image

UPDATE 02.17 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 28 septembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile de-a lungul liniei Robotyne-Verbove (10 km sud de Orikhiv până la 18 km sud-est de Orikhiv) și au efectuat mici atacuri mecanizate în apropiere de Novoprokopivka (13 km sud de Orikhiv). Surse ruse selectate au susținut că atacurile ucrainene în apropiere de Novoprokopivka și Verbove nu au avut succes. Batalioanele de voluntari „Storm Ossetia” și „Alania” au susținut că surse nespecificate continuă să răspândească informații false despre o descoperire ucraineană în zona Robotyne-Verbove.

image

UPDATE 02.02 Forțele ruse au continuat contraatacurile în vestul regiunii Zaporijia pe 28 septembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat încercări nereușite de a restabili pozițiile pierdute lângă Chervone (9 km est de Hulyaipole) și lângă Robotyne. Un blogger rus a distribuit imagini care pretind să arate elemente ale Regimentului 247 de asalt aerian de gardă (VDV) (Divizia a 7-a VDV de gardă) care contraatacă în apropiere de Verbove și a susținut că aceste elemente au ocupat poziții la punctele întărite din apropiere, deși ISW nu a observat dovezi geolocalizate ale vreunei acțiuni ruse recente, care să progrese în zonă.

image

UPDATE 01.45 Bloggerii ruși continuă să-și exprime îngrijorarea cu privire la activitatea ucraineană pe insulele din delta fluviului Nipro și posibilitatea unei traversări ucrainene pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Un proeminent blogger rus a susținut pe 28 septembrie că mici grupuri ucrainene au debarcat în zonele de mlaștină la nord-est de Oleshky (7 km sud de orașul Herson). Câțiva bloggeri ruși și-au exprimat îngrijorarea că forțele ucrainene acumulează forțe pentru a efectua o debarcare de pe insulele din delta fluviului Nipro până la malul stâng al Oblastului Herson.

image

UPDATE 01.28 Câțiva bloggeri ruși au susținut pe 28 septembrie că forțele ruse au interceptat o rachetă ucraineană care țintea o locație nespecificată în Crimeea ocupată. Un alt blogger rus a susținut pe 28 septembrie că autoritățile ruse au închis temporar Podul Strâmtorii Kerci din cauza amenințării unei lovituri ucrainene.

UPDATE 01.14 Surse ruse au declarat că Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au primit un nou lot de a cincea generație de avioane de luptă stealth Su-57 și a patra generație de avioane de luptă de apărare aeriană Su-35S pe 28 septembrie. Ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat că această livrare face parte din ordinul de apărare a statului și că forțele ruse vor primi încă un lot de avioane Su-57 până la sfârșitul anului 2023. Acesta a fost al treilea lot de avioane Su-35S pe care VKS-ul rusesc l-a primit în 2023.

UPDATE 00.58 Consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andryushchenko, a declarat la 28 septembrie că partizanii ucraineni au incendiat o instalație militară rusă din Ialta ocupată, regiunea Donețk (21 km sud-vest de Mariupol).

UPDATE 00.40 Subiecții federali ruși continuă să-și extindă rețelele de patronaj în Ucraina ocupată. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a declarat la 28 septembrie că autoritățile din Regiunea Pskov aproape au terminat construirea unei grădinițe în Pavlivka, raionul Henicheskyi, regiunea Herson, ocupată. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a declarat, de asemenea, că autoritățile din Regiunea Pskov au trimis literatură în limba rusă, echipamente de construcție și reactivi pentru purificarea apei în Oblastul Herson ocupat.

UPDATE 00.24 Brigăzile de manevră din Belarus au desfășurat exerciții de minare, desant, drone și ambuscadă pe 28 septembrie. Ministerul Apărării din Belarus (MoD) a raportat că Brigada 38 de Asalt Aeropurtată a efectuat exerciții de desant la terenul de antrenament Brest din Oblastul Brest; Brigada Aeropurtată a 103-a Independentă de Gardă a efectuat exerciții de exploatare subacvatică și deminare la terenul de antrenament Losvido din regiunea Vitebsk; și că Brigada Mecanizată a 120-a Independentă de Gardă a efectuat exerciții de drone, contra-drone și ambuscadă la terenul de antrenament Borisovsky din regiunea Minsk.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație continuă eforturile de a repopula Ucraina ocupată cu cetățeni ruși. Andryushchenko a declarat la 27 septembrie că autoritățile de ocupație intenționează să scoată rezidenții ucraineni dintr-un complex mare de apartamente din Mariupolul ocupat în cursul săptămânii următoare și să vândă apartamentele către cetățeni ruși. Andryushchenko a declarat că autoritățile de ocupație au ridicat credite ipotecare pentru aceste apartamente la rate inaccesibile pentru rezidenții locali ucraineni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...