LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia lansează noul elicopter de atac fără pilot. Rusia are o nouă temă în războiul informațional împotriva Ucrainei: divizarea socială și guvernamentală ucraineană

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia lansează noul elicopter de atac fără pilot. Rusia are o nouă temă în războiul informațional împotriva Ucrainei: divizarea socială și guvernamentală ucraineană

Direcția principală de informații militare (GUR) a Ucrainei a raportat pe 6 decembrie că oficialii ruși de securitate se pregătesc să folosească jurnalişti străini cu experienţă de lucru în Rusia pentru a promova o campanie de dezinformare care discreditează conducerea ucraineană în mass-media străină de limba engleză.

Foto: Profimedia

UPDATE 05.50 Președintele rus Vladimir Putin a călătorit în Emiratele Arabe Unite (EAU) și Arabia Saudită pentru a se întâlni cu președintele Emiratelor Arabe Unite Mohammed bin Zayed Al Nahyan și cu prințul moștenitor al saudit și prim-ministrul Mohammed bin Salman într-o serie de întâlniri bilaterale pe 6 decembrie. Putin și Al Nahyan a discutat despre rolul Rusiei în OPEC+, construirea unei școli rusești în Emiratele Arabe Unite, invazia Ucrainei de către Rusia, războiul Israel-Hamas și alte probleme bilaterale în timpul unei întâlniri din Emiratele Arabe Unite. Putin a declarat în timpul întâlnirii sale cu Mohammed bin Salman în Arabia Saudită că relațiile ruso-saudite au atins un nou nivel în ultimii șapte ani sub îndrumarea lui Mohammed bin Salman și a tatălui său. Putin a remarcat relațiile politice și economice „foarte bune” dintre cele două țări și necesitatea „schimbului de informații și evaluări” despre ceea ce se întâmplă în regiune, probabil referindu-se la războiul Israel-Hamas. Agenția rusă de știri de la Kremlin TASS a relatat că Putin și Mohammed bin Salman s-au întâlnit timp de trei ore și au acordat o atenție deosebită coridorului de transport Nord-Sud și problemelor energetice. Întâlnirile lui Putin din Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită și întâlnirea viitoare cu președintele iranian Ibrahim Raisi din 7 decembrie se concentrează probabil pe consolidarea poziției Rusiei față de statele din Golf, continuând în același timp să consolideze parteneriatul de securitate din ce în ce mai adânc ruso-iranian.

UPDATE 05.34 Forțele ruse au efectuat o serie semnificativă de lovituri cu drone împotriva Ucrainei în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat 50 Shahed-131/136 din Oblastul Kursk și Capul Chauda în Crimeea ocupată și că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât. 41 Shaheds. Oficialii ucraineni au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât dronele rusești în regiunile Odesa, Mykolaiv, Herson, Hmelnytskyi, Kirovohrad și Jytomyr.

UPDATE 05.19 Veniturile petroliere din Rusia continuă să crească din cauza efortului rus concertat de a evita limitarea prețurilor G7 la țițeiul și produsele petroliere rusești. Bloomberg a relatat pe 6 decembrie că Rusia a realizat venituri de 11,3 miliarde de dolari din vânzarea țițeiului și a produselor petroliere în octombrie 2023, cel mai ridicat nivel al veniturilor rusești din petrol și produse petroliere din mai 2022 și peste veniturile lunare din petrol și produse petroliere din Rusia din anul anterior. Se pare că veniturile din petrol și produse petroliere din octombrie 2023 au reprezentat 31% din veniturile bugetului federal rus pentru luna respectivă. G7 și UE au introdus un plafon de preț de 60 USD pentru țițeiul rusesc și plafoane de preț pentru alte produse petroliere rusești în decembrie 2022, iar Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat a raportat pe 5 decembrie 2023 că acest plafon a condus imediat la scăderea cu 45% a veniturilor din petrol și produse petroliere rusești în ianuarie 2023. Oficialii ruși au anulat impactul plafonului prețurilor G7 în 2023, bazându-se tot mai mult pe petroliere învechite, cu proprietari obscuri și asigurări din surse necunoscute sau non-occidentale, pentru a construi o „flotă din umbră” pentru a transfera și vinde țiței și produse petroliere ignorând plafonul de preț. Bloomberg a raportat că flota internă de petroliere și „flota din umbră” a Rusiei au transferat peste 70% din încărcăturile de petrol rusești în primele nouă luni ale anului 2023, permițând oficialilor ruși să exercite mai mult control asupra exporturilor de petrol și să crească progresiv prețurile. Kremlinul speră probabil că angajamentul cu OPEC+ cu privire la reducerile convenite de producție poate permite oficialilor ruși să crească în continuare prețurile petrolului și să continue să susțină veniturile bugetului federal într-un efort de a gestiona deficitul federal rus în creștere asociat cu războiul din Ucraina. Bloomberg a mai adăugat că navele deținute de Grecia au transferat aproximativ 20% din transporturile de petrol rusești în 2023, dar au făcut acest lucru în conformitate cu plafonul de preț al G7. Oficialii greci au făcut lobby UE pentru a reduce măsurile care ar fi dus la restricții mai stricte asupra capacității companiilor de transport maritim de a face comerț cu Rusia. Trei mari companii maritime grecești au încetat să mai transporte petrol rusesc în noiembrie 2023, după impunerea inițială a sancțiunilor americane asupra firmelor de transport maritime terțe, care au ajutat Rusia să depășească plafonul de preț al G7 în octombrie 2023.

UPDATE 05.08 Societatea rusă pare interesată să discute despre rezultatul războiului din Ucraina, în ciuda aversiunii crescânde a Kremlinului față de discuții publice mai aprofundate despre război. Organizația independentă de sondaje rusă Levada Center a lansat un sondaj pe 5 decembrie, care detaliază întrebările pe care rușii vor să le pună președintelui rus Vladimir Putin în timpul viitorului forum „Direct Line” din 14 decembrie. Centrul Levada a constatat că 21 la sută din toate întrebările deschise se refereau la sfârșitul și rezultatul războiului din Ucraina. Centrul Levada a raportat că întrebările din această categorie au inclus întrebări despre perioada de timp pentru încheierea războiului, sfârșitul mobilizării și posibilitatea păcii sau a unei victorii ruse. Centrul Levada a remarcat că a doua și a treia cea mai frecventă întrebare adresată, reprezentând 8% din răspunsuri fiecare, se referă la pensii și programele sociale. Sondajul indică faptul că publicul rus continuă să aibă întrebări cu privire la sfârșitul și rezultatul războiului, în ciuda încercărilor guvernului rus de a reduce la tăcere retorica împotriva războiului și protestele la mobilizare. Întrebările continue ale publicului rus cu privire la calendarul de încheiere a războiului și a mobilizării și perspectivele de pace sunt în concordanță cu sondajele ruse independente recente, care indică faptul că rușii susțin din ce în ce mai mult retragerea trupelor ruse din Ucraina și care arată că peste jumătate dintre respondenții ruși cred că Rusia ar trebui să înceapă negocieri de pace cu Ucraina. Se pare că Putin își va concentra campania prezidențială pe presupusa stabilitate internă a Rusiei și pe criticile sporite la adresa Occidentului, în loc să se concentreze asupra războiului, așa că nu este clar dacă Putin intenționează să abordeze întrebările despre război în timpul evenimentului „Linia directă”, care probabil va servi ca lansare a campaniei prezidențiale din 2024 a lui Putin. De asemenea, Kremlinul pare să implementeze din ce în ce mai multe măsuri pentru a se asigura că succesul electoral real al lui Putin nu depinde de succesele pe câmpul de luptă și de eforturile de generare a forțelor interne.

UPDATE 04.55 Autori nespecificați l-au ucis pe fostul deputat al Radei Supreme ucrainene pro-rus Ilya Kiva în regiunea Moscova pe 6 decembrie. Direcția principală de investigații rusă pentru regiunea Moscova a declarat pe 6 decembrie că autori nespecificați l-au ucis pe Kiva în Suponevo, raionul urban Odintsovo, regiunea Moscova. Postul ucrainean Suspilne a relatat pe 6 decembrie că sursele sale din agențiile de aplicare a legii ucrainene au declarat că Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) a condus operațiunea care l-a ucis pe Kiva. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andriy Yusov, a confirmat moartea lui Kiva și a declarat că „o soartă similară vor avea și alți trădători ai Ucrainei și acoliți ai regimului Putin.” Kiva, care a dezertat în Rusia la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, probabil a ajutat la campania de dezinformare COVID-19 susținută de Kremlin în Ucraina în 2020. Un blogger rus a criticat serviciile ruse de informații pentru că nu au împiedicat presupusul personal al SBU să asasineze pe cineva în Rusia.

UPDATE 04.39 Al 2-lea District Militar de Vest din Moscova a condamnat doi ofițeri ruși de apărare aeriană pentru neglijență pentru că nu au prevenit o lovitură ucraineană pe teritoriul Rusiei în aprilie 2022; condamnarea ar putea fi un exemplu pentru îmbunătățirea disciplinei armatei ruse. Postul rus Kommersant a raportat pe 5 decembrie că instanța i-a condamnat pe locotenentul colonel rus Anatoly Bondarev și pe maiorul Dmitri Dmitrakov la patru ani de închisoare pentru încălcarea articolului 340 din Codul penal rus (încălcarea regulilor obligației de luptă pentru a respinge un atac surpriză asupra teritoriului). al Federației Ruse).[31] Încălcările regulilor ruse privind obligația de luptă includ abandonarea neautorizată a unui post de luptă sau transferul unui astfel de post către oricine; îndeplinirea sarcinilor de luptă fără permisiunea comandantului de serviciu; reducerea gradului de pregătire a echipamentului și armelor militare; și consumul de alcool la datorie. Instanța i-a judecat pe militari în legătură cu o lovitură ucraineană Tochka-U împotriva unui depozit de muniție rusesc din regiunea Belgorod în aprilie 2022, o lovitură relativ obscură pe care comandamentul rus ar fi ales să probeze în litigiu pentru a evita să reamintească atenția asupra unor atacuri ucrainene mai importante. asupra țintelor rusești din Ucraina și Rusia ocupate. Forțele ucrainene au efectuat mai multe lovituri cu drone asupra orașului Moscova în iulie și august 2023, care au dus probabil la reținerea comandantului Primei Armate de Apărare Aeriană și Antirachetă cu scop Special pentru acuzații de corupție și luare de mită. Kommersant, citând surse nespecificate, a raportat că autoritățile ruse desfășoară anchete la scară largă asupra fiecărei lovituri ucrainene reușite pe teritoriul rus din 2014 și orice neglijență din partea militarilor ruși implicați în apărarea împotriva acestor lovituri. Comandamentul militar rus intenționează probabil ca respectivul caz să creeze un precedent în armata rusă, și nu doar pentru apărătorii aerieni ruși, pentru a îmbunătăți disciplina forțelor ruse din Ucraina.

UPDATE 04.27 Oficialii ruși încearcă să-i canalizeze pe migranții care au ajuns în Rusia din cauza tacticilor de război hibride eșuate ale Rusiei la granița ruso-finlandeză în eforturile continue de generare a forței de luptă. Serviciul BBC Rusia a raportat pe 6 decembrie că oficialii militari ruși încearcă să recruteze migranți din Orientul Mijlociu și Africa pe care autoritățile ruse i-au reținut în masă de-a lungul graniței ruso-finlandeze la mijlocul lunii noiembrie, după închiderea punctelor de trecere a frontierei ruso-finlandeze. Oficialii ruși se oferă să rămână deportați pentru acești migranți dacă migranții luptă în Ucraina. Un migrant ar fi declarat că oficialii ruși au transferat imediat migranții care au semnat contracte militare la granița ruso-ucraineană. Rusia a creat în mod artificial o criză a migranților la granița finlandeză ca o tactică de război hibrid menită să destabilizeze NATO și UE, dar răspunsul finlandez a făcut rapid ca efortul să eșueze. Oficialii ruși par să încerce să salveze un anumit beneficiu din efortul eșuat prin recrutarea migranților ca parte a efortului larg de cripto-mobilizare care vizează migranții din Rusia.

UPDATE 04.11 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 6 decembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins cel puțin opt atacuri rusești în direcția Kupyansk, lângă Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk) și Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove) și cel puțin 26 de atacuri rusești în direcția Lyman, lângă Terny (17 km vest). Kreminna), zona forestieră Serebryanske (10 km sud de Kreminna), Bilohorivka (12 km sud de Kreminna), Spirne (25 km sud de Kreminna), Vesele (31 km sud de Kreminna) și Rozdolivka (30 km sud de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat lângă Synkivka și au controlat până la jumătate din așezarea, deși ISW nu a observat dovezi vizuale care să confirme că forțele ruse controlează jumătate din Synkivka. Bloggeri ruși au susținut că au existat lupte în apropiere de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au înaintat spre Terny și Yampolivka (17 km vest de Kreminna) după ce au respins mai multe contraatacuri ucrainene. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat până la doi kilometri într-o zonă nespecificată a liniei Bilohorivka-Spirne-Berestove-Yakovlivka (12 km până la 35 km sud de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut pe 5 decembrie că forțele ruse au avansat în zonele forestiere de lângă Kreminna și Torske (15 km vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au intensificat operațiunile de asalt la nord de Soledar (38 km sud-vest de Kreminna) și au avansat de-a lungul liniei de cale ferată la est de Vesele (31 km sud de Kreminna). Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a postat imagini în care pretinde că arată detașamentul „Aida” din Spetsnaz cecen „Akhmat” care operează în direcția Kreminna.

image

UPDATE 03.57 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat contraatacuri nereușite de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 6 decembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în direcția Kupyansk, lângă Synkivka, Ivanivka (20 km sud-vest de Kupyansk) , și Lacul Lyman (la nord-vest de Synkivka), și în direcția Lyman lângă Bilohorivka, Regiunea Lugansk și Hryhorivka (11 km sud de Kreminna), Regiunea Donețk. Bloggeri ruși au susținut pe 5 decembrie că forțele ucrainene au contraatacat lângă Kreminna și Torske.

UPDATE 03.40 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut pe 6 decembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins cel puțin 10 atacuri rusești lângă Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut), Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut pe 5 și 6 decembrie că forțele ruse au făcut câștiguri nespecificate lângă Khromove (imediat la vest de Bakhmut), au înaintat până la 400 de metri la periferia de sud-vest a lui Bakhmut și au avansat până la 500 de metri lângă Klișchiivka, capturând o înălțime tactică nespecificată. ISW nu a observat confirmarea vizuală a acestor afirmații. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat în apropierea lacului de acumulare Berkhivka (2 km nord-vest de Bakhmut) și între Bohdanivka și Hryhorivka (9 km nord-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 03.28 Ministerul Apărării din Rusia și un proeminent blogger rus afiliat la Kremlin au susținut că forțele ruse din zona Bakhmut au respins atacurile ucrainene în apropiere de Bohdanivka, Klișchiivka și Toretsk (21 km sud de Bakhmut și 12 km nord-vest de Horlivka) pe 6 decembrie.

UPDATE 03.14 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive lângă Avdiivka pe 6 decembrie și au făcut un avans confirmat. Imaginile geolocalizate publicate pe 6 decembrie arată că forțele ruse au avansat marginal în zona industrială de la sud-est de Avdiivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins cel puțin 25 de atacuri la est de Novobakhmutivka (7 km nord-vest de Avdiivka), nord-est de Berdychi (4 km nord de Avdiivka) și lângă Avdiivka, Stepove (3 km nord de Avdiivka), Sieverne (6 km vest de Avdiivka). Avdiivka), Tonenke (5 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat la sud de grămada de deșeuri Avdiivka (chiar la nord-est de Avdiivka), lângă Uzina de Cocs Avdiivka (la nord-vest de Avdiivka), lângă Pervomaiske și la est de Avdiivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Filmările publicate pe 5 decembrie arată elemente ale Regimentelor 87 și 1487 ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk), Regimentul 10 de tancuri (Corpul de armată 3, Districtul militar de Vest) și Brigada de sabotaj și asalt „Veterani” care operează în zona industrială. la sud-est de Avdiivka.

image

UPDATE 03.01 Forțele ucrainene au contraatacat lângă Avdiivka pe 6 decembrie și au făcut recent un avans confirmat. Imaginile geolocalizate publicate pe 5 decembrie arată că forțele ucrainene au avansat în Stepove. Un blogger rus a susținut pe 6 decembrie că forțele ucrainene își mențin poziții în centrul Stepove, în ciuda atacurilor rusești.

image

UPDATE 02.49 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 6 decembrie, dar nu au făcut progrese confirmate sau susținute. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Krasnohorivka și Marinka (direct la vest de orașul Donețk), Pobieda (5 km sud-vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (11 km sud-vest de orașul Donețk). Locotenent-colonelul Yaroslav Cherepurnyi, un purtător de cuvânt al unei brigăzi ucrainene care operează în direcția Marinka, a declarat că forțele ruse controlează cea mai mare parte din Marinka, dar că forțele ucrainene controlează o mică parte a așezării.

UPDATE 02.35 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia pe 6 decembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Novodonetske (15 km sud-est de Velyka Novosilka) și la sud de Zolota Nyva (11 km sud-est de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat și lângă Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka), dar nu a specificat un rezultat.

image

UPDATE 02.18 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 6 decembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene la vest de Robotyne și la nord de Verbove (9 km est de Robotyne) pe 5 și 6 decembrie. Un blogger rus a susținut că întâlnirile au avut loc la vest de Novofedorivka (la 14 km nord-est de Robotyne) pe 6 decembrie.

image

UPDATE 02.07 Forțele ruse au continuat contraatacuri în vestul regiunii Zaporijia pe 6 decembrie și, se pare, au avansat recent. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat până la un kilometru în adâncime lângă Verbove pe 5 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins cel puțin cinci atacuri rusești la vest de Verbove și Robotyne pe 6 decembrie. Un blogger rus a susținut pe 5 decembrie că noroiul din zona Robotyne constrâng circulația rusă și ucraineană.

image

UPDATE 01.53 Forțele ucrainene au continuat operațiunile terestre pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 6 decembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. bloggeri ruși au susținut că grupurile de asalt ucrainene au încercat să avanseze de mai multe ori la sud de Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Dnipro) și au fortificat un punct de sprijin la sud-est de așezare. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene continuă să-și consolideze gruparea în cadrul Krynky. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene mențin poziții în apropierea podului rutier Antonivsky și lângă Kozachi Laheri (25 km nord-est de orașul Herson și 3 km de râul Dnipro) și controlează eficient zonele forestiere, insulele și coasta de-a lungul râului Konka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au lansat peste 100 de bombe cu dispersie asupra țintelor ucrainene în direcția Krynky în ultimele 24 de ore.

image

UPDATE 01.38 Imaginile geolocalizate publicate pe 5 decembrie confirmă faptul că forțele ruse își mențin poziții pe insulele din râul Nipro la sud de Veletenske, regiunea Herson (la 15 km sud-vest de orașul Herson). Cu toate acestea, respectivele imagini nu sugerează că forțele ruse au avansat recent în zonă și probabil că au deținut aceste poziții de ceva timp.

UPDATE 01.22 Duma de Stat a Rusiei va lua în considerare un proiect de lege care să permită recruților ruși să servească în Serviciul de Frontieră al Serviciului Federal de Securitate (FSB). Agenția rusă de știri TASS a relatat pe 6 decembrie că Duma de Stat a Rusiei va lua în considerare un proiect de lege care să le permită recruților ruși să-și îndeplinească serviciul militar în poziții nespecificate în FSB pe 7 decembrie. Proiectul de lege exclude conscrișii dacă au cetățenie străină sau un permis de ședere într-o altă țară, sunt recunoscuți de Ministerul de Justiție al Rusiei ca agenți străini, consumă droguri recreative și alte substanțe sau au antecedente penale, chiar și un cazier șters. Publicația rusă RBK a raportat că deputații Dumei de Stat a Rusiei Vasily Piskarev și Alexander Khinshtein au declarat că proiectul de lege are ca scop să permită recruților să servească în Serviciul de Frontieră al FSB. TASS a relatat că, Comitetul de Securitate și Anticorupție al Dumei de Stat a Rusiei sprijină proiectul de lege și că Duma de Stat din Rusia ar putea adopta proiectul de lege încă de săptămâna viitoare. Un proeminent blogger rus a susținut pe 28 octombrie că l-a auzit personal pe președintele rus Vladimir Putin exprimându-și decizia de a trimite recruți ruși în Serviciul de Frontieră al FSB. ISW a observat anterior bloggeri ruși care se plâng de cât de prost echipate sunt unitățile ruse de grăniceri și critică comandamentul militar rus pentru că se bazează pe recruți fără experiență pentru producția de graniță.

UPDATE 01.05 Un blogger rus a susținut că forțele ruse se luptă să evacueze un număr mare de militari ruși decedați de pe câmpul de luptă într-un sector nespecificat al frontului, afectând negativ moralul și capacitățile ofensive ale Rusiei. Bloggerul a susținut pe 6 decembrie că, corpurile rusești în descompunere „afectează” mințile militarilor ruși și, uneori, obstrucționează pozițiile de luptă și atacurile rusești. Bloggerul a susținut că forțele ruse nu au mijloace pentru a evacua cadavrele. Bloggerul a dat de înțeles pe 3 decembrie că înaltul comandament militar rus este de vină pentru eșecul armatei ruse de a evacua cadavrele. ISW a raportat pe 5 decembrie că o rudă a unor militari ruși mobilizați a spus publicației ruse de opoziție Vajnye Istorii că militarii unității militare 95411 (Districtul Militar de Vest) „umblă peste cadavre” în direcția Avdiivka. Nu este întotdeauna posibil să se recupereze cadavre de pe câmpul de luptă în condiții dificile, desigur, dar rapoartele că există suficiente cadavre rusești nerecuperate pentru a interfera cu operațiunile ofensive rusești dau culoare tipurilor de atacuri de infanterie în masă pe care se spune că forțele ruse le folosesc în acest caz. zonă. Oficialii ucraineni raportează în mod obișnuit că forțele ruse desfășoară „atacuri cu carne de tun” (jargon colocvial pentru atacurile frontale conduse de infanterie de uzură) în direcția Avdiivka, atacuri care ar putea duce la nivelul de victime pe care sursele ruse le detaliază în aceste plângeri.

UPDATE 00.41 Agenția rusă de știri TASS a raportat pe 23 noiembrie că vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, au deschis Centrul de utilizare comună al Centrului Federal pentru Sisteme de Avioane fără pilot din parcul industrial Rudnevo, care va proiecta, produce și asambla piese de drone rusești. Bloggerii ruși au susținut pe 5 și 6 decembrie că Rusia a dezvăluit noul elicopter de atac fără pilot „Termite” în timpul vizitei lui Medvedev. Bloggerii au susținut că acest elicopter poate folosi inteligența artificială pentru a căuta și a lovi ținte în mod independent în modul „vânătoare liberă”. Bloggerii au susținut că autoritățile ruse au echipat elicopterul cu trei rachete S-8L de precizie ghidate cu laser. Racheta S-8L are un focos orientat semi-activ cu o sarcină utilă explozivă de fragmentare și o rază de acțiune de până la șase kilometri, permițând operatorului să desemneze și să urmărească ținte cu ajutorul razei laser.

UPDATE 00.28 Este posibil ca partizanii ucraineni să fi condus un atac în orașul ocupat Lugansk pe 6 decembrie, care l-a ucis pe deputatul Oleg Popov din Consiliul Popular al Republicii Populare Lugansk (LNR). Surse ruse au susținut că mașina lui Popov a explodat lângă stadionul Avanhrad din regiunea Lugansk, ucigându-l pe Popov. Departamentul de Investigații al LNR al Comitetului de Investigații din Rusia a anunțat că a deschis un dosar penal în temeiul articolului „act terorist” în legătură cu explozia care l-a ucis pe Popov.

UPDATE 00.16 Avocatul Poporului pentru Drepturile Omului Radei Supreme ucrainene, Dmytro Lubinets, a declarat la 6 decembrie că opt copii ucraineni pe care autoritățile ruse i-au deportat în Rusia sau i-au scos în continuare în teritoriile ocupate de ruși s-au întors pe teritoriul deținut de partea ucraineană. Lubinets a declarat că oficialii ucraineni au negociat întoarcerea copiilor prin colaborare cu Qatarul.

ȘTIRE INIȚIALĂ Direcția principală de informații militare (GUR) a Ucrainei a raportat pe 6 decembrie că oficialii ruși de securitate se pregătesc să folosească jurnalişti străini cu experienţă de lucru în Rusia pentru a promova o campanie de dezinformare care discreditează conducerea ucraineană în mass-media străină de limba engleză. GUR a raportat că scopul final al campaniei de dezinformare este de a diviza societatea ucraineană. Această campanie de dezinformare este în concordanță cu un model folosit de agitatorii pro-Kremlin care distribuie tot mai mult rapoarte despre divizarea socială și guvernamentală ucraineană pentru a discredita conducerea ucraineană și a slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?