LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia menține în serviciu soldați care sunt parțial sau complet inapți pentru serviciul militar. Pierderi de milioane de dolari prin ocuparea centralei nucleare Zaporijjia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia menține în serviciu soldați care sunt parțial sau complet inapți pentru serviciul militar. Pierderi de milioane de dolari prin ocuparea centralei nucleare Zaporijjia

Operatorul ucrainean de energie nucleară Energoatom, prin președintele Petro Kotin, a arătat pe 16 ianuarie că ocupația rusă a cauzat daune ZNPP în valoare totală de 30 de miliarde de grivne (791 de milioane de dolari) și a determinat Energoatom să înregistreze 167 de miliarde de grivne (4,4 miliarde de dolari) în profituri nerealizate.

Foto: Profimedia

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a continuat să demonstreze că Rusia nu este interesată să negocieze cu Ucraina cu bună-credință și că obiectivele maximaliste ale Rusiei în Ucraina – care echivalează cu capitularea deplină a Ucrainei și a Vestului – rămân neschimbate. Putin a susținut, pe 16 ianuarie, în timpul unei întâlniri cu șefii municipali ruși, că „statalitatea ucraineană poate suferi o lovitură ireparabilă, foarte gravă” dacă situația actuală pe câmpul de luptă continuă. Putin a reiterat, de asemenea, acuzațiile de la Kremlin cu privire la prevalența nazismului în Ucraina și a susținut că „acești oameni... nu pot câștiga”. Putin a reiterat narațiunea de la Kremlin că Ucraina – nu Rusia – este de vină pentru absența negocierilor, susținând că „formula de pace” a Ucrainei este de fapt o continuare a interdicției președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a negocia cu Rusia și echivalează cu „cereri prohibitive” la adresa procesului de negociere. Putin a susținut că orice proces de negociere este o „încercare de a încuraja [Rusia] să renunțe la câștigurile pe care le-a obținut în ultimul an și jumătate” și că acest lucru este „imposibil”.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a distribuit în mod deosebit efortul de lungă durată al Kremlinului de a stabili condiții de informare pentru viitoare escalade împotriva țărilor baltice, probabil ca parte a efortului său mai amplu de a slăbi NATO. Putin a susținut la 16 ianuarie că Letonia și alte state baltice „expulează poporul [etnic] ruși” din țările lor și că această situație „afectează în mod direct securitatea [Rusia]”. Modificările anterioare aduse legii de imigrație a Letoniei prevedeau că cetățenii ruși permisele de ședere permanentă ar deveni invalide în septembrie 2023 și că cetățenii ruși ar trebui să urmeze procedura generală pentru obținerea statutului de ședere permanentă a UE în Letonia, inclusiv promovarea unui examen de limbă letonă, până la 30 noiembrie 2023. Oficiul Leton pentru Afaceri pentru Cetățenie și Migrație a declarat în decembrie 2023 că Letonia va deporta aproximativ 1.200 de cetățeni ruși care nu au solicitat un nou permis de ședere până la termenul limită. Putin a folosit de multă vreme o definiție extinsă a suveranității Rusiei și a banalizat suveranitatea fostelor republici sovietice, iar Rusia a susținut de mult timp că are dreptul de a-și proteja „compatrioții din străinătate”, inclusiv etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă dincolo de granițele Rusiei. ISW nu a observat niciun indiciu că un atac rusesc împotriva țărilor baltice este iminent sau probabil, dar Putin ar putea stabili condiții de informare pentru viitoarele acțiuni agresive ale Rusiei în străinătate, sub pretextul de a-și proteja „compatrioții”. Putin a amenințat recent Finlanda la mijlocul lunii decembrie 2023 și a reiterat o viziune asupra lumii care ilustrează faptul că continuă să urmărească schimbările cerute la Alianța NATO, care ar echivala cu dezmembrarea acesteia.

UPDATE Putin a legat presupusele amenințări de securitate la adresa Rusiei în Europa de Est de „Politica Ușii Deschise” a NATO, un principiu de bază al alianței consacrat în carta sa, care îi permite posibilitatea de a admite noi membri. Putin a susținut că NATO a „deschis ușile Ucrainei și Georgiei” în 2008 – referindu-se la Declarația de la București, în care NATO a promis Ucrainei și Georgiei căi de aderare, dar nu a luat măsuri concrete în direcția deschiderii unor astfel de căi – și a susținut că această declarație a mers împotriva Declarației de independență a Ucrainei din 1991, care a afirmat că Ucraina este un stat neutru. Putin nu a menționat că Federația Rusă s-a angajat „să respecte independența și suveranitatea și granițele existente ale Ucrainei”, care includea Crimeea și Donbasul ocupat, în 1994, în schimbul returnării de către Ucraina a armelor nucleare ale Uniunii Sovietice pe teritoriul său către Rusia. Suveranitatea include dreptul la autodeterminare. Putin a susținut că declarația NATO din 2008 „a schimbat complet situația din Europa de Est” și a afectat securitatea Rusiei. ISW a evaluat anterior că Putin nu a invadat Ucraina în 2022 pentru a apăra Rusia împotriva unei amenințări a NATO, ci mai degrabă pentru a slăbi și în cele din urmă a distruge NATO – un obiectiv pe care îl urmărește încă. Kremlinul și actorii afiliați la Kremlin au promovat recent operațiuni de informare și au condus tactici de război hibride care vizează destabilizarea NATO și ar putea acum să stabilească condiții de informare pentru posibile viitoare acțiuni agresive ale Rusiei împotriva țărilor NATO și a vecinilor lor.

UPDATE Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a reiterat importanța înfrângerii Rusiei în Ucraina, la Forumul Economic Mondial de la Davos din 16 ianuarie. Zelensky a subliniat că președintele rus Vladimir Putin nu se va schimba – referindu-se la scopurile de război maximalist ale lui Putin – și a remarcat că toate încercările de a restabili pacea au eșuat. doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei și 10 ani de la anexarea ilegală a Crimeei. Zelensky a declarat că armata ucraineană îl reține pe Putin și că este mai bine să învingi Rusia pe câmpul de luptă acum decât mai târziu. Declarațiile lui Zelensky sunt în concordanță cu evaluarea de lungă durată a ISW conform căreia Kremlinul este foarte puțin probabil să se angajeze în negocieri de pace semnificative și de bună-credință. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina are nevoie de finanțare constantă și aprovizionare cu arme până în 2024 și ulterior pentru a-și apăra și revendica teritoriul, indicând că Europa va continua să joace un rol din ce în ce mai activ în sprijinirea Ucrainei. Von der Leyen a declarat că Ucraina poate câștiga războiul, dar că Occidentul trebuie să extindă capacitățile Ucrainei. Von der Leyen a subliniat succesele Ucrainei de-a lungul războiului de până acum: „Rusia a pierdut aproximativ jumătate din capacitățile sale militare”, iar Ucraina a recucerit jumătate din teritoriul pe care forțele ruse l-au capturat după invazia la scară largă, a împins Flota Mării Negre ( BSF) și a deschis un coridor pentru cereale în Marea Neagră.

UPDATE Se pare că operațiunile aviației tactice rusești sunt în scădere în apropierea Mării Azov, iar capacitățile aviației ruse ar putea fi afectate după ce forțele ucrainene au distrus o aeronavă rusă de detectare radar A-50 cu rază lungă de acțiune și au cauzat daune grave unei aeronave rusești de comandă Il-22, în noaptea de 14 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat la 16 ianuarie că prezența aviației tactice rusești deasupra Mării Azov este în prezent la un nivel mai scăzut „decât oricând.” Ihnat a declarat că A-50 și Avioanele Il-20 au ajutat forțele ruse să detecteze ținte aeriene la o distanță de până la 600 de kilometri și au transmis informații către punctele de control rusești din Ucraina în timp real. Ihnat a declarat că această monitorizare a permis aviației tactice ruse să vadă avioanele ucrainene de la distanță și a sporit eficiența operațiunilor de aviație tactică. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse aveau în serviciu doar trei avioane A-50 și șase A-50U modernizate înainte de 14 ianuarie 2024, iar Ihnat a declarat că distrugerea uneia dintre aceste puține aeronave ar reduce într-o oarecare măsură capacitățile operaționale ale Rusiei. Ihnat a declarat că avariile grave aduse aeronavei Il-22 au făcut aeronava inoperabilă, dar că forțele ruse ar înlocui probabil atât aeronavele A-50 distruse, cât și aeronavele Il-22 avariate. Ihnat a clarificat că distrugerea acestor aeronave nu va afecta intensitatea loviturilor cu rachete și drone rusești, deoarece forțele ruse programează aceste rachete și drone cu rute și ținte specificate din poziții terestre. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 16 ianuarie că Ucraina trebuie să câștige superioritatea aeriană, așa cum a câștigat superioritatea în Marea Neagră în urma atacurilor asupra mijloacelor navale rusești din Crimeea ocupată.

UPDATE Cel puțin două bănci chineze de stat au comandat revizuiri ale afacerilor lor cu clienți ruși și vor rupe legăturile cu entitățile ruse sancționate și cu entități cu legături cu industria rusă de apărare. Bloomberg a relatat pe 16 ianuarie că oameni familiarizați cu chestiunea au declarat că cel puțin două bănci deținute de Republica Populară Chineză (RPC) au ordonat la 22 decembrie 2023 revizuiri ale tranzacțiilor internaționale cu clienți ruși, după ce Statele Unite au autorizat sancțiuni secundare asupra instituțiilor financiare care facilitează evaziunea sancțiunilor ruse și susține efortul de război al Rusiei în Ucraina. Sursele lui Bloomberg au declarat că aceste bănci chineze auditează înregistrările de afaceri ale clienților, beneficiarii autorizați și controlorii finali pentru a determina dacă clienții sunt ruși, desfășoară afaceri în Rusia sau transferă articole critice în Rusia printr-o țară terță. Sursele lui Bloomberg au declarat că aceste bănci vor rupe legăturile cu acești clienți, indiferent de moneda sau locația tranzacțiilor. Bloomberg a relatat că cele mai mari patru bănci de stat din RPC au o istorie de a respecta sancțiunile anterioare ale SUA împotriva Iranului și Coreei de Nord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze raportarea Bloomberg din 16 ianuarie. Rusia s-a bazat pe entitățile chineze pentru bunuri cu dublă utilizare, pentru piesele componente ale echipamentelor militare rusești. ISW a evaluat anterior că China a fost probabil implicată puternic în diverse scheme de evaziune a sancțiunilor rusești, dar se pare că sancțiunile secundare ale SUA ar putea fi suficient de amenințătoare încât să forțeze China să abandoneze multe dintre aceste scheme. Reacția raportată a Chinei la sancțiunile secundare ale SUA indică în continuare că China are rezerve cu privire la „parteneriatul fără limite” dorit de Kremlin între cele două state.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a mulțumit ministrului nord-coreean de externe Choe Son-hui pentru sprijinul acordat de Coreea de Nord Rusiei în război, în timpul vizitei oficiale de stat a lui Choe la Moscova din 16 ianuarie. Lavrov a evidențiat vizita la Phenian în octombrie 2023 a președintelui rus Vladimir Putin și întîlnirea acestuia cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un în Rusia în septembrie 2023 ca fiind „numai începutul” dezvoltării cuprinzătoare a relațiilor dintre Rusia și Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Lavrov și Choe s-au întâlnit cu Putin pentru a discuta despre noi acorduri nespecificate ruso-coreeane. Probabil că Rusia avansează în eforturile de a procura muniție și rachete balistice din străinătate, pe fondul deficitului de muniție rusesc raportat și al constrângerilor de producție de rachete. Generalul-maior adjunct al Direcției Generale de Informații Militare (GUR) ucraineană Vadym Skibitskyi a raportat că Coreea de Nord a livrat Rusiei un milion de cartușe de artilerie din septembrie până în noiembrie 2023, iar oficialii occidentali și ucraineni au declarat că forțele ruse au lansat cel puțin o muniție nord-coreeană. rachetă balistică împotriva Ucrainei.

UPDATE Rada Supremă ucraineană a adoptat pe 16 ianuarie o lege în a doua lectură pentru digitalizarea înregistrărilor militare ucrainene. Legea va îmbunătăți registrul personalului mobilizat, al recruților și al rezerviștilor și va introduce posibilitatea creării unui document contabil militar digital. Ministerul ucrainean al Apărării (MOD) a raportat că proiectul de lege va crea, de asemenea, un portal de servicii electronice pentru personalul militar și recruți. Ministerul Apărării ucrainean a mai afirmat că proiectul de lege va permite Ucrainei să-și consolideze apărarea cibernetică, să-și extindă accesul la informațiile nespecificate ale aliaților, să dezvolte și să implementeze noi sisteme de luptă și să își plaseze sistemele IT pentru stocarea militară în cloud în statele membre NATO, permițând astfel sistemele ucrainene de apărare aeriană protejează în prezent centrele naționale de date pentru a acoperi infrastructura militară și civilă.

UPDATE Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat în apropiere de Kreminna pe fondul luptelor continue de poziție de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 16 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 15 ianuarie indică faptul că forțele ruse au înaintat la nord de Dibrova (sud-vest de Kreminna). Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-est de Kupyansk lângă Synkivka; la est de Kupyansk lângă Petropavlivka; nord-vest de Kreminna lângă Makiivka și Ploshchanka; la vest de Kreminna, lângă Terny, Torske și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna, lângă zona pădurii Serebryanske și Dibrova; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka și Hryhorivka. Bloggeri ruși, citând presupuse surse ucrainene nespecificate, au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Makiivka până la 2,2 kilometri în lățime și până la 1,7 kilometri în adâncime, deși ISW nu a observat dovezi vizuale care să susțină această afirmație. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au reluat „acțiunile ofensive active” folosind vehicule blindate în zona pădurii Serebryanske, după o pauză a activității ofensive rusești în zonă. Șeful administrației militare ucrainene a regiunii Lugansk, Artem Lysohor, a declarat la 16 ianuarie că forțele ruse au lansat un număr mare de bombe glisante asupra pozițiilor ucrainene din zona pădurii Serebryanske și că forțele ruse desfășoară operațiuni ofensive de-a lungul întregii linii de front a regiunii Luhansk pentru a captura restul Regiunea Lugansk în ultimele 1,5 săptămâni.

image

UPDATE Forțele ruse au făcut recent câștiguri marginale în apropiere de Bakhmut și au continuat angajamentele poziționale cu forțele ucrainene în zonă pe 16 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 15 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent marginal la nord de Klișchiivka (sud-vest de Bakhmut). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la nord-est de Bakhmut, lângă Vesele și Verkhnokamyanske; nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka.[54] Elementele Diviziei 98 Aeropurtate (VDV) din Rusia continuă să opereze la vest de Bakhmut, lângă autostrada O0506 (Khromove-Chasiv Yar), iar elementele unității ruse neregulate „Lynx” operează în direcția Bakhmut.

image

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale lângă Avdiivka pe 16 ianuarie. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la nord-vest de Avdiivka, lângă Novobakhmutivka și Stepove, lângă Uzina de Cocs Avdiivka din nord-vestul Avdiivka, la vest de Avdiivka, lângă Sieverne și la sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske și Nevelske. Comandantul grupului de forțe Ucrainean Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că forțele ruse au intensificat atacurile cu sprijinul vehiculelor blindate în direcția Tavriisk (o zonă largă, de la Avdiivka până la vestul Oblastului Zaporijia), probabil referindu-se la direcțiile Avdiivka și Marinka.

image

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat luptele de poziție la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 16 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat la nord-est de Krasnohorivka (la vest de orașul Donețk), deși ISW nu a văzut confirmarea acestei afirmații. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la vest de orașul Donețk, lângă Heorhiivka și Krasnohorivka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Pobieda și Novomykhailivka. Un blogger rus a susținut că temperaturile înghețate recente din apropierea orașului Donețk au fost mai favorabile manevrelor mecanizate, dar că câmpurile de mine dense împiedicau vehiculele blindate rusești să avanseze. Bloggerul rus a susținut că vremea relativ mai caldă limitează în prezent manevrele mecanizate și că vehiculele blindate rusești rămân blocate în urmele create de șenilele vehiculelor blindate grele.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast la 16 ianuarie, dar nu au fost confirmate modificări ale frontului în această zonă. Surse rusești au susținut că luptele de poziție au continuat la sud-est de Hulyaipole lângă Chervone; la sud de Velyka Novosilka lângă Zavitne Bajnnya și la est de Urojaine; și la nord-vest de Pryyutne (la sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat mai multe poziții ucrainene la nord de Kermenchyk și Staromylnivka (ambele la sud de Velyka Novosilka), dar ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat în vestul regiunii Zaporijia pe 16 ianuarie, dar nu au fost confirmate modificări ale frontului în această zonă. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat la vest de Verbove (la est de Robotyne) și lângă Robotyne și Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne).

image
image

UPDATE Forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe fondul continuării luptei de poziție pe 16 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate ale frontului în această zonă. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat pe malul de est, inclusiv lângă Krynky și Pishchanivka. Imaginile din satelit colectate recent indică faptul că forțele ruse au încercat în mod repetat să contraatace lângă Krynky cu mici detașamente de-a lungul autostrăzii M14. Imaginile din satelit indică faptul că forțele ruse se pregătesc să apere zona dincolo de Krynky, inclusiv autostrada M14, de-a lungul căreia forțele ruse au construit un șanț de 0,5 kilometri și alte poziții defensive. Elemente ale Regimentului 8 de artilerie rusesc (Corpul 22 de armată, Flota Mării Negre) operează pe malul de est.

image

UPDATE Deputații Dumei de Stat a Rusiei din Partidul Liberal Democrat (LDPR) au propus pe 16 ianuarie un proiect de lege care să creeze un statut legal pentru voluntarii din războiul rusesc din Ucraina care să le acorde despăgubiri în caz de rănire sau deces. Proiectul de lege prevede că activitățile de voluntariat pot include acordarea de asistență oamenilor din Ucraina și desfășurarea de acțiuni de combatere a terorismului sau „a operațiunilor militare speciale”. Proiectul de lege oferă voluntarilor 25.000-80.000 de ruble (284-909 USD) pentru răni ușoare până la severe, 150.000-500.000 de ruble (1.705-5.684 USD) pentru dizabilități și două milioane de ruble (22.730 USD) beneficiarilor în cazul decesului.

UPDATE Rusia continuă să mențină în serviciu soldații care sunt parțial sau complet inapți din punct de vedere medical pentru serviciul militar. Postul Radio Europa Liberă / Radio Liberty Idel Realii a raportat pe 16 ianuarie că înaltul comandament militar rus a dislocat un grup de militari bolnavi, care aveau boli printre care HIV și hepatita C și așteptau o audiere a comisiei medicale, pentru a efectua misiuni de luptă pe prima linie. Media de opoziție din Rusia, Mobilization News a raportat pe 16 ianuarie că mama unui soldat rus diagnosticat cu tulburare de stres post-traumatic a declarat că fiul ei a fost declarat parțial inapt pentru serviciu și considerat nepotrivit să manipuleze arme, dar că înaltul comandament rus l-a trimis pe soldat pe front, cu toate acestea. Mama s-a plâns că alți militari din unitate sufereau de diagnostice și probleme similare. Postul de opoziție rus Astra a raportat că armata rusă nu va elibera din serviciu un soldat contractual cu cardiomiopatie, în ciuda multiplelor probleme de sănătate și a faptului că, la acel moment, contractul său expirase cu peste un an în urmă.

UPDATE Agenția rusă de știri TASS a relatat pe 15 ianuarie că Biroul de proiectare Tallamho din Grozny, Republica Cecenă, a dezvoltat sistemul de recunoaștere a artileriei BUKH1a, un analog bugetar cu sistemul de recunoaștere a artileriei 1B75. TASS a susținut că BUKH1a are o rază de acțiune de la 100 de metri până la 20 de kilometri, în funcție de armă și poate identifica ținte inamice în decurs de un minut.

UPDATE Forțele ruse instalează sisteme de război electronic (EW) pe tancuri pentru a se apăra împotriva dronelor. O sursă rusă a distribuit imagini ale unui tanc rusesc T-80BV echipat cu un sistem EW anti-dronă „Saniya”, care poate suprima dronele la o rază de până la 1,5 kilometri.

UPDATE Trei diplomați nespecificați din Uniunea Europeană (UE) au declarat pentru Financial Times ( FT ) într-un articol publicat pe 16 ianuarie că Serviciul UE pentru acțiune externă (SEAE) efectuează un audit al armelor pe care statele membre ale UE le-au furnizat Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022. Diplomații au declarat că SEAE intenționează să efectueze auditul ca răspuns la afirmațiile conform cărora unele țări UE nespecificate nu au trimis Ucrainei atât de mult ajutor pe cât au putut și intenționează să prezinte concluziile înainte de summitul UE din 1 februarie.

UPDATE Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat pe 16 ianuarie că Letonia a creat o coaliție de aproape 20 de țări nespecificate pentru a furniza Ucrainei mii de noi drone nespecificate.

UPDATE Ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev a declarat într-un interviu publicat pe 15 ianuarie că industria bulgară de apărare produce în mod constant muniție, arme de calibru mic și armament ușor pentru asistență directă sau indirectă de securitate a Ucrainei. Tagarev a declarat că Bulgaria produce în prezent obuze de 122 mm și 152 mm pentru sistemele de artilerie ucraineană și intenționează să producă obuze de 105 mm și 155 mm pentru sistemele de artilerie furnizate de Occident ale Ucrainei. Oficialii ucraineni au subliniat recent lipsa de obuze de 122 mm și 152 mm ca fiind o provocare proeminentă pe câmpul de luptă.

UPDATE Ministerul australian al Apărării (MoD) a semnat un contract cu filiala australiană a contractorului american de apărare Lockheed Martin în valoare de 34,7 milioane AUD pentru a produce rachete HIMARS începând cu 2025. Forțele ucrainene folosesc în mod obișnuit rachetele HIMARS pentru a lovi zonele din spatele liniilor rusești și logistica din Ucraina ocupată.

UPDATE Compania belgiană de apărare John Cockerill a anunțat pe 15 ianuarie că a semnat un acord cu grupul suedez Volvo pentru achiziționarea producătorului francez de vehicule blindate Arquus. Postul ucrainean Militarnyi a raportat că John Cockerill a semnat un contract cu guvernul belgian pentru modernizarea vehiculelor blindate M113 pentru Ucraina în iulie 2023.

UPDATE Consiliul de Securitate Națională a Ucrainei a declarat că bugetul federal al statului ucrainean și fondurile speciale au finanțat sectorul ucrainean de securitate și apărare cu 2.503 miliarde de grivne (aproximativ 66 de milioane de dolari) în 2023, ceea ce a reprezentat aproximativ 39 la sută din PIB-ul estimat al Ucrainei pentru anul 2020. Consiliul de Securitate Națională a Ucrainei a declarat că finanțarea în 2023 a crescut cu 63,9% față de finanțarea din 2022 și a remarcat că nivelul de finanțare din 2023 a permis Ucrainei să achiziționeze materiale și resurse tehnice, să plătească salarii personalului militar și să le ofere alte beneficii sociale.

UPDATE Oficiali ruși de ocupație din regiunile ocupate Herson, Zaporijia și Donețk au participat la o întâlnire a reprezentanților municipali ruși la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, pe 16 ianuarie. Putin a declarat că toate programele de dezvoltare municipală vor fi disponibile pentru teritoriile ocupate din Ucraina, iar oficialii ruși de ocupație au declarat că au discutat despre eforturile de integrare suplimentare cu oficialii municipali ruși în cadrul întâlnirii. Administrațiile de ocupație la nivel regional și municipal au creat rețele de patronaj cu subiecții și orașele federale ruse și probabil au folosit evenimentul pentru a căuta noi parteneriate de patronat.

UPDATE Ocuparea rusă a centralei nucleare Zaporijjia (ZNPP), din regiunea Zaporijia ocupată, a provocat daune în valoare de milioane de dolari instalației. Operatorul ucrainean de energie nucleară Energoatom, prin președintele Petro Kotin, a arătat pe 16 ianuarie că ocupația rusă a cauzat daune ZNPP în valoare totală de 30 de miliarde de grivne (791 de milioane de dolari) și a determinat Energoatom să înregistreze 167 de miliarde de grivne (4,4 miliarde de dolari) în profituri nerealizate.

UPDATE Ultranaționaliștii ruși continuă să critice țările post-sovietice pentru promovarea limbilor locale. Un proeminent blogger rus, legat de Kremlin, a distribuit acuzațiile că guvernul kazah încearcă să înlocuiască utilizarea oficială a limbii ruse, cu limba kazahă, invocând eforturile de a schimba numele gărilor din rusă în kazahă. Bloggerul a susținut că eforturile mici de promovare a limbilor locale au ca rezultat „o tendință periculoasă” în care țările post-sovietice, precum statele baltice, închid școlile rusești și îndepărtează monumentele sovietice. Oficialii ruși au criticat, de asemenea, eforturile din Asia Centrală de a promova limbile indigene în detrimentul perceput al limbii ruse.

UPDATE Ultranaționaliștii ruși pro-război continuă să prezinte Occidentul ca principalul adversar al Rusiei prin artă și literatură. Postul de opoziție rus Meduza a raportat pe 16 ianuarie că, comunitatea rusă pro-război produce artă, poezie, muzică, literatură și filme pro-război, pe care Meduza le numește „Z-realism”. Meduza a declarat că acest gen de artă glorifică victoria Rusiei asupra Ucrainei, a NATO și „Occidentului colectiv.” Meduza a remarcat că Kremlinul nu pare să promoveze în mod activ arta pro-război pe care acești ultranaționaliști o produc și o promovează, deși Meduza a observat că un magazin de stat rusesc, RT, a distribuit ceva „Z-poetry”. Bloggeri proeminenți afiliați la Kremlin au produs și promovat poezie și artă pro-război de-a lungul războiului, în special piese care gloriifică bătăliile notabile și formațiunile rusești din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele rus Vladimir Putin continuă să prezinte Rusia drept protectorul „valorilor tradiționale”, ca parte a unui efort continuu de a defini Rusia ca un adversar cultural al Occidentului. Putin a susținut, la o întâlnire cu reprezentanții municipalităților din 89 de subiecți federali rusi, că mulți cetățeni ruși se întorc din străinătate pentru că le este greu să „trăiască și să crească copiii” cu „valori tradiționale” în țările occidentale. Oficialii ruși descriu în mod obișnuit Rusia ca susținând „valorile tradiționale” și ar putea intensifica această retorică în următoarele luni, deoarece Putin a declarat 2024 „Anul familiei”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”