LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene de apărare aeriană au respins un atac al dronelor rusești. Zelenski se simte trădat de aliații din Occident

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene de apărare aeriană au respins un atac al dronelor rusești. Zelenski se simte trădat de aliații din Occident

Forțele ucrainene de apărare aeriană au respins un atac al dronelor rusești, informează Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. „De la ora 20:00, în zona de responsabilitate a comandamentului aerian „Est” din raioanele Dnipro și Krîvîi Rih, au fost distruse două drone de tip Shahed- 131/136”, a declarat pe canalul oficial Telegram al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, scrie agenția Unian.

Dronă Shahed FOTO: Shutterstock

Autoritățile au adăugat că ar putea exista atacuri cu drone în regiunea Kirovohrad, localnicii au primit recomandarea să rămână în adăposturi. Ulterior, s-a confirmat că drone Shahed se deplasează spre regiunea Sumî, de asemenea, o amenințare cu drone a fost activată și pentru regiunea Cerkasî, adaugă Unian.

UPDATE Primele avioane de luptă F-16 pe care Olanda le va dona Ucrainei vor sosi în două săptămâni la centrul de instruire creat în România, a anunţat luni premierul olandez Mark Rutte. Detalii aici.

Avioane F-16 FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

Avioane F-16 FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

Aceste prime aeronave vor fi utilizate pentru antrenamentul piloților ucraineni, dar pe avioanele de luptă trimise de Olanda vor face instrucție și viitorii piloți de F-16 ai statelor NATO.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forţele ruse vor câştiga dacă SUA vor înceta să sprijine Kievul, au atenţionat marţi doi miniştri americani, informează AFP. Detalii aici.

Vladimir Putin FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

Vladimir Putin FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

Putin caută cu adevărat să profite de atacul (mişcării islamiste palestiniene) Hamas împotriva Israelului , în speranţa că acesta ne va distrage (...) şi că va determina SUA să îşi retragă resursele pentru Ucraina, a afirmat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în faţa unei comisii din Senatul SUA.

UPDATE Un apropiat al președintelui ucrainean a dezvăluit că Zelenski se simte trădat de aliaţii săi occidentali, care nu-i mai livrează armamentul necesar pentru a lupta împotriva Rusiei. Detalii aici.

Volodimir Zelenski FOTO: Profimedia (Arhivă)

Volodimir Zelenski FOTO: Profimedia (Arhivă)

Membri ai echipe preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au declarat că acesta este furios şi că se simte trădat de aliaţii occidentali, care „l-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”, r elatează TIME.

UPDATE Soldații ucraineni spun că implozia Wagner le-a permis să facă în sfârșit progrese: „Aveau o abordare diabolică”

Militari ucraineni în zona Bahmut FOTO: Profimedia (Arhivă)

Militari ucraineni în zona Bahmut FOTO: Profimedia (Arhivă)

Soldații spun că recruții care i-au înlocuit pe luptătorii Wagner în sectorul Bahmut sunt mai puțin pregătiți, slab echipați și mai predispuși la fugă.

„Acum ne luptăm cu o armată rusă convențională, dar înainte ca Bahmut să cadă, grupul Wagner se afla în zonă și au avut o abordare deosebit de teribilă în acest sens. Grupul a trimis înainte oameni neînarmați, majoritatea prizonieri, cu muniție pentru următorul grup, care erau mercenari experimentați”, spune Matthew, medic în cadrul Brigăzii a treia de asalt din Ucraina, potrivit thedailybeast.com. Detalii aici

UPDATE Anchetatorii ruși din teritoriile estice ucrainene controlate de Moscova au anunțat că au reținut doi soldați suspectați de uciderea unei familii de nouă persoane, inclusiv doi copii, relatează Reuters.

În declarație se precizează că soldații provin dintr-o regiune din Extremul Orient al Rusiei și că motivul crimelor pare să fie un conflict de natură personală.

Crimele au avut loc în Volnovaha, un oraș industrial situat între Donețk și Melitopol.

Presa rusă a relatat că au fost folosite mitraliere cu amortizoare pentru a ucide familia noaptea. Parchetul ucrainean a declarat că a început propria investigație.

UPDATE Secretarul apărării, Lloyd Austin, și secretarul de stat Antony Blinken vor apărea marți în fața Senatului american pentru a susține pachetul de ajutor de urgență de 105 miliarde de dolari cerut de Joe Biden pentru Israel și Ucraina.

Secretarii cabinetului președintelui Joe Biden se vor afla în fața unei audiențe în mare parte prietenoase în Senat, dar în Camera condusă de republicani, noul președinte Mike Johnson a propus să elimine ajutorul pentru Ucraina și să se concentreze doar pe Israel - propunând reducerea bugetului Fiscului pentru a-l finanța.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a pledat pentru unirea ajutoarelor pentru Ucraina și Israel. În ultimele săptămâni, însă, un grup tot mai mare de republicani din Senat s-a alăturat majorității republicanilor din Camera Reprezentanților care pledează pentru rărirea sau oprirea ajutorului american pentru Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?