LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene continuă lărgirea unor capete de pod pe malul de est al Niprului. Rusia aduce noi întăriri în zonă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene continuă lărgirea unor capete de pod pe malul de est al Niprului. Rusia aduce noi întăriri în zonă

Mai mulți bloggeri au remarcat că ritmul focului de artilerie ucrainean și al activității terestre în direcția Bahmut a scăzut în ultimele zile, unele surse ruse afirmând că acest lucru se întâmplă parțial ca urmare a distribuirii forțelor ucrainene în alte zone ale frontului.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.28 Comandamentul militar rus se va lupta probabil să redistribuie întăriri eficiente pentru a răspunde la operațiunile ucrainene în desfășurare în estul Oblastului Herson, în timp ce desfășoară operațiuni defensive în vestul Oblastului Zaporijia și susține alte eforturi ofensive în estul Ucrainei. Bloggeri ruși au susținut pe 9 noiembrie că forțele ucrainene au stabilit controlul asupra noilor poziții în Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Nipro) și au condus atacuri împotriva pozițiilor rusești la sud și sud-vest de așezare. Un blogger rus a susținut că există rapoarte conform cărora forțele ucrainene au avansat în zonele forestiere de la sud de Krynky. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat și lângă Poyma (12 km est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro), Pishchanivka (13 km est de orașul Herson și 3 km de râul Dnipro) și Pidstepne (17 km est de orașul Herson) și la 4 km de râul Dnipro) și încearcă să stabilească poziții între Pidstepne și Kozachi Laheri (23 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Dnipro). Observatorul militar ucrainean Konstyantyn Mașoveț a declarat că forțele ucrainene au stabilit un control continuu al pozițiilor de la podul feroviar Antonivsky la nord de Poyma până la podul rutier Antonivsky la nord de Oleshky (7 km sud de Herson și 4 km de râul Nipro) începând cu 9 noiembrie și au tăiat drumul Oleshky-Nova Kakhovka (53 km nord-est de orașul Herson) în cel puțin două zone.

UPDATE 06.13 Elementele Corpului 22 de armată al Armatei 18 Combinate (CAA) ruse (fostul Flotei Mării Negre) și Divizia 70 de Infanterie Motorizată, precum și Regimentul 177 de infanterie navală (flotila Caspică) par a fi principalele forțe ruse care răspund la sol operațiunii ucrainiene pe malul de est al Oblastului Herson. Armata rusă a format cea de-a 18-a CAA din alte unități care operau anterior în direcția Herson și este puțin probabil ca noile unități ale celei de-a 18-a CAA să fie formate din forțe noi sau vechi în putere deplină de luptă. Elemente ale Regimentului 177 de infanterie navală au apărat anterior poziții în vestul regiunii Zaporijia pentru aproape toată contraofensiva ucraineană și probabil că au suferit pierderi semnificative. Ministerul rus al Apărării (MOD) a declarat pe 5 noiembrie că elemente nespecificate ale Diviziei 7 Gărzi Aeropurtate (VDV) operează în direcția Herson, deși cea mai mare parte a Diviziei 7 VDV pare să fie angajată în operațiuni defensive în vestul regiunii Zaporijia. Mașoveț a susținut pe 2 și 9 noiembrie că elemente ale Batalionului 171 de asalt aerian al Diviziei a 7-a VDV (Regimentul 97 VDV) operează în apropiere de Pishchanivka și Poyma, dar nu este clar dacă aceste elemente raportate au fost prezente în direcția Herson începând cu începutul contraofensivei sau recent redistribuit în zonă. Elementele celui de-al 49-lea CAA (Districtul Militar de Sud) au funcționat în direcția Herson de la eliberarea ucraineană a orașului Herson în noiembrie 2022, dar unele surse ruse și ucrainene susțin că de atunci comandamentul rus a redistribuit elemente în putere de cel puțin una dintre brigăzile sale către zona de frontieră Zaporijia-Donețk. Mașoveț a susținut că elementele celei de-a 49-a CAA includ încă Gruparea de forțe rusă „Dnepr” în direcția Herson, iar elementele celei de-a 49-a Brigăzi de Infanterie Motorizatăa 49-a CAA păreau să opereze pe malul stâng la sfârșitul lunii august 2023.

UPDATE 05.55 Comandamentul rus se va confrunta probabil cu provocări semnificative în redistribuirea unităților din alte sectoare ale frontului, în cazul în care formațiunile rusești relativ ineficiente și forțele ruse neangajate în prezent în direcția Herson se dovedesc insuficiente pentru a răspunde operațiunilor ucrainene de pe malul de est al Niprului. Redistribuirea elementelor considerabile ale Diviziei a 7-a VDV sau a altor formațiuni și unități VDV din vestul Oblastului Zaporijia ar putea perturba operațiunile defensive ale Rusiei acolo. Se pare că forțele ruse continuă să acumuleze forțe pentru susținerea efortului ofensiv rus în apropiere de Avdiivka și a operațiunilor ofensive localizate în regiunile Harkov și Lugansk. Orice posibilă redistribuire a trupelor Rusiei în direcția Herson va afecta probabil capacitatea Rusiei de a susține alte operațiuni și eforturi ofensive.

UPDATE 05.39 Forțele ruse au lansat probabil operațiuni ofensive localizate oportuniste în direcția Bakhmut și au intensificat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut în ultimele zile. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat aproape 30 de atacuri la nord-vest și sud-vest de Bakhmut între 8 și 9 noiembrie, ceea ce reprezintă un număr mai mare de atacuri decât raportează în mod obișnuit Statul Major ucrainean pentru zona Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut pe scară largă că forțele ruse au intrat în Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și au împins trupele ucrainene înapoi de la calea ferată care trece la nord-est și la est de așezare. Imaginile geolocalizate publicate pe 9 noiembrie indică faptul că forțele ruse au înaintat spre Klișchiivka și dețin poziții chiar la est de așezare și la vest de linia ferată. Unele surse ruse au susținut că forțele ruse au alungat și forțele ucrainene din pozițiile din Andriivka și în jurul lor (la 10 km sud-vest de Bakhmut), dar ISW nu a observat dovezi vizuale care să susțină aceste afirmații. Mai mulți bloggeri ruși au susținut în plus că forțele ruse au avansat la nord-vest de Bakhmut în direcția Berkhivka-Bohdanivka (direct la nord-vest de Bakhmut până la 5 km nord-vest de Bakhmut) la sud de lacul de acumulare Berkhivka spre pepiniera Vilyanova. Imaginile geolocalizate din jurul datei de 7 noiembrie arată că forțele ruse au înaintat la sud de lacul de acumulare Berkhivka, la aproximativ 3 km nord-vest de Bakhmut. Aceste operațiuni ofensive localizate la nord-vest și sud-vest de Bakhmut sunt probabil atacuri tactice la sol oportuniste menite să profite de realocarea raportată a resurselor ucrainene departe de Bakhmut. Mai mulți bloggeri au remarcat că ritmul focului de artilerie ucrainean și al activității terestre în direcția Bakhmut a scăzut în ultimele zile, unele surse ruse remarcând că acest lucru se datorează parțial din cauza redistribuirii forțelor ucrainene în alte zone ale frontului. Forțele ruse profită probabil de o scădere a activității ucrainene pe acest sector al frontului pentru a lansa atacuri localizate și de succes. Este puțin probabil ca forțele ruse să poată transpune eforturile ofensive din apropiere de Bakhmut în operațiuni ofensive mai ample și mai semnificative, deoarece gruparea forțelor ruse din jurul Bakhmutului este slabă și dezorganizată, deoarece forțele ruse au angajat mai multă forță de muncă și material pentru operațiuni ofensive deliberate și la scară mai mare. lângă Avdiivka și la granița Harkov-Lugansk Oblast.

UPDATE 05.23 Forțele ruse au lovit o navă civilă în apropierea orașului Odesa pe 8 noiembrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că o rachetă rusă Kh-31P a lovit o navă civilă care arbora pavilionul Liberiei într-un port din apropierea orașului Odesa, regiunea Odesa, rănind mai multe persoane și ucigând pilotul navei. Bloggeri ruși au susținut pe 8 și 9 noiembrie, în încercarea de a justifica lovitura, că nava transporta mărfuri militare. Rusia a continuat eforturile de a perturba exporturile ucrainene și de a reduce traficul maritim către porturile ucrainene și, probabil, va continua atitudinea de a escalada tensiunile în Marea Neagră, situație menită să submineze încrederea în coridorul ucrainean.

UPDATE 05.07 Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că forumul anual live „Linia directă” și conferința anuală de presă ale președintelui rus Vladimir Putin vor avea loc în tandem la o dată nespecificată până la sfârșitul anului, situație potențială pentru a stabili condițiile de anulare a evenimentelor, așa cum consideră Kremlinul de cuviință. Kremlinul a anulat conferința de presă anuală a lui Putin în decembrie 2022, despre care ISW a evaluat că anularea ar fi probabil motivată de prevenirea riscurilor informaționale ca Putin să abordeze în direct întrebări dificile despre război și situația internațională. În mod similar, la începutul lunii iunie 2023, Putin a amânat „linia directă” până în noiembrie sau decembrie 2023. Modul vag cu care Peskov a anunțat cele două evenimente live sugerează că Kremlinul ar putea dori să aibă flexibilitatea de a le anula dacă va considera că riscurile informaționale ale ținerii lor sunt prea mari. Kremlinul ar putea spera la o victorie operațională mai largă în Ucraina, care să aibă loc în timp încât să poată fi prezentatată atât la „Linia directă”, cât și la conferința de presă într-o lumină pozitivă și probabil că încearcă să-și lase loc ieșire dacă forțele ruse nu pot asigura succese semnificative pe câmpul de luptă în Ucraina în viitor (în circa o lună).

UPDATE 04.54 Rusia ar putea încerca să furnizeze gaz Iranului prin Kazahstan. Președintele rus Vladimir Putin a subliniat în timpul unei întâlniri cu președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev la cel de-al 19-lea Forum de cooperare regională ruso-kazah de la Ankara că Rusia transportă în prezent gaze către Uzbekistan prin Kazahstan și caută să dezvolte în continuare acest transport. Rusia a început să exporte gaze naturale în Uzbekistan pentru prima dată în octombrie 2023, iar Uzbekistanul exportă în special gaze naturale produse pe plan intern, inclusiv în Rusia chiar și în 2021, în ciuda lipsei interne din ultimii ani. Exportul de gaze al Uzbekistanului în același timp cu importul de gaz rusesc, pentru prima dată, sugerează că Uzbekistanul ar putea să nu fie destinația finală pentru toate importurile sale de gaze rusești. Uzbekistanul este capabil să ofere Iranului acces direct la alte piețe din Asia Centrală, precum și la piețele rusești și chineze, după cum a raportat anterior ISW-CTP. Înalți oficiali iranieni, inclusiv liderul suprem Ali Khamenei și președintele Ebrahim Raisi, au discutat despre relansarea relațiilor economice iraniano-uzbece și au semnat acorduri pentru creșterea comerțului bilateral cu președintele uzbec Shavkat Mirziyoyev la Teheran pe 18 iunie 2023. Iranul, de asemenea, și-a intensificat eforturile diplomatice, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de gaze, din alte țări din Asia Centrală. Raisi a discutat despre creșterea volumului schimburilor de gaze cu Turkmenistanul în timpul unei întâlniri cu președintele Consiliului Popular din Turkmenistan, Gurbanguly Berdymukhamedov, la Teheran, pe 30 mai. Ministrul petrolului iranian Javad Owji a anunțat separat pe 30 mai că Iranul și Turkmenistanul vor semna în curând un acord pentru ca Iranul să importe 10 milioane de metri cubi de gaze naturale din Turkmenistan în fiecare zi, ceea ce va permite Iranului să folosească o parte din gazul pe care îl importă din Turkmenistan pentru a furniza energie electrică și căldură provinciilor sale din nord. Iranul s-a luptat constant cu penuria de gaze naturale în iarna și vara anului 2023, iar Rusia ar putea încerca să furnizeze gaz Iranului prin Kazahstan și Uzbekistan pentru a asigura o cooperare militară ulterioară cu Iranul.

UPDATE 04.37 Actori nespecificați par să îl vizeze pe șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, în timp ce acesta continuă să acorde medalii și premii copiilor săi. O sursă din interior rusă a susținut că autoritățile de la Moscova investighează și acuză membrii cercului interior al unui nepot nespecificat al lui Kadyrov pentru diverse infracțiuni, inclusiv răpire, extorcare și organizarea unei comunități criminale atât în Moscova, cât și în Cecenia. Sursa din interior a susținut că doi oficiali de securitate ceceni de rang înalt conduc acest cerc interior și că ceilalți membri ai săi includ ofițeri de poliție ceceni și oficiali birocrați. Sursa a susținut că autoritățile ruse au permis acestui cerc să comită aceste infracțiuni pentru „destul de mult timp”, dar că „se pare că ceva începe să se schimbe”. Este posibil ca autoritățile ruse să vizeze activitățile criminalității organizate cecene. Referirea specifică a acestei surse din interior la Kadyrov sugerează, totuși, fie că unele autorități ruse ar putea încerca să îi vizeze pe afiliații lui Kadyrov prin acuzații penale, fie că unii actori ar putea încerca să-l vizeze pe Kadyrov în mod informațional, folosind această sursă din interior pentru a-l discredita pe el și familia lui. În ultimele săptămâni, Kadyrov le-a acordat copiilor săi, mulți dintre ei minori, funcții și premii guvernamentale proeminente în Cecenia, după refuzul Kremlinului de a se implica, când fiul său, Adam, în vârstă de 15 ani, a fost filmat bătând un bărbat reținut în septembrie 2023, declanșând indignare în țară.

UPDATE 04.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 9 noiembrie și au făcut un avans confirmat. Imaginile geolocalizate publicate pe 9 noiembrie indică faptul că forțele ruse au avansat recent la sud de Pershotravneve (24 km est de Kupyansk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk), Oblastul Harkov și Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove) și Novoyehorivka (16 km sud-vest de Svatove) în regiunea Lugansk. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat și lângă Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și au obținut „succes tactic” nespecificat lângă Synkivka. Bloggeri ruși au susținut că au existat și lupte lângă Kyslivka (20 km sud-est de Kupyansk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat în apropierea pădurii Serebryanske și au capturat mai multe poziții nespecificate. Un alt blogger a susținut că există și bătălii de poziție lângă Torske (15 km vest de Kreminna).

image

UPDATE 04.00 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri fără succes de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 9 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Tymkivka (18 km est de Kupyansk) și Synkivka, Oblast Harkov și Kreminna, regiunea Luhansk. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au contraatacat cu ajutorul vehiculelor blindate furnizate de Occident la nord-est de Kupyansk și la vest de Svatove. Bloggeri ruși au susținut că există și lupte lângă Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna).

UPDATE 03.44 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Avdiivka pe 9 noiembrie și au avansat. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au făcut câștiguri în apropiere de Stepove (6 km nord-vest de Avdiivka) și consolidează noi poziții în apropierea așezării. Surse rusești au susținut în plus că forțele ruse au avansat cu până la 1 km dincolo de linia de cale ferată, la aproximativ 3 km distanță de Berdichi (4 km nord-vest de Avdiivka). Un blogger a susținut că forțele ruse dețin acum poziții la 500 de metri de Avdiivka însăși. Surse ruse au mai susținut că forțele ruse încearcă să străpungă liniile ucrainene la sud-vest de Avdiivka, lângă Vodyane. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Shtupun, a remarcat că forțele ruse și-au sporit utilizarea aviației în direcția Avdiivka în ultimele zile și folosesc elicoptere Ka-52 și Mi-8 și avioane de atac Su-25. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse cu sprijin aviatic au efectuat atacuri nereușite la sud-est de Novokalynove (10 km nord-vest de Avdiivka) și lângă Avdiivka, Keramik (10 km nord-vest de Avdiivka), Stepove, Sieverne (5 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (10 km sud-vest de Avdiivka).

image

UPDATE 03.29 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat în direcția Avdiivka pe 9 noiembrie.

UPDATE 03.13 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 9 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Ștupun a remarcat că forțele ruse din direcția Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk) concentrează eforturile ofensive lângă Marinka și Novomykhailivka (la 10 km sud de orașul Donețk), iar Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat 23 de atacuri fără succes în apropierea acestor două. așezări pe parcursul zilei. Un blogger a susținut că forțele ruse au oprit progresele active către Novomykhailivka și se concentrează în schimb pe consolidarea noilor poziții. Un agregator de știri rus a susținut că situația din Marinka rămâne neschimbată și că există lupte la periferia de vest a așezării. Surse ruse au susținut, de asemenea, că luptele localizate au loc în apropiere de Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk), în special la est de Vuhledar, lângă Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar).

image

UPDATE 02.55 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat la vest sau sud-vest de orașul Donețk pe 9 noiembrie.

UPDATE 02.41 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat asupra zonei de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 9 noiembrie.

UPDATE 02.27 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast, pe 9 noiembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și la sud de Prechystivka (18 km sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.15 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 9 noiembrie și au făcut recent progrese confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 8 noiembrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat la nord-vest de Verbove (9 km est de Robotyne). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest). Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Robotyne, Novoprokopivka (imediat la sud de Robotyne) și Verbove.

image

UPDATE 01.59 Forțele ruse au desfășurat contraatacuri limitate în vestul regiunii Zaporijia pe 9 noiembrie, dar nu au obținut niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Verbove și Robotyne. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat că forțele ruse nu au efectuat niciun asalt în direcția Zaporijia pe 8 noiembrie. Un agregator de presă rusă a susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Verbove pe 8 noiembrie, dar nu a precizat un rezultat.

image

UPDATE 01.46 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit o zonă din spatele frontului rus din sudul Ucrainei și au vizat Crimeea ocupată pe 9 noiembrie. Șeful administrației de ocupație din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut că forțele ucrainene au lansat două rachete la Skadovsk, regiunea Herson și că apărarea aeriană rusă a interceptat doar una dintre rachete. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit infrastructura civilă din Skadovsk. Un agent de știri ucrainean și un observator militar ucrainean au declarat că forțele ucrainene au lovit un hotel din Skadovsk pe care forțele ruse l-au folosit pentru a încadra ofițerii ruși. Consilierul primarului ucrainean Mariupol, Petro Andryushchenko, a declarat că forțele ruse au folosit hotelul ca post de comandă. Ministerul Rusiei a susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat o rachetă antinavă ucraineană Neptune în largul coastei Crimeei pe 9 noiembrie. Sursele rusești au distribuit imagini care pretind să arate nori de fum lângă Sevastopol în urma interceptării.

image

UPDATE 01.33 Autoritățile ruse par să se bazeze din ce în ce mai mult pe companiile private de securitate pentru a proteja infrastructura energetică internă de loviturile cu drone ucrainene în zonele din spatele îndepărtat al frontului, în Rusiei. Președintele grupului de lucru „Operațiune militară specială” a Dumei de Stat ruse, Andrei Turchak, a declarat că grupul a prezentat un proiect de lege spre examinare Dumei, care va permite forțelor private de securitate din instalațiile rusești de combustibil și energie să doboare drone. Turchak a remarcat că numai forțele de ordine ruse, agențiile de securitate și anumite companii private de securitate cu specialități anti-terorism pot doborî legal dronele.

UPDATE 01.17 Vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut că aproximativ 410.000 de oameni au intrat în serviciu în armata rusă între 1 ianuarie și 9 noiembrie 2023. Medvedev a declarat anterior că 385.000 de persoane au intrat în serviciu începând cu 25 octombrie; 357.000 din 12 octombrie; 325.000 din 26 septembrie; și 280.000 de la 3 septembrie. Un blogger rus a susținut că Rusia va fi recrutat probabil 450.000-460.000 de personal până la sfârșitul anului 2023, pe baza declarațiilor lui Medvedev.

UPDATE 0 Subiecții federali ruși continuă eforturile de a stimula serviciile contractuale cu formațiunile de voluntari ruși. Șeful regiunii Lipetsk, Igor Artamonov, a propus pe 8 noiembrie ca regiunea Lipetsk să elimine cerința conform căreia voluntarii recrutați în formațiunile regionale de voluntari din regiunea Lipetsk trebuie să fie rezidenți ai regiunii Lipetsk. Artamonov a propus, de asemenea, creșterea bonusului unic de recrutare pentru personalul contractual de la 50.000 de ruble (542 USD) la 250.000 de ruble (2.712 USD). Șeful Republicii Ciuvașia, Oleg Nikolaev, a anunțat pe 8 noiembrie că guvernul a aprobat un proiect de lege care va acorda terenuri gratuite pentru locuințe personale sau agricultură pentru participanții distinși din Ciuvașia la războiul din Ucraina. Nikolaev a mai declarat că guvernul a sprijinit o propunere de a oferi două mese gratuite pe zi pentru școlari din personalul rus care luptă sau care au murit în Ucraina.

UPDATE 00.58 Autoritățile de ocupație au continuat eforturile de militarizare a tinerilor ucraineni. Consilierul ucrainean al Mariupolului, Petro Andriușcenko, a declarat la 8 noiembrie că autoritățile de ocupație au creat un nou program de „orientare militară profesională” pentru studenții din instituțiile de învățământ din regiunea Donețk ocupată. Andriușcenko a declarat că programul încurajează studenții să slujească și să moară pentru Rusia. Andriușcenko a publicat, de asemenea, fotografii ale personalului militar rus și ale autorităților care antrenează și îndoctrinează elevi la o școală din Demianivka ocupată, regiunea Donețk.

UPDATE 00.45 Rusia continuă atitudinea defensivă în Asia Centrală pe fondul războiului din Ucraina. Acordul dintre Rusia și Kârgâzstan de creare a unei rețele regionale comune de apărare aeriană ca parte a rețelei unificate de apărare aeriană a Comunității Statelor Independente (CSI) a intrat în vigoare la 9 noiembrie. Președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, a anunțat în timpul vizitei lui Putin la forțele ruse dislocate la baza aeriană din Kant, Kârgâzstan, pe 12 octombrie, că parlamentul kârgâz a ratificat acest acord la 11 octombrie.

UPDATE 00.26 Unele elemente ale spațiului informațional ultranaționalist rus sunt nemulțumite de reprezentările interne prea optimiste ale Kremlinului despre războiul din Ucraina și de eșecul de a mobiliza societatea rusă și a o pune pe picior de război. Un proeminent blogger rus a criticat mass-media și televiziunea rusă pentru că au prezentat în mod fals războiul ca fiind câștigat efectiv, chiar dacă forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în vestul Oblastului Zaporijia și operațiunile terestre mai mari decât de obicei în Oblastul Herson. Bloggerul a avertizat că această încadrare a războiului poate provoca șoc și teamă în spațiul informațional rusesc dacă forțele ucrainene obțin o mare victorie, deoarece presa rusă nu și-a pregătit „consumatorii” pentru astfel de rapoarte. Bloggerul a criticat, de asemenea, guvernul rus pentru că nu a reușit să mobilizeze capacitatea de producție a bazei industriale de apărare a Rusiei (DIB), în special a activelor navale pentru a înlocui pierderile Flotei Ruse de la Marea Neagră (BSF) și a recâștiga dominația în Marea Neagră.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele rus Vladimir Putin și președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev s-au întâlnit la Ankara pentru cel de-al 19-lea Forum de cooperare regională ruso-kazah, pe 9 noiembrie, unde au reiterat retorica generală care descrie Rusia ca un aliat valoros al statelor din Asia Centrală. Putin a declarat că Rusia și Kazahstanul au început să construiască o fabrică de producție comună pentru butadienă, o componentă necesară a cauciucului, și au convenit să construiască o fabrică pentru a produce polietilenă. Putin a mai afirmat că Rusia și Kazahstanul au convenit să dezvolte rute logistice prin Kazahstan către Asia Centrală și către China, inclusiv construirea unui total de 1.300 de kilometri de cale ferată în următorii trei ani. Putin a promovat cooperarea militară cu Kazahstan și a declarat că forțele ruse ajută la pregătirea personalului din Kazahstan și că Rusia a autorizat producția și întreținerea echipamentului militar rusesc pe teritoriul kazah. Putin și Tokayev au subliniat, de asemenea, angajamentul comun al Rusiei și Kazahstanului față de parteneriatul strategic al statelor lor și au semnat numeroase acorduri bilaterale privind infrastructura, cooperarea agricolă, tehnologică și culturală la forum.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?