LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii, din ce în ce mai supravegheați. Militarii din Siberia și Orientul Îndepărtat continuă să aibă un număr disproporționat de victime în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii, din ce în ce mai supravegheați. Militarii din Siberia și Orientul Îndepărtat continuă să aibă un număr disproporționat de victime în Ucraina

BBC a relatat pe 24 noiembrie că decesele armatei ruse confirmate la 10.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 61 de ani în subiecții federali din Rusia arată că cele mai mari proporții de decese au loc în regiunile din Siberia și Orientul Îndepărtat.

Militari ruși. Foto: Ministerul rus al Apărării

UPDATE 05.27 Statele europene răspund orchestrării continue de către Rusia a unei crize a imigranților create artificial la granițele sale de nord-vest. Guvernul finlandez a anunțat pe 22 noiembrie că Finlanda va închide încă trei puncte de control la granița ruso-finlandeză între 23 noiembrie și 23 decembrie, lăsând deschis doar punctul de control cel mai nordic. Prim-ministrul norvegian Johan Gahr Store a declarat pe 22 noiembrie că Norvegia își va închide granița cu Rusia „dacă va fi necesar“. Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat pe 23 noiembrie că un număr tot mai mare de migranți au sosit și la granița dintre Estonia și Rusia și că Rusia organizează sosirile ca parte a unui efort de folosire ca armă hibridă „a imigrației ilegale”. Reuters a relatat pe 23 noiembrie că Ministerul de Interne al Estoniei a declarat că Estonia a întreprins pregătiri pentru a-și închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia în cazul în care presiunea migratorie din Rusia crește.” Prim-ministrul leton Evika Silina a declarat la 24 noiembrie că Letonia a experimentat un aflux similar de migranți la granița sa cu Rusia, iar Silina și prim-ministrul finlandez Petteri Orpo au declarat că aceștia sunt atacuri „hibride” din Rusia și Belarus.” Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a acuzat Finlanda pe 22 noiembrie că „a provocat sentimente rusofobe” și că a întrerupt serviciile de frontieră care erau parte integrantă a cooperării ruso-finlandeze. ISW a evaluat anterior că Rusia folosește o tactică de război hibrid cunoscută, similară cu crearea de către Rusia și Belarus a unei crize de migranți la granița poloneză în 2021, care are probabil ca obiective similare destabilizarea NATO.

UPDATE 05.15 Mișcarea rusă Strelkov (Igor Girkin) (RDS) a calificat alegerile regionale anterioare din Rusia și viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia ca fiind ilegitime, probabil într-un efort de a stabili că pierderea inevitabila a alegerilor prezidențiale de Girkin constituie o plângere de lungă durată. Congresul RDS a emis o rezoluție pe 24 noiembrie în care susținea că actori nespecificați fac tot posibilul pentru a păstra sistemul de putere existent în Rusia, indiferent de situația politică sau de voința cetățenilor ruși. Rezoluția Congresului RDS a emis o listă de cereri pentru reforma electorală din Rusia și a susținut că RDS nu va recunoaște nicio alegere viitoare ca fiind legitimă dacă guvernul rus nu îndeplinește aceste cerințe.

UPDATE 04.59 Oamenii legii din Rusia au reținut aproximativ 700 de migranți într-un depozit din regiunea Moscova și au emis niște somații militare, probabil ca parte a efortului în curs, de constrângere a migranților să intre în serviciul militar rus. Surse ruse au raportat pe 24 noiembrie că poliția rusă și Rosgvardia au percheziționat un depozit Wildberries (cel mai mare retailer online al Rusiei) din Elektrostal, regiunea Moscova, căutând migranți care dobândiseră recent cetățenia rusă. Poliția rusă a luat aproximativ 135 de migranți deținuți cu cetățenie rusă și i-au transferat la birourile militare de înregistrare și înrolare. Un oficial rus nespecificat de aplicare a legii a declarat pentru publicația de știri rusă Interfax că forțele de ordine ruse au efectuat raidul în cadrul „Operațiunii Migrant”, care își propune să se asigure că toți cetățenii naturalizați sunt înregistrați pentru serviciul militar și să le emită somații militare. O sursă rusă a susținut că forțele de ordine ruse au efectuat și un raid în apropierea depozitului Wildberries pe 23 noiembrie, au amendat 16 migranți pentru încălcarea protocoalelor de migrație și au deportat trei. Serviciul de presă Wildberries a declarat că această detenție în masă a migranților a întrerupt transporturile companiei și a pus în pericol miliarde de dolari.

UPDATE 04.44 Se pare că Kremlinul reînnoiește încercările de a controla toate sistemele de supraveghere video din Rusia, probabil ca parte a eforturilor continue de a-și intensifica instrumentele autoritarismului digital pentru a crește represiunile interne. Ministerul rus al Dezvoltării Digitale a propus o inițiativă de creare a unei platforme unificate pentru stocarea și procesarea înregistrărilor din toate sistemele de supraveghere video din Rusia, care ar costa 12 miliarde de ruble (aproximativ 134 de milioane de dolari). Kommersant a raportat că există aproximativ 1,2 milioane de camere de supraveghere în Rusia, dintre care aproximativ jumătate sunt în prezent accesibile guvernului rus. Ministerul rus al Dezvoltării Digitale intenționează să crească numărul de camere de supraveghere din Rusia la cinci milioane până în 2030 și să le integreze pe toate cu software-ul de recunoaștere facială și de imagine. Kommersant a remarcat, de asemenea, că Ministerul rus al Apărării, Departamentul pentru Situații de Urgență a încercat o inițiativă similară în 2020 până în 2022, ca parte a proiectului Complexului de hardware și software „Safe City”, care vizează standardizarea și instalarea sistemelor de supraveghere cu software de inteligență artificială în regiunile ruse, dar s-a confruntat cu critici din partea Ministerului rus al Afacerilor Interne și Ministerului rus al Economiei.

UPDATE 04.30 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 23 și 24 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes în direcția Kupyansk la nord-est de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și Stelmakhivka (25 km nord-vest de Svatove), dar nu a efectuat nicio operațiune ofensivă în direcția Lyman. Un blogger rus a susținut pe 23 noiembrie că forțele ruse au avansat marginal la est de Petropavlivka. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes din Orlyanka (22 km est de Kupyansk) și lângă Petropavlivka. Un alt blogger rus a susținut pe 24 noiembrie că forțele ruse au probleme pe scară largă cu sistemele de război electronic (EW) de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, provocând victime inutile din cauza loviturilor cu drone altfel prevenite. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat pe 23 noiembrie că forțele ruse au transferat un batalion nespecificat al Regimentului 380 de puști motorizat rus (Divizia 47 de tancuri, Armata 1 de tancuri de gardă, Districtul Militar de Vest) din regiunea Kursk în poziții din apropierea Raihorodka (12 km vest de Svatove). Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că detașamentul „Amura” al Spetsnazului cecen „Akhmat” operează în zona pădurii Serebryanske (la 10 km sud-vest de Kreminna).

image

UPDATE 04.18 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 23 și 24 noiembrie și au avansat la o dată nespecificată. Polițiștii de frontieră de stat ucraineni au publicat imagini pe 24 noiembrie în care forțele ucrainene avansează și captează poziții rusești într-o zonă nespecificată a direcției Svatove la o dată nespecificată. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 23 și 24 noiembrie că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Vilșana (15 km nord-est de Kupyansk) și Hryhorivka (10 km sud de Kreminna). bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au contraatacat de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna și că luptele continuă lângă Torske (15 km vest de Kreminna) și zona pădurii Serebryanske.

UPDATE 04.07 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes în zona Bakhmut de lângă Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) pe 23 noiembrie.

image

UPDATE 03.58 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive lângă Bakhmut pe 23 și 24 noiembrie și au făcut progrese confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 22 și 23 noiembrie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord de Klișchiivka. Surse ruse au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut), lacul de acumulare Berkhivka (aproximativ 2 km nord-vest de Bakhmut), Klișchiivka și calea ferată de lângă Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Bohdanivka, Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), Klișchiivka și Andriivka. Bloggeri ruși au susținut că luptele au continuat în apropiere de calea ferată de la nord de Klișchiivka și de înălțimile de la vest de așezare, pe care o sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au continuat să le controleze începând cu 23 noiembrie. O sursă rusă a susținut pe 23 noiembrie că Klișchiivka este o „zonă gri” contestată. Surse militare ucrainene au declarat la 23 și 24 noiembrie că forțele ruse din direcția Bakhmut se concentrează pe mici câștiguri tactice, sondează linia frontului și conduc drone. greve noaptea. Un sergent ucrainean care operează în direcția Bakhmut a caracterizat luptele din sectorul său al frontului din 24 noiembrie drept „război static, în tranșee.” Ministerul Apărării Rusiei a raportat că elemente ale Diviziei 106 Aeropurtate (VDV) ruse operează în Bakhmut. direcție. Surse ruse au susținut că elementele Batalionului 58 Separat Spetsnaz (Corpul 1 Republicii Populare Donețk [DNR]) operează și ele în direcția Bakhmut.

UPDATE 03.49 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive la nord-vest de Horlivka (20 km sud de Bakhmut), dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 23 sau 24 noiembrie. Un blogger rus a susținut pe 23 noiembrie că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Mayorske (6 km nord-vest). din Horlivka).[70] Un alt blogger rus a susținut, pe 24 noiembrie, că există întâlniri în apropierea grămezii de deșeuri la nord-vest de Horlivka.

UPDATE 03.36 Un blogger rus a susținut pe 23 noiembrie că forțele ucrainene au contraatacat fără succes lângă Avdiivka, la sud-vest și la vest de Krasnohorivka (5 km nord-est de Avdiivka).

image

UPDATE 03.24 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în apropiere de Avdiivka, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat în 23 și 24 noiembrie. Sursele ruse au susținut că forțele ruse au înaintat la sud de Fabrica de cocs Avdiivka, la nord-vest de Avdiivka; lângă căile ferate la nord și nord-vest de Krasnohorivka; în și în apropierea zonei industriale de la sud-est de Avdiivka; lângă Novobakhmutivka (12 km nord-vest de Avdiivka), Novokalynove (13 km nord-est de Avdiivka), Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și Tonenke (5 km vest de Avdiivka); și în direcția Keramik (14 km nord-vest de Avdiivka), Berdychi (5 km nord-vest de Avdiivka) și restaurantul „Tsarska Okhota” la sud de Avdiivka. Surse ruse au mai susținut că forțele ruse au atacat la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka, Novokalynove, Stepove, Krasnohorivka și cocseria; la sud și sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske (10 km sud-vest de Avdiivka), Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) și Optyne (4 km sud de Avdiivka); și la sud-est de Avdiivka lângă zona industrială. Bloggeri ruși au susținut pe 23 noiembrie că forțele ruse au efectuat recunoașteri în forță lângă Stepove, Vodyane și Sieverne. Un blogger rus a susținut pe 23 noiembrie că forțele ruse au avansat 150-200 de metri în direcția Novokalynove și Ocheretyne (15 km nord-vest de Avdiivka), dar ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. O sursă rusă a susținut pe 22 noiembrie că forțele ruse controlează 80% din zona industrială de la sud-est de Avdiivka, iar mai târziu a susținut pe 24 noiembrie că forțele ruse controlează 95% din zonă. O altă sursă rusă a susținut pe 24 noiembrie că forțele ruse controlează întreaga zonă industrială, dar a recunoscut că această afirmație se bazează pe informații preliminare neconfirmate. Un blogger rus a susținut pe 23 noiembrie că forțele ruse împing forțele ucrainene din Stepove, dar că forțele ucrainene controlează încă o parte a așezării. Statul Major ucrainean a raportat pe 23 și 24 noiembrie că forțele ruse au atacat fără succes la est de Novokalynove și Novobakhmutivka; la nord de Lastochkyne (5 km vest de Avdiivka); și lângă Stepove, Pervomaiske, Sieverne, Avdiivka. Un blogger rus a susținut pe 24 noiembrie că elicopterele rusești trebuie să zboare la altitudini foarte joase pentru a evita sistemele de apărare aeriană ucrainene de lângă Avdiivka. Șeful administrației militare ucrainene Avdiivka, Vitaliy Barabaș, a declarat că forțele ruse se luptă să folosească o cantitate mare de echipament militar dar nu au mare succes din cauza condițiilor meteorologice.

UPDATE 03.11 Forțele ucrainene nu au efectuat nicio operațiune ofensivă revendicată sau confirmată la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 23 și 24 noiembrie.

UPDATE 03.02 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 23 și 24 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Marinka (la periferia de vest a orașului Donețk) și Novomykhailivka ( 10 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut pe 23 noiembrie că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive în Marinka, dar nu a specificat un rezultat.

image

UPDATE 02.49 Sursele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 23 și 24 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat atacuri rusești nereușite în apropiere și la sud-vest de Staromayorske (la 10 km sud de Velyka Novosilka) pe 23 și 24 noiembrie. Batalionul rus Vostok, care activează în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia, a susținut pe 24 noiembrie că forțele ruse au în prezent un avantaj în ceea ce privește puterea de foc în această direcție. Surse ruse au mai susținut că forțele ruse au atacat lângă Staromayorske și Urojaine (10 km sud de Velyka Novosilka) în seara zilei de 22 noiembrie și pe tot parcursul zilei de 23 noiembrie și la nord-vest de Staromayorske pe 24 noiembrie. Imaginile geolocalizate postate pe 23 noiembrie arată elemente ale Brigăzii 336 de Infanterie Navală (Flota Baltică) care operează o dronă Lancet împotriva pozițiilor ucrainene de lângă Vesele (33 km sud-vest de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.38 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat contraatacuri limitate și fără succes în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 23 și 24 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a raportat pe 23 și 24 noiembrie că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Pryyutne (la 15 km sud-vest de Velyka Novosilka) și în alte părți în direcția generală sudică a regiunii Donețk. Un blogger rus a susținut pe 23 noiembrie că forțele ucrainene încearcă să activeze la nord de Pryytune și la nord de Novomayorske (18 km sud-est de Velyka Novosilka), dar a subliniat că forțele ucrainene sunt în mare măsură în defensivă pe acest sector al frontului.

UPDATE 02.27 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 23 și 24 noiembrie și au făcut progrese confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 24 noiembrie arată că forțele ruse au avansat puțin la sud-vest de Novopokrovka, la aproximativ 9 km nord-est de Robotyne. Un blogger rus afiliat aeropurtat (VDV) a susținut pe 24 noiembrie că elementele Diviziei a 7-a VDV, inclusiv Regimentul 108 de asalt aerian, au recucerit poziții la nord de Verbove (10 km est de Robotyne și 5 km sud de Novopokrovka), ceea ce coincide în general cu confirmarea avansurilor rusești în zona de la sud-vest de Novopokrovka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au încercat fără succes să-și îmbunătățească pozițiile lângă Robotyne pe 23 noiembrie și au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Robotyne, Novopokrovka și la vest de Verbove pe 24 noiembrie.

image

UPDATE 02.13 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 23 și 24 noiembrie și au făcut progrese confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 22 noiembrie arată că forțele ucrainene au recucerit cel mai vestic șanț dintr-o serie de trei tranșee care se află la aproximativ 1 km sud-vest de Robotyne, iar alte imagini geolocalizate publicate pe 23 noiembrie arată că forțele ucrainene au făcut și progrese mai la vest de cel mai vestic șanț. Imagini suplimentare geolocalizate postate pe 22 și 23 noiembrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat marginal în apropiere de autostrada T0408 Orikhiv-Tokmak la nord de Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne), între periferia sistemului de tranșee menționat mai sus și periferia nordică a Novoprokopivka. Bloggeri ruși au susținut pe larg pe 23 și 24 noiembrie că forțele ucrainene au lansat un nou atac asupra pozițiilor rusești de-a lungul liniei Robotyne-Verbove cu până la 100 de personal, cinci vehicule blindate și un tanc furnizat de Occident. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Robotyne și Verbove pe 24 noiembrie, iar Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest) pe 23 și 24 noiembrie.

image

UPDATE 02.04 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de luptă pe malul stâng (est) al râului Nipro pe 23 și 24 noiembrie, iar atât forțele ucrainene, cât și cele ruse au înregistrat câștiguri confirmate în Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Dnipro). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au intensificat atacurile asupra zonei pădurii de lângă Krynky pe 23 noiembrie, iar apoi au susținut pe 24 noiembrie că elemente ale Brigăzii 810 Infanterie Navală rusă (Flota Mării Negre) și 144 Brigăzii de Infanterie Motorizată (a Corpului 40 Armată din Rusia din nou formata a Armată a18-a Arme Întrunite) a contraatacat și a doborât forțele ucrainene din poziții în zonele forestiere de lângă Krynky. Imaginile geolocalizate publicate pe 23 noiembrie confirmă că atât forțele ruse, cât și cele ucrainene au avansat în interiorul Krynky, sugerând că luptele intense sunt în desfășurare în așezare și că pozițiile își schimbă frecvent deținătorii. Surse ruse au susținut că elementele brigăzilor 188 și 144 se confruntă cu condiții extrem de proaste și cu o lipsă de resurse în timp ce încearcă să apere zona Krynky. Oficialii militari ucraineni au confirmat că forțele ucrainene mențin poziții pe malul de est al Oblastului Herson.

image

UPDATE 01.55 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lansat o lovitură cu drone la scară largă împotriva Crimeei ocupate în noaptea de 23 spre 24 noiembrie. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au lansat un total de 13 drone în trei valuri din regiunea Herson către infrastructura feroviară și militară. în Crimeea ocupată. Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut că acesta a fost unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ucrainene asupra Crimeei ocupate de la începutul războiului. Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea aeriană rusă a doborât toate cele 13 drone deasupra Crimeei și că aviația navală a Flotei Mării Negre a lovit și 12 ambarcațiuni aeriene fără pilot care călătoreau spre Crimeea.

UPDATE 01.47 Industria rusă de aviație se confruntă probabil cu constrângeri semnificative din cauza sancțiunilor internaționale și a cererilor din partea bazei industriale de apărare a Rusiei (DIB). Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a raportat la 23 noiembrie că a obținut multe documente de la Agenția Federală de Transport Aerian Rus (Rosaviatsiya) care detaliază probleme larg răspândite din industria aviației ruse. GUR a raportat că documentele arată că au avut loc 185 de accidente de aviație civilă și 150 de cazuri de defecțiuni tehnice în primele nouă luni ale anului 2023. GUR a raportat că industria aviației ruse transferă porțiuni mari din activele de întreținere a aeronavelor în Iran, unde reparațiile au loc fără certificare, din cauza lipsei capacității de reparații și a specialiștilor. Întreprinderile de aviație ruse folosesc din ce în ce mai mult avioanele existente pentru componente pentru producția nouă. Russian United Aircraft Corporation a anunțat pe 22 noiembrie că a transferat Ministerului rus al Apărării (MOD) un nou lot de bombardiere de primă linie Su-34 fabricate la Uzina de Aviație din Novosibirsk. Constrângerile larg răspândite asupra industriei aviației civile afectează probabil și întreprinderile aviației de apărare din Rusia, dar oficialii ruși probabil acordă prioritate producției de aviație militară față de întreținerea și producția de aeronave civile.

UPDATE 01.35 Instanțele ruse au analizat peste 4.000 de dosare penale împotriva personalului rus pentru abandonarea neautorizată a unităților lor de la începutul mobilizării parțiale. Mediazona a raportat, la 24 noiembrie, că instanțele ruse au examinat 4.121 de dosare penale pentru abandonarea neautorizată a unei unități militare și s-au pronunțat în 3.740 de cazuri la 21 noiembrie. Mediazona a raportat că instanțele ruse au pronunțat sentințe împotriva a aproximativ 100 de angajați ruși pe săptămână, în medie, din iunie 2023.

UPDATE 01.23 Personalul rus din regiunile federale ruse din Siberia și Orientul Îndepărtat continuă să reprezinte un număr disproporționat de victime ale Rusiei în Ucraina. BBC a relatat pe 24 noiembrie că decesele armatei ruse confirmate la 10.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 61 de ani în subiecții federali din Rusia arată că cele mai mari proporții de decese au loc în regiunile din Siberia și Orientul Îndepărtat. Cele mai mari cinci proporții de decese militare au avut loc în Republica Tuva (48,6 decese), Republica Buriația (36,7 decese), Regiunea Autonomă Nenetă (30 decese), Republica Altai (26,5 decese) și Transbaikal Krai (26,2 decese). Sankt Petersburg și Moscova au cea mai mică proporție de decese confirmate, cu 2,5 și, respectiv, 1 la 10.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 61 de ani.

UPDATE 01.11 Autoritățile ruse continuă să împiedice rudele personalului mobilizat să organizeze mitinguri care cer demobilizarea rudelor lor. Institutul de investigație independent rus Verstka a raportat pe 23 noiembrie că autoritățile ruse au respins cinci cereri de mitinguri ale rudelor personalului mobilizat la Moscova, Chelyabinsk, Sankt Petersburg, Novosibirsk și Krasnoyarsk. Postul de opoziție rus SOTA a raportat că primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a respins un recurs la decizia biroului său de a refuza permisele pentru un miting în sprijinul demobilizării, invocând restricțiile de sănătate publică cauzate de COVID-19. Publicația rusă de opoziție Mobilization News a raportat că oficialii din regiunea Novosibirsk au acceptat cereri de la rudele personalului mobilizat care să limiteze perioadele de mobilizare la un an, cu rotații la mai puțin de trei luni. ISW nu poate confirma că oficialii ruși au acceptat condiții de la rude pentru a stabili termenii de mobilizare.

UPDATE 00.54 Conglomeratul rus de apărare de stat Rostec a lansat noul său sistem portabil anti-dronă „Chistyulya” pe 24 noiembrie. Dispozitivul cântărește opt kilograme și poate suprima dronele pe o rază de un kilometru. Postul de opoziție rus Vajnye Istorii (iStories) a raportat că serviciul chinez de vânzare cu amănuntul online AliExpress vinde un produs similar cu aproape aceleași specificații.

UPDATE 00.37 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de a îndoctrina copiii ucraineni în identitățile naționale și culturale rusești. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat la 23 noiembrie că Kremlinul a instruit autoritățile de ocupație să se asigure că 70% dintre studenții ucraineni din zonele ocupate participă la programe de schimb educațional în Rusia. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că școlile de ocupație ruse au început eforturile de îndoctrinare încă din clasa întâi. Miliția Republicii Populare Luhansk (LNR) a susținut pe 24 noiembrie că 248 de copii din regiunea ocupată Luhansk s-au întors dintr-o călătorie în orașul Moscova pe care a planificat-o organizația de tineret „Mișcarea Primului” finanțată de Kremlin. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a susținut pe 23 noiembrie că peste 60 de studenți din regiunea Donețk ocupată studiază în prezent la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), un institut de învățământ superior subordonat Ministerului de Externe al Rusiei. Consilierul ucrainean al orașului Mariupol, Petro Andryushchenko, a publicat imagini pe 23 noiembrie în care personalul militar rus îi preda copiilor din regiunea Zaporijia ocupată abilități militare de bază la un eveniment din Sevastopolul ocupat, Crimeea.

UPDATE 00.20 Conducerea militară din Belarus speră să sporească capacitățile de luptă ale forțelor din Belarus echipându-le cu noi drone și transportoare blindate de personal. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat la 24 noiembrie că Belarusul va echipa brigăzile de artilerie din Belarus cu drone S350 „Supercam” produse în Rusia la începutul anului 2024. Mașoveț a afirmat că brigăzile de artilerie din Belarus sunt echipate în prezent cu drone cu quadcopter care nu asigură controlul și reglarea adecvată a focului și că dronele produse în Rusia au o rază de acțiune crescută. Mașoveț a adăugat că forțele din Belarus testează și transportorul blindat Volat V2 produs în Belarus la terenul de antrenament pentru arme combinate din Borisov, Belarus.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au început un efort ofensiv reînnoit către Avdiivka pe 22 noiembrie, deși probabil cu capacități mecanizate mai slabe decât în valurile ofensive anterioare care au avut loc în octombrie. Comandantul grupului de forțe ucrainean Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a raportat pe 23 noiembrie că forțele ruse au lansat un „al treilea val” de atacuri în cadrul operațiunii ofensive a Rusiei în direcția Avdiivka, iar purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk, colonelul Oleksandr Ștupun a declarat că acest „al treilea val” a început pe 22 noiembrie. Ștupun a raportat o creștere cu 25 până la 30 la sută a atacurilor terestre rusești lângă Avdiivka pe 22 noiembrie și a declarat că forțele ucrainene au respins mai multe coloane rusești de aproximativ o duzină de vehicule blindate în total în timpul atacurilor. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins cel puțin 50 de atacuri rusești în direcția Avdiivka în 23 și 24 noiembrie. Surse ruse au susținut că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe flancurile nordice și sudice ale Avdiivka, dar nu au caracterizat niciun atac rusesc ca fiind puternic mecanizat. Surse ruse au susținut că forțele ruse au continuat să avanseze la nord de Avdiivka și au făcut câștiguri suplimentare în zona industrială de la sud-est de Avdiivka, dar nu au făcut nicio pretenție teritorială în concordanță cu o ofensivă rusă reînnoită la scară largă. Ștupun a declarat că forțele ucrainene au distrus trei tancuri rusești și șapte vehicule blindate de luptă pe 22 noiembrie, sugerând că forțele ruse desfășoară în prezent un set mai mic de atacuri mecanizate decât în octombrie. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au pierdut 50 de tancuri și 100 de vehicule blindate în reînnoirea atacurilor asupra Avdiivka pe 19 octombrie și 15 tancuri și 33 de vehicule blindate în timpul atacurilor inițiale mari, mecanizate, din 10 octombrie. Forțele ruse au pierdut un număr confirmat de 197 de vehicule avariate și distruse în operațiuni ofensive în apropiere de Avdiivka începând cu 9 octombrie, iar armata rusă a părut să petreacă sfârșitul lunii octombrie și toată luna noiembrie pregătindu-se pentru un val de atacuri terestre conduse de infanterie, care să compenseze pentru aceste pierderi de echipamente grele. Asalturile la sol mari conduse de infanterie vor reprezenta probabil o amenințare semnificativă pentru forțele ucrainene care se apără în direcția Avdiivka, dar nu vor duce la o înaintare rapidă a Rusiei în zonă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat