LIVE TEXT Război în Ucraina. Rusia a mobilizat mai mulți soldați decât a declarat oficial

LIVE TEXT Război în Ucraina. Rusia a mobilizat mai mulți soldați decât a declarat oficial

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oficialii ucraineni estimează că numărul militarilor mobilizați este mai mare decât cifra oficială a Kremlinului de 300.000. Reznikov a declarat că Kremlinul a mobilizat 500.000 de soldați ruși.

Recreuți ruși. Foto: Profimedia

UPDATE 06.36 Este posibil ca Putin să fi supraestimat din nou capacitățile armatei ruse, așa cum a evaluat anterior ISW. ISW nu a observat nicio dovadă că forțele ruse și-au restabilit suficient puterea de luptă pentru a învinge forțele Ucrainei din estul Ucrainei și pentru a captura peste 11.300 de kilometri pătrați din regiunea Donețk neocupată (peste 42% din suprafața totală a regiunii Donețk) înainte de martie, așa cum ar fi ordonat Putin. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă majoră înainte de aprilie 2023 va culmina probabil prematur în timpul sezonului ploilor de primăvară din aprilie (dacă nu înainte) înainte de a obține efecte operaționale semnificative. Atingerea punctului de maxim în ceea ce privește capacitatea de luptă a forțelor ruse ruse ar putea genera apoi condiții favorabile pentru ca forțele ucrainene să le exploateze în propria lor contraofensivă de la sfârșitul primăverii sau vara 2023, după ce au reușit să utilizeze la maxim livrările de tancuri occidentale.

UPDATE 05.29 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a susținut evaluarea ISW și a sugerat posibil că forțele ruse au mobilizat substanțial mai mult personal pentru o ofensivă iminentă. Reznikov a declarat pe 2 februarie că forțele ruse se pregătesc să lanseze o ofensivă, probabil în estul sau sudul Ucrainei. Reznikov a declarat că oficialii ucraineni estimează că numărul personalului rus mobilizat este mai mare decât cifra oficială a Kremlinului de 300.000. Reznikov a declarat că Kremlinul a mobilizat 500.000 de soldați ruși, deși nu este clar dacă această cifră se referă la eforturile rusești de generare a forțelor după începerea mobilizării parțiale în septembrie 2022 sau la numărul total de forțe pe care Rusia le-a angajat în războiul din Ucraina. Şeful Direcţiei Generale de Informaţii Militare (GUR) din Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat la 31 ianuarie că în prezent sunt 326.000 de trupe ruse care luptă în Ucraina, cu excepţia celor 150.000 de militari mobilizați, aflați încă pe terenurile de antrenament. În total 476, 000 de militari ar putea fi reprezentativi pentru cifra lui Reznikov, sau cifra de 500.000 ar putea reflecta o evaluare conform căreia eforturile de cripto-mobilizare a Rusiei în curs de la sfârșitul primului val de mobilizare au generat un număr substanțial de forțe suplimentare. ISW nu a observat indicatori că eforturile de cripto-mobilizare din ultimele luni au produs până la 200.000 de personal mobilizat suplimentar, deși este posibil. Mobilizarea a 300.000 de cetățeni ruși a generat ramificații sociale interne și provocări de aprovizionare, iar mobilizarea sub acoperire a altor 200.000 de personal ar produce probabil probleme similare.

UPDATE 05.11 Oficialii ruși continuă eforturile de a prezenta războiul din Ucraina ca o amenințare existențială pentru publicul rus, pentru a stabili condiții de informare pentru un război prelungit și pentru a menține sprijinul intern pentru continuarea operațiunilor militare. Într-un discurs din 2 februarie la un concert dedicat aniversării a 80 de ani de la înfrângerea trupelor naziste de către Armata Roșie în bătălia de la Stalingrad, președintele rus Vladimir Putin a susținut că Rusia se confruntă din nou cu o manifestare modernă a nazismului care amenință direct securitatea Rusiei. Putin a acuzat în mod fals că Occidentul forțează Rusia să respingă agresiunea și a remarcat că Rusia este „încă o dată amenințată de tancuri germane” care „vor lupta cu Rusia pe pământul Ucrainei cu mâinile descendenților lui Hitler”. Putin a făcut și anterior în mod similar paralele istorice eronate pentru a compara „operațiunea militară specială” din Ucraina cu Marele Război Patriotic, parțial într-un efort de a stabili condiții de informare pe termen lung pentru un război prelungit în Ucraina. Ucraina și Occidentul, în general, nu sunt nici pe departe implicate în atacarea granițelor rusești. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a perpetuat, în mod similar, operațiunea de informare conform căreia războiul din Ucraina reprezintă o amenințare internă tangibilă pentru Rusia și a susținut că armele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident necesită eforturi pentru a îndepărta artileria ucraineană suficient de departe de teritoriul rus, astfel încât Ucraina să nu mai pot lovi aceste zone. Lavrov participă la o operațiune de informare în desfășurare care urmărește să evidențieze amenințarea fictivă a atacurilor terestre ucrainene asupra teritoriului rus, pentru a face ca efectele războiului să pară mai importante pentru publicul intern.

UPDATE 04.55 Surse ruse și ucrainene au sugerat că forțele ruse ar putea pregăti acțiuni ofensive în zona Svatove. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat la 2 februarie că forțele ruse au crescut rata bombardamentelor în direcțiile Svatove și Kremmina, în pregătirea pentru un efort ofensiv din februarie, susținând evaluarea anterioară a ISW conform căreia un efort ofensiv rusesc în regiunea Lugansk este cursul cel mai probabil. de acțiune. Un blogger rus a susținut pe 2 februarie că forțele ucrainene au adus trupe în zona Kupiansk din cauza incursiunilor rusești sporite pe linia Hrianykivka-Petropavlivka-Synkivka (la aproximativ 50 km nord-vest de Svatove). Bloggerul a mai adăugat că trupele ucrainene au desfășurat grupuri de sabotaj și recunoaștere lângă Kyslivka (25 km nord-vest de Svatove) pentru a monitoriza prezența Rusiei în zonă. Statul Major ucrainean a raportat pe 2 februarie că forțele ruse se pregătesc să distrugă infrastructura rutieră și podurile, barajele și punctele de trecere din apropiere de Tavilzhanka (50 km nord de Svatove pe autostrada P79 Kupyansk-Lyman Druhyi) în regiunea Harkov. Aceste atacuri pot sugera că forțele ruse caută să perturbe logistica ucraineană necesară pentru viitoarele progrese ucrainene sau ar putea avea menirea de a izola teritoriul deținut de ucraineni între Kupyansk și linia frontului pentru a facilita operațiunile ofensive rusești în acest sector.

image

UPDATE 04.27 Forțele ruse au intensificat atacurile la sol în zona Kreminna pe 2 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Ploshchanka (16 km nord-vest de Kreminna), Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna), Dibrova. (5 km sud-vest de Kreminna) și Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna) în regiunea Luhansk. Acesta reprezintă în special un număr mai mare de atacuri respinse raportate decât este tipic în zona Kreminna. Un blogger rus a susținut pe 2 februarie că elementele aeriene rusești nespecificate, cu sprijinul Diviziei 144 de infanterie motorizată și al Regimentului 59 de tancuri (Armata 20 de arme combinate, districtul militar de vest) au împins forțele ucrainene înapoi cu un kilometru lângă Kreminna. Un alt blogger rus a susținut pe 2 februarie că Divizia 144 infanterie motorizată aproape a ajuns la Yampolivka (16 km vest de Kreminna) în regiunea Donețk și grupurile de asalt au început să avanseze asupra pozițiilor ucrainene de lângă Dibrova. ISW continuă să evalueze că cea mai probabilă modalitate de acițune pentru lunile următoare este un efort ofensiv rusesc în regiunea Lugansk, probabil de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, și va continua să prezinte indicatori că această ofensivă poate începe, pe măsură ce îi observă. Ritmul crescut al atacurilor în apropiere de Kreminna din 2 februarie poate sugera că forțele ruse stabilesc condiții pentru un efort ofensiv în acest sector, dar efortul ofensiv în sine nu a început probabil încă.

UPDATE 04.02 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul Bakhmut pe 2 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului; nord-est de Bakhmut lângă Spirne (27 km nord-est), Bilohorivka (20 km nord-est), Vasyukivka (10 km nord), Blahodatne (5 km nord) și Krasna Hora (4 km nord); și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka (7 km sud-vest). Imaginile geolocalizate confirmă că forțele ruse au făcut progrese la nord-est de Bakhmut, lângă Rozdolivka (15 km nord-est de Bakhmut) și la periferia nordică a orașului Bakhmut însuși. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin a susținut că Grupul Wagner a capturat Sacco i Vanzetti și Mykolaivka, două așezări la aproximativ 15 km nord de Bakhmut, pe 1 și, respectiv, 2 februarie. Bloggerii ruși au continuat să susțină că forțele Grupului Wagner încearcă să încercuiască Krasna Hora din direcția Paraskoviivka (5 km nord de Bakhmut) și Blahodatne și obțin câștiguri în zonele urbane de la periferia de nord și de est a Bakhmutului bloggerii ruși au mai raportat că trupele ucrainene își mențin pozițiile în Ivanivske (la 5 km vest de Bakhmut de-a lungul autostrăzii T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut) și au susținut că luptătorii Wagner au avansat până la doi kilometri de autostrada T0504.

image

UPDATE 03.46 Încă nu este clar dacă operațiunile rusești din zona Rozdolivka-Mykolaivka, la nord-est de Bakhmut, sunt menite să sprijine încercuirea orașului Bakhmut prin împingerea spre sud-vest de-a lungul autostrăzii T1302 Bakhmut-Siversk sau dacă sunt menite să se desprindă de axa Bakhmut și să împingă forțele ucrainiene spre nord-est de-a lungul T1302 spre Siversk. Forțele ruse ar putea încerca în mod fezabil să folosească câștigurile de la nord de Soledar ca rampă de lansare pentru atacurile spre nord-est către Siversk, potențial pentru a sprijini învăluirea poziției defensive ucrainene pe partea de vest (malul drept) al râului Siversky Donețk. Totuși, forțele ruse ar putea încerca să-și consolideze câștigurile la nord-est de Bakhmut, pentru a crea un buzunar mai larg de teren apărat din care să încerce să încercuiască Bakhmutul împingând în jos de-a lungul T1302. ISW va continua să monitorizeze situația de pe acest sector al frontului pentru a determina indicatorii de intenție, fie de a sprijini încercuirea lui Bakhmut, fie de a deschide o nouă axă de atac către Siversk. Operațiunile ulterioare ale Rusiei la nord-est de zona Rozdolivka-Mykolaivka pot fi indicatori ai cursului de acțiune.

UPDATE 03.18 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk sau în vestul Oblastului Donețk pe 2 februarie. Bloggerii ruși au remarcat că ritmul ostilităților pe frontul Donețk a scăzut, dar trupele ruse încă luptă pentru părțile vestice ale Marinka, la periferia de sud-vest a orașului Donețk.O sursă rusă a raportat că elemente ale Brigăzii 5 a Republicii Populare Donețk și elemente ale batalionului de tancuri ale Regimentului 103 de infanterie motorizată din Divizia 150 de infanterie (Armata a 8-a combinată, districtul militar de sud) operează în zona Marinka. Bloggerii ruși au mai susținut că linia frontului de lângă Vuhledar (la 30 km sud-vest de orașul Donețk) s-a stabilizat și că luptele în această zonă au devenit poziționale. Un ofițer de rezervă ucrainean a susținut că o brigadă nespecificată a Corpului 3 de armată rus și câteva batalioane ale Armatei a 36-a Combinată (Districtul Militar de Est) întăresc frontul de lângă Vuhledar. Șeful Centrului de presă comun al Forțelor de Apărare Ucrainene în direcția Tavriisk, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, a raportat că 10 soldați ai Brigăzii 155 Infanterie Navală s-au predat trupelor ucrainene lângă Vuhledar.

image

UPDATE 02.50 Forțele ucrainene continuă să lovească zonele de concentrare și logistica rusească în sudul Ucrainei. Surse din rețelele de socializare au transmis imagini geolocalizate pe 2 februarie care arată forțe ucrainene lovind sisteme rusești de rachete sol-aer în apropiere de Oleskhy, regiunea Herson, care aparțineau, se pare, a Brigăzii 80 Independente Arctice de Infanterie Motorizată a Flotei Nordului.[ Imaginile geolocalizate publicate pe 2 februarie arată consecințele unei lovituri ucrainene HIMARS raportate asupra unui depozit de muniții rusesc lângă Novoukrainka, regiunea Zaporijia. Forțele ruse au continuat loviturile de artilerie de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv pe 2 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lovit orașul Herson și Ochakiv, regiunea Mykolaiv.

image

UPDATE 02.30 Oficialii ruși încearcă probabil să pregătească aparatul disciplinar al armatei ruse pentru un aflux de personal mobilizat. Deputații Dumei ruse Andrey Kartopolov și Andrey Krasov au înaintat un proiect de lege care ar permite comandanților unităților militare ruse și comandanților de garnizoană să aresteze personal, să-i trimită în camerele de gardă și să-i țină acolo până la 10 zile fără o decizie judecătorească. Oficialii ruși au introdus probabil măsura pentru a pregăti aparatul disciplinar al armatei ruse pentru desfășurarea probabilă a aproximativ 150.000 de militari mobilizați în Ucraina în sprijinul ofensivei ruse în lunile următoare, precum și pentru a se pregăti pentru viitoarele valuri de mobilizare. Oficialii ruși caută probabil să evite haosul cu care s-a confruntat armata rusă în timpul mobilizării parțiale din toamna anului 2022, când afluxul rapid de personal mobilizat a dus la o creștere semnificativă a cazurilor de dezertare, refuzul de a respecta ordinele și alte abateri disciplinare. Proiectul de lege ar permite armatei ruse să răspundă mai rapid la creșterea abaterilor disciplinare care ar însoți probabil desfășurarea pe scară largă a personalului mobilizat.

UPDATE 02.10 Oficialii ruși intensifică represiunile împotriva migranților din Rusia. O sursă rusă a declarat că poliția orașului Moscova a înăsprit controalele asupra migranților și a inițiat dosare penale pentru falsificarea documentelor de migrație pe scară largă. Sursa a declarat că forțele de ordine ruse au devenit mai atente la urmărirea acuzațiilor penale împotriva migranților ilegali, în loc să-i doar expulzeze din Rusia. Recent, oficiali ruși selecționați au considerat migranții non-ruși drept o sursă de criminalitate și tulburări sociale, iar creșterea raportată a represiunilor împotriva migranților în Rusia poate fi legată de această retorică. Oficialii ruși ar putea încerca, de asemenea, să-i constrângă pe migranți să servească în armata rusă în Ucraina, în loc să execute pedepse cu închisoarea.

UPDATE 01.51 Surse ucrainene au raportat că oficialii ruși continuă măsurile ascunse de mobilizare în teritoriile ocupate. Statul Major ucrainean a raportat la 2 februarie că oficialii ruși de ocupație din Horlivka, regiunea Donețk au ordonat tuturor instituțiilor bugetare și comunale să prezinte liste de persoane la biroul de înregistrare militară a ocupației și că o comisie specială va evalua aceste persoane pentru recrutarea în armata rusă.

UPDATE 01.24 Surse ucrainene au raportat că militarii ruși continuă să se confrunte cu probleme în finalizarea contractelor din cauza decretului de mobilizare parțială. Statul Major ucrainean a raportat că armata rusă refuză să elibereze din serviciu 300 de soldați ruși care operează în regiunea Lugansk, în ciuda faptului că le-au expirat contractele de trei luni. Statul Major ucrainean a raportat că acești militari ruși nu au primit niciun sprijin financiar, în ciuda continuării serviciului lor. ISW continuă să evalueze că Kremlinul nu va anula oficial decretul de mobilizare parțială pentru a justifica din punct de vedere juridic continuarea serviciului personalului mobilizat pe o perioadă nedeterminată.

UPDATE 00.58 Forțele ruse și autoritățile de ocupație continuă eforturile de a identifica și aresta tătarii din Crimeea pe baza acuzațiilor că aceștia se asociază cu mișcări extremiste interzise în Rusia. Surse ruse au susținut pe 2 februarie că Serviciul Federal de Securitate a Statului (FSB) rus a arestat un presupus membru al Batalionului de Voluntari Noman Chelebidzhikhan (o formație de rezistență armată înființată și desființată în 2016 pentru a respinge invazia Rusiei în Crimeea, care rămâne interzisă în Rusia). Recentele arestări ale tătarilor din Crimeea de către FSB sunt probabil legate de efortul de lungă durată al Rusiei de a consolida controlul societății asupra Crimeei ocupate prin promovarea noțiunii că sentimentul anti-rus este o activitate extremistă sau teroristă.

UPDATE 00.25 Serviciile de Stat din Rusia au anunțat că, începând cu 2 februarie, acceptarea cererilor pentru noi pașapoarte a fost suspendată. Compania rusă de cercetare și proiectare, pe acțiuni, Goznak (responsabilă cu fabricarea de produse de securitate, cum ar fi bancnote și cărți de identitate) a răspuns printr-o declarație că a primit o inundație de cereri pentru personalizarea pașapoartelor străine, care necesită microcipuri speciale încorporate. Lipsa de microcipuri pentru pașapoarte și suspendarea ulterioară a cererilor de pașapoarte sunt parțial consecințe ale cererii în masă pentru pașapoarte străine în 2022, parțial din cauza exodului cauzat de mobilizarea parțială. Ministerul rus al Afacerilor Interne a raportat că a emis peste 5,4 milioane de pașapoarte în 2022, cu 40% mai mult decât în anul precedent.Creșterea cererilor de pașapoarte indică faptul că eforturile de condiționare socială de a aduce „operațiunea militară specială” acasă în Rusia și de a revigora fervoarea patriotică nu au efectul dorit. Kremlinul nu trebuie să caute mai departe decât statisticile pașapoartelor pentru a sonda atitudinile interne cu privire la dorința populației ruse de a lupta împotriva războiului lui Putin.

UPDATE 00.16 Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a declarat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să captureze regiunile Donețk și Lugansk până în martie 2023, susținând cea mai probabilă evaluare a cursului de acțiune al ISW pentru o ofensivă rusă în estul Ucrainei. Reprezentantul Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andriy Chernyak, a declarat pentru Kyiv Post la 1 februarie că președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să captureze regiunile Donețk sub formă de grupuri de asalt, unități, arme și echipamente militare suplimentare nespecificate în zone nespecificate din estul Ucrainei, probabil în zona Oblastului Lugansk.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile ruse au blocat serviciul de telefonie mobilă și de internet în regiunea Lugansk ocupată probabil ca parte a unui efort de intensificare a securității operaționale pentru a ascunde noi desfășurări de forțe rusești în regiunea Lugansk. Singurul furnizor de servicii de telefonie mobilă din regiunea Lugansk, ocupată de Rusia, a raportat pe 2 februarie că va suspenda acoperirea internetului mobil în regiunea Lugansk începând cu 11 februarie, la ordinele Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-media. Centrul de rezistență ucrainean a raportat că oficialii ruși au dezactivat deja internetul mobil în regiunea ocupată Lugansk începând cu 2 februarie. Cetățenii ucraineni au folosit telefoanele mobile pentru a colecta informații despre forțele ruse din Ucraina ocupată și pentru a trimite informații despre ținte către armata ucraineană. Forțele ruse ar putea să învețe din eșecurile lor operaționale anterioare de securitate și să se adapteze pentru a proteja concentrările de forțe ruse din regiunea Lugansk înaintea ofensivei majore despre care oficialii ucraineni avertizează din ce în ce mai mult.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /