LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia dezvoltă un nou sistem stratosferic de detectare a țintelor de pe câmpul de luptă și din spatele frontului

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia dezvoltă un nou sistem stratosferic de detectare a țintelor de pe câmpul de luptă și din spatele frontului

Bloggerii ruși au lăudat noul sistem ca fiind viitorul războiului.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.07 Guvernul rus încearcă să minimizeze amploarea eforturilor sale de a consolida controlul asupra spațiului informațional rusesc. Ministerul rus al Dezvoltării Digitale a susținut pe 12 noiembrie că va bloca doar anumite servicii de rețea privată virtuală (VPN) pe care o „comisie de experți” le identifică ca fiind amenințări, urmărind probabil să îi împiedice pe ruși să ocolească eforturile rusești de cenzură și să se anonimizeze online. Ministerul Dezvoltării Digitale a răspuns la o întrebare din partea fracțiunii „Novyi Lyudi”, care își exprimă îngrijorarea față de eforturile guvernului rus de a restricționa accesul la informații de pe internet și se teme că guvernul rus va identifica pur și simplu toate serviciile VPN ca amenințări și le va bloca. Guvernul rus a anunțat recent o interdicție a serviciilor care furnizează numere mobile virtuale și temporare începând cu 1 septembrie 2024, iar rușii pot folosi aceste numere de mobil împreună cu serviciile VPN pentru a forma persoane online anonime pentru a se sustrage eforturilor de cenzură rusești. Este foarte puțin probabil ca guvernul rus să permită oricăror VPN-uri să funcționeze în Rusia, fapt care ar permite rușilor să ocolească eforturile de cenzură și să rămână anonimi față de guvernul rus.

UPDATE 05.49 Rusia continuă să se prezinte drept un garant proeminent al securității pentru țările autoritare din Africa. Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin, a declarat în timpul unui interviu de televiziune cu programul „Voyennaya Priemka” din 12 noiembrie că Rusia va semna acorduri de cooperare militară cu alte șase țări africane în viitorul apropiat. Fomin a declarat că Rusia are în prezent acorduri militare cu 30 din cele 54 de țări africane și a adăugat că Rusia este „foarte activă” pe continentul african. Fomin nu a precizat cu ce țări africane va semna Rusia acorduri, deși ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Yevkurov s-au întâlnit în ultimele luni cu delegații din Burkina Faso, Niger, Mali și Libia.[8] Publicația de limbă franceză Jeune Afrique a raportat pe 11 noiembrie că un grup de militari ruși a sosit în Burkina Faso pentru a-l proteja pe președintele Ibrahim Traore de viitoare tentative de lovitură de stat, pe care surse ruse le-au creditat ca rezultat al întâlnirii din 7 noiembrie a lui Șoigu cu ministrul burkinez al Apărării și Afacerilor Veteranilor, Generalul de brigadă Kassoum Coulibaly. Kremlinul pare să folosească acorduri militare cu juntele saheliene pentru a se introduce în vidurile de putere create de retragerea actorilor occidentali din regiune, cum ar fi retragerea ONU din Mali.

UPDATE 05.33 Ucraina pare să intensifice atacurile împotriva armatei ruse, a logisticii și a altor active importante în zonele din spatele frontului din Ucraina ocupată și Rusia. Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a raportat pe 12 noiembrie că partizanii ucraineni au atacat un cartier general militar rus din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporijia, pe 11 noiembrie, ucigând cel puțin trei ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus și Rosgvardia. Anunțul GUR din 12 noiembrie urmează unui atac partizan ucrainean împotriva unui fost șef al Miliției Populare din Republica Populară Lugansk (LNR) pe 8 noiembrie; lovituri împotriva unei baze militare ruse din Skadovskul ocupat, Oblastul Herson și a navelor și echipamentelor flotei Mării Negre din Crimeea pe 9 noiembrie; și trei lovituri în zona din spate a frontului și atacuri partizane în Rusia pe 11 noiembrie. Forțele ucrainene au desfășurat din vara anului 2023 o campanie de lovituri care vizează în mod special Crimeea ocupată.

UPDATE 05.16 Forțele ruse au efectuat o serie limitată de lovituri cu rachete în sudul Ucrainei pe 12 noiembrie. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat două rachete de croazieră Kh-59 și o rachetă balistică Iskander asupra țintelor din sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat o rachetă de croazieră Kh-59 deasupra regiunii Mykolaiv și că a doua rachetă Kh-59 și racheta Iskander au lovit zone nepopulate.

UPDATE 04.55 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 12 noiembrie și au făcut progrese confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 12 noiembrie arată că forțele ruse au înaintat către poziții la vest de Serhiivka (13 km vest de Svatove), coroborând afirmațiile ruse că forțele ruse au capturat Serhiivka. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Lyman Pershi (12 km nord-est de Kupyansk), Kyslivka (20 km sud-est de Kupyansk) și Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) pe 11 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 12 noiembrie că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Petropavlivka (7 km est de Kupyansk), Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk), Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove), Nadiya (15 km sud-vest de Svatove), Novoyehorivka (16 km sud-vest de Svatove) și zona forestieră Serebryanske (11 km sud de Kreminna). Un blogger rus a raportat, de asemenea, că lupta continuă în apropiere de Synkivka, Ivanivka, Stelmakhivka și Novoyehorivka. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre Ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Kupiansk, dar se regrupează, deoarece forțele ruse nu au obținut succese strategice în ultima lună de lupte. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au preluat inițiativa în zona Kupiansk și au surprins forțele ucrainene, dar de atunci nu au reușit să-și dezvolte succesele pe câmpul de luptă.

image

UPDATE 04.39 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 12 noiembrie și au avansat marginal. Imaginile geolocalizate publicate pe 12 noiembrie arată forțele ucrainene curățând o poziție rusă la sud de Perșotravneve (24 km est de Kupyansk). Oficialii militari ruși au declarat că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Synkivka, Zahoruykivka (16 km est de Kupyansk) și Bilohorivka (13 km sud de Kreminna).

UPDATE 04.27 Forțele ucrainene au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut pe 12 noiembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat să efectueze atacuri la sud de Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării de Forțe de Sud a Rusiei au respins cinci atacuri ucrainene în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 04.14 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate localizate lângă Bakhmut pe 12 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins mai mult de 10 atacuri rusești în apropiere de Dubovo-Vasylivka (8 km nord-vest de Bakhmut), Khromove (imediat la vest de Bakhmut), Klishchiivka și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre Ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a raportat că forțele ucrainene au respins, de asemenea, atacurile rusești în apropiere de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și că forțele ruse desfășoară o apărare activă lângă Bakhmut. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ruse au intensificat încercările de a recuceri pozițiile pierdute anterior în direcția Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene din pozițiile de lângă Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Klișchiivka și că forțele ruse s-au înrădăcinat în Klișchiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au recâștigat controlul asupra lacului de acumulare Berkhivka la nord de Bakhmut, deși nu este clar dacă bloggerul a vrut să spună că forțele ruse controlează toate pozițiile din jurul lacului de acumulare. Un alt blogger rus a distribuit filmări de pe 11 noiembrie, pretinzând să arate elemente ale Diviziei 106 Aeropurtate (VDV) ruse care operează în direcția Bakhmut.

UPDATE 03.58 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Avdiivka pe 12 noiembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins peste 18 atacuri rusești în apropiere de Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Tonenke (6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut pe 11 și 12 noiembrie că forțele ruse au continuat să avanseze în apropiere de Stepove (la 3 km nord de Avdiivka), unii bloggeri susținând că forțele ruse au ajuns la periferia așezării, iar alții susținând că forțele ruse dețin poziții în interiorul așezării. Un canal Telegram ucrainean care acoperă în mod specific situația tactică din jurul Avdiivka a susținut pe 11 noiembrie că forțele ucrainene au împins forțele ruse din Stepove după ce forțele ruse au stabilit temporar poziții în așezare. ISW nu a observat dovezi vizuale ale forțelor ruse care dețin poziții la periferia Stepove sau în așezarea în sine. Bloggeri ruși au susținut pe 11 și 12 noiembrie că forțele ruse efectuează atacuri masive la vest de grămada de steril de lângă Avdiivka și în apropierea fabricii de cocs Avdiivka din nordul Avdiivka. Un blogger rus a susținut pe 12 noiembrie că forțele ruse au făcut progrese marginale în apropierea restaurantului „Tsarska Okhota” imediat la sud de Avdiivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații.

image

UPDATE 03.44 Forțele ucrainene au efectuat recent contraatacuri cu succes în apropiere de Avdiivka și au obținut câștiguri marginale. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 noiembrie indică faptul că forțele ucrainene au înaintat la sud de Avdiivka lângă autostrada E50 (orașul Donețk-Yenakiieve) pe 10 noiembrie. Un blogger rus a susținut pe 12 noiembrie că forțele ucrainene au contraatacat și au restabilit controlul asupra pozițiilor pierdute anterior în direcția Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) în ultima săptămână.

UPDATE 03.20 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 12 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins peste 22 de atacuri rusești lângă Marinka (imediat la sud-vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (11 km sud-vest de orașul Donețk).

UPDATE 03.08 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 12 noiembrie.

UPDATE 02.52 Forțele ucrainene au obținut recent câștiguri marginale în vestul regiunii Donețk și au efectuat atacuri la sol limitate pe 12 noiembrie. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 noiembrie arată că forțele ucrainene au făcut progrese marginale la nord-est de Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar). Ministerul rus al Apărării a susținut pe 12 noiembrie că elementele Grupării de forțe din Estul Rusiei au respins un asalt ucrainean în apropiere de Mykilske.

UPDATE 02.34 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în vestul regiunii Donețk pe 12 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Vuhledar. Bloggerii ruși au susținut că luptele poziționale au avut loc lângă Vuhledar și că forțele ruse ezită să se apropie de așezare din cauza pierderilor grele pe care forțele ruse le-au suferit în încercările eșuate de a captura Vuhledar în timpul campaniei ofensive rusești de iarnă-primăvara 2023. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au încercat să treacă prin apărarea ucraineană de lângă Mykilske în ultima săptămână, dar nu au specificat un rezultat.

UPDATE 02.17 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia pe 12 noiembrie.

UPDATE 02.02 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 12 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat atacuri rusești nereușite în apropiere de Zolota Nyva (10 km sud-est de Velyka Novosilka) și Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka). Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au atacat la sud de Velyka Novosilka, inclusiv atacuri fără succes lângă Staromayorske. Un agregator mass-media rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Staromayorske și Novodonetske (11 km sud-est de Velyka Novosilka) pe 11 noiembrie. Batalionul rus Vostok, care este desfășurat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia, a susținut că există o activitate ridicată de-a lungul întregii linii Uroaine-Staromykhailivka (9 km sud până la 19 km sud-vest de Velyka Novosilka) și că trupele lor ruse vecine au intrat în ofensivă, ajungând la concluzia că 12 noiembrie va fi „o zi importantă”.

UPDATE 01.49 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 12 noiembrie și au avansat. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au avansat marginal lângă Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne) și au luat poziții la nord-vest de Verbove (la 10 km est de Robotyne). Un observator militar ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au avut succes la vest de Robotyne și au scos din poziții de pe înălțimile tactice din zonă elemente ale Brigăzii 136 de Infanterie Motorizată ruse (Armata 58 de Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud).

UPDATE 01.31 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 12 noiembrie și au făcut progrese marginale confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 12 noiembrie indică faptul că forțele ruse au făcut un câștig marginal la nord de Kopani (6 km nord-vest de Robotyne). Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 6 noiembrie indică faptul că forțele ruse au recapturat recent poziții de tranșee pierdute anterior între Robotyne și Novoprokopivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes lângă Robotyne. Un blogger rus a susținut că elemente ale Regimentului 392 de Infanterie Motorizată (probabil o unitate mobilizată) asaltează pozițiile ucrainene de lângă Pyatykhatky (26 km nord-vest de Robotyne), deși batalioanele de voluntari din Osetia de Nord „Storm Ossetia” și „Alania” care operează în apropiere de Pyatykhatky au susținut că nu a existat nicio activitate în apropierea așezării. Batalioanele de voluntari din Osetia de Nord au susținut că au existat recent contraatacuri nespecificate în apropiere de Pyatykhatky, sugerând un anumit nivel de activitate la sol într-un sector al frontului din vestul Oblastului Zaporijia, care a fost în mare parte latent din primele săptămâni ale contraofensivei ucrainene în curs.

UPDATE 01.11 Forțele ucrainene au înregistrat un câștig marginal pe malul de est (stânga) al Niprului, în Oblastul Herson pe 12 noiembrie, pe fondul operațiunilor terestre în desfășurare. Imaginile geolocalizate publicate pe 12 noiembrie arată că forțele ucrainene au făcut progrese marginale în Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Nipro). Bloggeri ruși au continuat să susțină că forțele ruse au încercat și nu au reușit să împingă forțele ucrainene de la Krynky și că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Poyma (10 km sud-est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro), Pishchanivka (13 km sud-est de orașul Herson și 3 km de râul Nipru) și Pidstepne (17 km est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro). Bloggerii au susținut că forțele ucrainene au transferat personal suplimentar în zona Krynky și că forțele ucrainene intenționează să taie liniile logistice rusești și să lovească infrastructura care conectează prima linie rusă de zonele din spate din Crimeea ocupată, Oblastul Herson și Oblastul Zaporijia. Un blogger a susținut că forțele ucrainene avansează spre autostrada E58 Oleshky-Kamianka și și-a exprimat îngrijorarea că forțele ucrainene ar putea amenința pozițiile rusești în apropierea intersecției E58-E97 la sud de linia Poyma-Pishchanivka-Pidstepne. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a raportat că forțele ruse au angajat relativ puține unități pentru a apăra drumul Oleshky-Nova Kakhovka și pentru a răspunde la operațiunile ucrainene de pe malul de est, care ar putea conserva puterea de luptă în cadrul grupului mai larg de forțe „Dnepr”.

UPDATE 00.53 Forțele ruse au efectuat lovituri aeriene și de artilerie împotriva malului de vest (dreapta) al Oblastului Herson pe 12 noiembrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au efectuat cinci lovituri aeriene cu 31 de bombe glisante și 55 de lovituri de artilerie cu 290 de obuze împotriva țintelor de pe malul de vest (dreapta) al Niprului Herson, inclusiv asupra orașelor Herson și Antonivka, precum și a orașului Ocakiv și regiunii Mykolaiv. Un blogger rus a postat imagini cu elemente ale Grupului de forțe ruse „Dnepr” care loveau un depozit de muniții ucrainean de pe malul de vest al Oblastului Herson. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au efectuat o lovitură cu rachete împotriva bibliotecii Honchar din orașul Herson pe 11 noiembrie.

UPDATE 00.36 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, continuă să se bucure de propria sa bază naționalistă. Kadyrov a anunțat deschiderea bazei batalionului de voluntari „Șeic Mansur” din Gudermes, Republica Cecenă pe 11 noiembrie. Kadyrov a declarat că Cecenia este mândră că are un batalion care poartă numele șeicului Mansur, un luptător cecen din secolul al XVIII-lea care s-a opus guvernării imperiale ruse. Kadyrov a declarat că Mansur „a vrut doar să obțină dreptate pentru ca toată lumea să poată trăi în pace și armonie” și să-și practice liber religia. Kadyrov a anunțat crearea acestui batalion pe 24 octombrie, generând indignarea ultranaționaliștilor ruși. ISW a evaluat anterior că, Kadyrov va continua probabil să atragă furia ultranaționaliștilor ruși care se opun din ce în ce mai mult migranților care provin din țări predominant musulmane din Asia Centrală și din alte minorități religioase din Rusia, prin eforturile sale continue de a face apel la circumscripțiile sale centrale musulmane.

UPDATE 00.22 Oficialii ruși continuă operațiunile de informare menite să invalideze identitatea ucraineană. Vicepreședintele Consiliului de Securitate Națională al Rusiei, Dmitri Medvedev, a negat existența Ucrainei ca țară suverană și identitate culturală ucraineană într-o postare Telegram din 12 noiembrie. Medvedev a mai susținut că guvernul ucrainean este ilegitim.

ȘTIRE INIȚIALĂ Postul rusesc Izvestia a raportat pe 8 și 12 noiembrie că Rusia creează un complex stratosferic de lovituri și recunoaștere (RUK). Surse din Ministerul Apărării al Rusiei și din cadrul bazei industriale de apărare (DIB) au declarat că Rusia va utiliza un sistem RUK, compus din mai multe radare, sisteme electronice de recunoaștere și stații opto-electronice, de la o aeronavă nedeterminată care poate zbura la altitudini mari, inclusiv în stratosferă. RUK va avea o configurație modulară, permițând militarilor să instaleze și să elimine diferite sisteme în funcție de misiunea atribuită. RUK este capabil să detecteze câmpul de luptă și ținte din spatele frontului în timp real și să ofere desemnări de ținte pentru artilerie, aviație și sisteme navale. Izvestia a raportat că Rusia testează aeronava supersonică de mare altitudine M-55 „Geophysica” ca potențială aeronavă pentru RUK. Expertul militar rus Dmitri Kornev a declarat pentru Izvestia că RUK va oferi în primul rând desemnări de ținte pentru sistemele de rachete MLRS și Iskander, pentru bombardierele Su-34 și Su-34M și pentru sistemele hipersonice Kinjal. Kornev a declarat că forțele ruse pot folosi, de asemenea, RUK pentru desemnarea țintei pentru rachetele de croazieră Kalibr și rachetele hipersonice Zircon în viitor. Bloggerii ruși au lăudat RUK ca fiind viitorul războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat