LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse nu mai au o rută logistică complet sigură între Crimeea și Rusia continentală. Europa dezvoltă un plan de supraviețuire pentru Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse nu mai au o rută logistică complet sigură între Crimeea și Rusia continentală. Europa dezvoltă un plan de supraviețuire pentru Ucraina

În cazul în care Donald Trump va fi reales în 2024, Kievul ar putea rămâne fără finanțare de la Washington.

Avdiivka. Foto: Profimedia

UPDATE 05.38 Rusia pare să suplimenteze din ce în ce mai mult utilizarea dronelor Shahed-131/136 cu variante de drone mai ieftine și mai ușoare produse la nivel intern în timpul atacurilor asupra infrastructurii ucrainene. Presa rusă a speculat pe 23 octombrie că forțele ruse au folosit noi drone cu rază lungă de acțiune „Italmas” și variante Italmas pentru prima dată în Ucraina în timpul unui atac cu drone asupra regiunii Kiev. Surse ruse au remarcat că dronele Italmas sunt mai ușoare decât Shahed-urile și sunt mai greu de detectat și doborât. Bloggerii ruși au remarcat că dronele Italmas sunt mai ieftine decât Shahed-urile, ceea ce înseamnă că pot fi fabricate și utilizate pe scară largă, dar că oferă sarcini utile mai ușoare, ceea ce le limitează utilitatea în mod izolat. Sursele ruse au remarcat, prin urmare, că forțele ruse vor folosi probabil dronele Italmas în tandem cu Shaheds. ISW a evaluat anterior că Rusia încearcă probabil să-și extindă și să-și diversifice arsenalul de drone, rachete și bombe ghidate pentru lovituri împotriva infrastructurii critice ucrainene înainte de sezonul toamnă-iarnă, iar utilizarea sporită a dronelor Italmas este probabil parte din efortul mai larg de diversificare a muniţiilor.

UPDATE 05.25 Autoritățile ruse își intensifică eforturile de mobilizare care vizează comunitățile de migranți din Asia Centrală din Rusia. Ministrul rus al Afacerilor Interne (MVD), Vladimir Kolokoltsev, s-a întâlnit cu consiliul MVD pentru a discuta despre „problemele migrației” și „crimele etnice” și a insinuat că migranții comit infracțiuni într-un ritm mai mare decât cetățenii ruși născuți în mod natural. Kolokoltsev a apărat raidurile recente de mobilizare a forțelor de ordine din Rusia asupra comunităților de migranți și a susținut că forțele de ordine din Rusia aplică normele legale standard. O sursă din interior rusă a susținut că, Comitetul de investigație rus efectuează investigații asupra migranților naturalizați cu cetățenie rusă și redeschide dosare penale încheiate și anulate anterior pentru a mobiliza migranții să lupte în Ucraina. Sursa din interior a susținut, de asemenea, că Comitetul de Investigație al Rusiei va investiga acum migranții pentru comiterea oricărei infracțiuni, chiar și minore, și va extinde ancheta persoanei respective pentru a include prietenii și familia lor. Sursa din interior a susținut că actori nespecificați, posibil MVD sau șeful MVD, Alexander Bastrykin, au ordonat presei de stat ruse să sporească raportarea despre crimele etnice din Rusia, care ar putea să stabilească condiții informaționale pentru raiduri de mobilizare ulterioare asupra comunităților de migranți. Bastrykin a pledat continuu pentru mobilizarea țintită a migranților cu cetățenie rusă, în conformitate cu extinderea recentă a forțelor de ordine ruse a eforturilor sale de a reține și înregistra forțat migranții cu cetățenie rusă pentru serviciul militar.

UPDATE 05.10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat în timpul unui discurs la summitul Platformei Crimeei din 24 octombrie, diminuarea controlului rusesc asupra Mării Negre și a coridoarelor temporare de cereale ale Ucrainei. Zelensky a declarat că Rusia a încercat să creeze iluzia că dominația rusă asupra Mării Negre este insurmontabilă, dar a spus că această iluzie se estompează pe măsură ce Flota Mării Negre din Rusia (BSF) „fuge” treptat din Crimeea și se luptă din ce în ce mai mult să opereze în estul Mării Negre. Zelensky a declarat că autoritățile ruse au anunțat recent crearea unei noi baze navale pentru activele BSF în Ochamchire ocupat, Abhazia, departe de rachetele ucrainene cu rază lungă de acțiune și dronele navale. ISW a raportat anterior impactul campaniei de atac a Ucrainei împotriva Crimeei și a activelor BSF și construcția unei baze navale permanente ruse în Abhazia. Zelensky a adăugat că forțele ruse nu mai au o rută logistică complet sigură între Crimeea și Rusia continentală. Zelensky a remarcat că Ucraina a lansat noi rute temporare de export din portul dunărean din regiunea Odesa prin Marea Neagră și „Băile de solidaritate” de pe uscat prin Europa.

UPDATE 04.52 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 24 octombrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile ruse nereușite în zona Kupyansk, lângă Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk) și Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și în zona Svatove, lângă Makiivka (20 km sud-vest de Svatove) și Nadiya (15 km vest). din Svatove). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Kupyansk, iar un blogger a raportat că există lupte în apropiere de Stepova Novoselivka (18 km sud-est de Kupyansk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au intrat în ofensivă lângă Kreminna și au capturat o fortăreață ucraineană într-o locație nespecificată lângă Kreminna. Un alt blogger a susținut că există întâlniri în zona pădurii Serebryanske de lângă Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna).

image

UPDATE 04.37 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au contraatacat de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 24 octombrie și au avansat marginal. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Synkivka, Ivanivka și Serhiivka (la 12 km sud-vest de Svatove), precum și la vest de Kreminna, lângă Yampolivka și Dibrova. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Raihorodka (la 12 km vest de Svatove) și au împins forțele ruse din unele poziții care au devenit acum o „zonă gri” contestată.

UPDATE 04.22 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive lângă Bakhmut pe 24 octombrie și au făcut progrese confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 23 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au înaintat la est de Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut) dincolo de linia de cale ferată. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au avansat ușor la est de Andriivka și că forțele ucrainene sunt în apropiere de Odradivka (7 km sud de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean și au lovit forțele ucrainene în apropiere de Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean lângă Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut). Analistul militar ucrainean colonelul Petro Chernyk a declarat că forțele ucrainene dețin poziții pe toate înălțimile dominante în apropiere de Bakhmut.

UPDATE 04.09 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive lângă Bakhmut pe 24 octombrie și nu au făcut progrese confirmate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Bohdanivka, Khromove (imediat la vest de Bakhmut), Klișchiivka și Andriivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat de la Berkhivka (4 km nord de Bakhmut) și au forțat forțele ucrainene să se retragă până la 1,5 km, deși ISW nu a observat dovezi vizuale care să confirme această afirmație. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat Vasyukivka (la 16 km nord de Bakhmut), deși ISW poate confirma doar că forțele ruse dețin poziții la 1 km de Vasyukivka în cel mai apropiat punct. Imaginile publicate pe 23 octombrie arată că unități ale Detașamentului „Lynx” Spetsnaz și elemente ale Brigăzii 1 de Infanterie Aeropurtate „Lupii” (VDV) respingând un atac ucrainean într-o zonă nespecificată de-a lungul autostrăzii E40 Slovyansk-Bakhmut și elemente ale Divizia 106 VDV care operează lângă Vasyukivka. [29] Imaginile publicate pe 24 octombrie arată operatorii de drone ai batalionului BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă) care operează la sud de Bakhmut.

image

UPDATE 03.57 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive lângă Avdiivka pe 24 octombrie și au făcut progrese confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 23 și 24 octombrie indică faptul că elementele Brigăzii 114 de infanterie motorizate (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) au înaintat către o parte a mormanului de deșeuri (la nord-est de Avdiivka) și că forțele ruse au avansat la sud-vest de Krasnohorivka (5 km). nord-est de Avdiivka) și la nord de linia de cale ferată lângă Krasnohorivka. Unele surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat complet grămada de deșeuri, deși imaginile geolocalizate confirmă doar că forțele ruse au avansat în zona de nord-vest a haldei de deșeuri. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Avdiivka, Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka), Keramik (10 km nord-vest de Avdiivka), Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și Tonenke (5 km vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au ajuns la linia de cale ferată la vest de Krasnohorivka și au făcut progrese limitate în apropiere de Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) și Opytne (4 km sud de Avdiivka). Chernyk și observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț au raportat că elemente ale Brigăziilor 15, 21 și 30 de infanterie motorizate (toate din Armata a 2-a de arme combinate [CAA], Districtul Militar Central) sunt desfășurate lângă Avdiivka și că armata rusă poate desfășura elemente suplimentare ale Armatei a 2-a combinate în direcția Avdiivka. Mașoveț a sugerat că armata rusă poate desfășura, de asemenea, unități suplimentare din Districtul Militar Central în direcția Avdiivka, inclusiv elemente ale Armatei 41 Combinate. ISW a observat anterior elemente ale celui de-al 41-lea CAA care operează în direcția Kupyansk-Lyman și a evaluat că elementele celui de-al 41-lea CAA s-ar fi putut desfășura în direcția Kherson, dar nu a observat încă o confirmare vizuală a celui de-al 41-lea CAA care operează lângă Avdiivka.

image

UPDATE 03.41 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au contraatacat fără succes lângă Avdiivka pe 24 octombrie. Bloggerii ruși au susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Pisky (9 km sud-vest de Avdiivka), Opytne și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka).

image

UPDATE 03.27 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 24 octombrie, dar nu au făcut avansuri revendicate sau confirmate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Nevelske (direct la vest de orașul Donețk), Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk), Pobieda (5 km sud-vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Filmările publicate pe 24 octombrie arată elemente ale Brigăzii a 5-a de infanterie motorizată (Corpul 1 de armată DNR) care operează în direcția Marinka.

UPDATE 03.14 Nici sursele ucrainene, nici cele ruse nu au raportat atacuri ucrainene la sud-vest de orașul Donețk pe 24 octombrie.

UPDATE 03.05 Forțele ucrainene nu au condus niciun atac revendicat sau confirmat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 24 octombrie.

UPDATE 02.48 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 24 octombrie și au făcut un avans confirmat. Imaginile geolocalizate publicate pe 23 octombrie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut pe 24 octombrie că forțele ruse au avansat la 200 de metri de la Pryyutne către Novodarivka (15 km sud de Velyka Novosilka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și Prechystivka (17 km sud-est de Velyka Novosilka) și la sud de Zolota Nyva (11 km sud-est de Velyka Novosilka). Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au atacat în apropiere de Novodonetske (11 km sud-est de Velyka Novosilka) și Novomayorske (18 km sud-est de Velyka Novosilka) pe 23 octombrie. Un blogger rus a publicat filmări pe 24 octombrie susținând că arată elemente ale Brigada rusă a 14-a Gărzi Spetsnaz care operează în direcția Vuhledar, la aproximativ 35 km sud-est de Velyka Novosilka.

image

UPDATE 02.30 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 24 octombrie și au făcut un avans confirmat. Imaginile geolocalizate publicate pe 24 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat marginal spre vest de Robotyne. Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au obținut un succes parțial nespecificat la sud de Robotyne. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Kopani (5 km nord-vest de Robotyne) și Novoprokopivka (2 km sud de Robotyne). O altă sursă rusă a remarcat că forțele ucrainene au sporit intensitatea atacurilor lor atât împotriva Kopani, cât și asupra Novoprokopivka, dar a susținut că forțele ucrainene nu au avansat în zonă. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au lansat mai multe atacuri mecanizate fără succes lângă Robotyne și Novoprokopivka. Un blogger rus a susținut că luptele continuă lângă Verbove (9 km vest de Robotyne).

image

UPDATE 02.13 Forțele ruse au contraatacat în vestul regiunii Zaporijia pe 24 octombrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes la sud-est de Mala Tokmachka (9 km sud-est de Orikhiv). Un blogger rus a susținut că elemente ale Regimentului rus de asalt aerian al 56-a Gărzi (VDV) (divizia a 7-a VDV) au avansat la sud-vest de Verbove. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au contraatacat la nord-vest de Robotyne și lângă Verbove pe 23 octombrie. Bloggeri ruși au publicat filmări pe 24 octombrie susținând că arată elemente ale Regimentului 71 de Infanterie motorizată (Divizia 42 de Infanterie motorizată, Armata 58 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) care operează lângă Verbove.

image

UPDATE 02.00 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene mențin unele poziții în Krynky (30 km est de orașul Herson și 2 km de râul Nipro) și au continuat atacurile limitate pe malul de est (stânga) al râului Nipro. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene controlează încă o parte din Krynky și mențin poziții în apropierea podurilor rutiere și feroviare Antonivsky. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene atacă în mod regulat în apropierea podurilor rutiere și feroviare Antonivsky. Bloggerul a susținut că un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere a aterizat lângă Pidstepne (la 20 km est de orașul Herson și la 3 km de râul Dnipro) și a capturat o secțiune a drumului care leagă Poyma, Kozachi Laheri și Krynky (10 km sud-est de orașul Herson). la 30 km est de orașul Herson și la 3-4 km de râul Nipro). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au transferat rezerve pe insulele din delta fluviului Nipro și încearcă să pătrundă spre Poyma (10k sud-est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro) și Pishchanivka (14 km est de orașul Herson și 3 km de râul Nipro). Bloggerii ruși au susținut că forțele ucrainene continuă să transporte grupuri mici de militari peste râul Nipro cu bărci în diferite puncte. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să captureze poziții pe malul de est al râului Nipro.

image

UPDATE 01.44 Surse ruse, inclusiv Ministerul Apărării din Rusia, au susținut că mijloacele Flotei ruse de la Marea Neagră (BSF) au respins un atac al forțelor de sabotaj subacvatic ucrainene și al dronelor navale asupra Sevastopolului în noaptea de 23 spre 24 octombrie.

UPDATE 01.29 Se pare că gruparea militară privată (PMC) „Redut” afiliată Ministerului rus al Apărării (MOD) încearcă să recruteze femei în roluri de luptă. O investigație a publicației ruse de opoziție Vajnye Istorii a constatat pe 23 octombrie că batalionul „Borz” al lui Redut a început să facă publicitate pentru recrutarea femeilor pentru roluri de luptă, cum ar fi lunetisti și operatorii de drone. Vajnye Istorii a remarcat că majoritatea femeilor care servesc în prezent în forțele armate ruse își desfășoară activitatea în roluri de sprijin în luptă, inclusiv în principal ca medici și bucătari, așa că este de remarcat apariția mai multor femei în roluri de luptă care sunt în mod tradițional deținute de bărbați. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat în martie 2023 că aproximativ 1.100 persoane de sex feminin deservesc zona de luptă din Ucraina și se pare că Ministerul Apărării din Rusia a intensificat eforturile de recrutare care vizează femeile în ultimele luni.

UPDATE 01.17 Comandanții militari ruși încearcă să se protejeze împotriva neascultării în rândul trupelor ruse de calitate scăzută prin amenințări cu violență și detenție. Vajnye Istorii și echipa independentă de investigație Conflict Intelligence Team (CIT) au raportat pe 24 octombrie că comandanții ruși de la terenurile de antrenament din Rusia au săpat „gropi” pentru reținerea soldaților care refuză să îndeplinească sarcini de antrenament sau să meargă la luptă în Ucraina. Investigația a examinat imagini din satelit care arată astfel de gropi în apropierea terenurilor de paradă de la terenul de antrenament Prudboy din regiunea Volgograd și terenul de antrenament Totsky din regiunea Orenburg. Vajnye Istorii a raportat că, soldații vor fi aruncați în gropi și vor fi reținuți acolo pentru perioade lungi de timp pentru neascultare sau refuz de a lupta în Ucraina, mai ales că Rusia mobilizează un număr mai mare de recruți de calitate scăzută și slab disciplinați. Instituția de opoziție rusă ASTRA a raportat pe 24 octombrie că, comandanții ruși au plasat cel puțin 173 de soldați în zone de detenție ilegale din regiunile Lugansk și Donețk pentru că au refuzat să participe la atacuri costisitoare ale infanteriei, cu puțină sau deloc pregătire și fără echipament adecvat. ASTRA a relatat povestea unui soldat care a refuzat să participe la atacurile asupra Makiivka, regiunea Lugansk și pe care comandanții ruși l-au reținut într-un subsol din Zaitseve, regiunea Lugansk. ASTRA a raportat că toți bărbații reținuți în Zaitseve vor fi forțați în curând să intre în operațiunile rusești lângă Avdiivka, regiunea Donețk, ca pedeapsă.

UPDATE 01.03 Autoritățile de ocupație ruse continuă să stabilească programe de deportare forțată a copiilor ucraineni în Rusia. Șeful administrației de ocupați din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a raportat că 1.400 de copii din regiunea Herson ocupată vor participa la programul „Mai mult decât o călătorie” al Agenției Federale Ruse pentru Tineret (Rosmolodej) înainte de sfârșitul anului 2023 și a susținut că, în cadrul acestui program, copiii vor participa vizitați diferite locații din Rusia și participați la activități educaționale.

UPDATE 00.49 Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) continuă să-și consolideze influența în Ucraina ocupată. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, s-a întâlnit cu mitropolitul Kirill (Leonid Pokrovsky) de Stavropol și Nevinnomyssk și cu președintele Departamentului sinodal al ROC pentru cooperare cu forțele armate ruse și agențiile de aplicare a legii la 24 octombrie. Aksyonov a susținut că el și mitropolitul Kirill au discutat despre sprijinirea armatei ruse și consolidarea cooperării dintre administrația de ocupație din Crimeea și ROC. ISW a observat anterior rapoarte conform cărora reprezentanții ROC colectează informații despre civili pentru a le furniza serviciilor speciale ruse și a evaluat de mult timp că ROC este implicată în persecuția împotriva comunităților religioase din Ucraina ocupată.

UPDATE 00.34 Personalități proeminente ale culturii și politicii ruse au amplificat mai multe clișee ale retoricii Kremlinului în timpul unei reuniuni a „Forumului ideologic întreg rusesc al Consiliului Mondial al Poporului Rus din 23-24 octombrie. Omul de afaceri rus și membru al consiliului de vânzare din Tsargrad, Konstantin Malofeev a susținut că evenimentul a fost dedicat „Războiului Sfânt” pe care Rusia este „forțată să-l ducă împotriva Occidentului.” Participanții la forum au discutat despre ideologia rusă, conceptul „lumii ruse”, ideologiile politicii externe ruse și „fundamentele politicii demografice și familiale", subliniind în special importanța educației militaro-patriotice a tinerilor ruși. Forumul a subliniat în special justificările ideologice ale Kremlinului pentru războiul Rusiei în Ucraina și a amplificat narațiunile care prezintă Ucraina și Occidentul colectiv ca fiind antitetice față de Suveranitatea și patriotismul Rusiei.

UPDATE 00.24 Rusia continuă eforturile de a institui istoria revizionistă aprobată de Kremlin în sistemul școlar rus. Publicația rusă RBC a raportat pe 23 octombrie că Ministerul rus al Educației a trimis Congresului Poporului Karachay (din Republica Karachay-Cherkassia) un paragraf rescris dintr-o carte de istorie de clasa a 10-a care elimină oficial numele anumitor grupuri etnice minoritare care au fost deportate sub regimul lui Stalin, inclusiv karachaii, kalmucii, cecenii, ingușii, balkarii și tătarii din Crimeea și afirmă pur și simplu că deportările staliniste au fost efectuate „în condiții de proximitate față de front și operațiuni militare”, dar că „dreptatea a fost restabilită treptat în 1957-2014."

ȘTIRE INIȚIALĂ WP: Europa dezvoltă un plan de supraviețuire pentru Ucraina, pentru cazul în care Donald Trump va fi reales în 2024, iar Kievul ar putea rămâne fără finanțare de la Washington. Liderii europeni dezvoltă un plan strategic pentru supraviețuirea Ucrainei în eventualitatea realegerii lui Donald Trump ca președinte al SUA în 2024 și nu mai vorbesc despre victoria Kievului în conflict. Această opinie a fost exprimată în rubrica sa de către editorialistul The Washington Post (WP), Lee Hockstader. Fostul președinte american consideră că Statele Unite ar trebui să înceteze finanțarea Kievului până când țările europene vor egala cheltuielile Washingtonului pentru ajutorul Ucrainei. Potrivit cronicarului, liderii europeni se așteaptă ca Trump să câștige alegerile și „au început să dezvolte o strategie” menită să ofere asistență Ucrainei fără participarea Statelor Unite. "În capitalele europene se vorbește acum puțin despre "victoria" Kievului, cel puțin în viitorul apropiat. Este nevoie de un plan realist pentru supraviețuirea Ucrainei", a menționat autorul articolului. Potrivit acestuia, este imposibil de imaginat că Europa „va putea astupa gaura care va apărea în absența asistenței militare americane, care reprezintă aproape jumătate din toată asistența militară trimisă în Ucraina”. Hockstader a amintit că în cele 20 de luni care au trecut de la începerea războiului din Ucraina, Occidentul a trimis ajutoare Kievului, inclusiv ajutor militar, în sumă care depășește 230 de miliarde de dolari. „În următoarele 20 de luni, probabilitatea ca Kievul să primească cel puțin o sumă aproximativă este zero”, a subliniat cronicarul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB