LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Armata israeliană a atacat pozițiile Hezbollah din sudul Libanului. Raid israelian în Fâșia Gaza

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Armata israeliană a atacat pozițiile Hezbollah din sudul Libanului. Raid israelian în Fâșia Gaza

Forțele de Apărare a Israelului (IDF) au atacat poziții ale mișcării șiite libaneze Hezbollah în sudul Libanului, după ce obiecte neidentificate s-au infiltrat pe teritoriul israelian, iar un vehicul aerian fără pilot al IDF a fost doborât, a declarat serviciul de presă al IDF.

Foto: EPA-EFE

UPDATE Operațiune israeliană în desfășurare în Ierihonul ocupat din Cisiordania

Al Jazeera Arabic raportează că o operațiune militară israeliană este în desfășurare în orașul Ierihon din Cisiordania ocupată. Un clip video postat de Al Jazeera Arabic pe X, cunoscut și sub numele de Twitter, a arătat soldați israelieni puternic înarmați care se grăbesc pe străzile înguste ale taberei de refugiați Aqabat Jabr din Ierihon.

image

O postare video separată a arătat, de asemenea, ciocniri aparente între protestatarii palestinieni și armata israeliană, în timp ce aceasta din urmă a luat cu asalt Jenin, în nordul Cisiordaniei.

UPDATE Coasta Fâșiei Gaza ar fi fost lovită de atacurile israeliene dinspre mare

O parte a coastei Fâșiei Gaza a fost lovită de atacurile israeliene dinspre mare. Al Jazeera Arabic raportează că nave israeliene au lovit ținte de-a lungul coastei într-un atac înainte de zori. Între timp, un raid aerian a lovit și o clădire din orașul Deir el-Balah, din partea centrală Fâșiei Gaza.

UPDATE Arestări efectuate la New York la un protest al evreilor împotriva „genocidului palestinienilor din Gaza”

Au fost făcute arestări după ce protestatarii au blocat o stradă în apropierea locuinței din New York a liderului majorității din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer, pentru a cere încetarea „genocidului palestinienilor din Gaza”.

Grupul de susținere „Vocea evreiască pentru pace” spune că mii de oameni au participat vineri la un miting la New York în sprijinul palestinienilor din Fâșia Gaza.

Biroul de presă al Departamentului de Poliție din New York a confirmat pentru Al Jazeera că „oameni au fost luați în custodie”, dar nu a oferit detalii despre numărul de arestări.

Foto: Jewish Voice for Peace NYC via X

Foto: Jewish Voice for Peace NYC via X

UPDATE Un palestinian a fost împușcat mortal de forțele israeliene în Ierusalimul de Est

Un palestinian a fost împușcat mortal de forțele israeliene lângă intrarea în orașul al-Issawiya din Ierusalimul de Est. Într-un videoclip postat de Al Jazeera Arabic, un bărbat fără viață a fost arătat întins pe o stradă lângă vehiculul său, în timp ce autoritățile israeliene se plimbau pentru a inspecta locul.Victima nu a fost încă identificată.

Anterior, autoritățile au împușcat și ucis și un adolescent palestinian de 15 ani în timpul unei confruntări din al-Issawiya, potrivit agenției de presă palestiniene WAFA. Victima a fost identificată ca fiind Laith Marra, în vârstă de 15 ani. Parademicii nu au putut să ajungă la el la timp din cauza închiderii căilor de acces impuse de armata israeliană în oraș.

UPDATE BBC a raportat că jurnaliştii săi din Tel Aviv au fost atacaţi de poliţie; potrivit reprezentantului oficial al corporației, o armă de foc a fost îndreptată spre ei.

BBC spune că personalul său din redacția arabă a fost atacat când poliția le-a oprit mașina în Tel Aviv. „Una dintre echipele de filmare arabă a BBC cu sediul în Tel Aviv, care călătorea într-un vehicul marcat în mod clar „Presă”, a fost oprită aseară și atacată de poliția israeliană”, a declarat un purtător de cuvânt al BBC. „Jurnaliştii trebuie să poată raporta nestingheriţi despre conflictul din Israel și Fâșia Gaza”. Se relatează că jurnaliştii, care au arătat imediat poliţiei legitimaţiile media, aveau o armă de foc îndreptată spre ei. Polițiștii care cercetau mașina au spart telefonul unuia dintre corespondenții care încerca să filmeze ce se întâmpla. Acesta a și fost lovit și în zona gâtului. Poliția din Tel Aviv nu a răspuns încă solicitării BBC de a comenta situația.

UPDATE Armata israeliană a atacat pozițiile Hezbollah din sudul Libanului

Forțele de Apărare a Israelului (IDF) au atacat poziții ale mișcării șiite libaneze Hezbollah în sudul Libanului, după ce obiecte neidentificate s-au infiltrat pe teritoriul israelian, iar un vehicul aerian fără pilot al IDF a fost doborât, a declarat serviciul de presă al IDF.

În urmă cu ceva timp, IDF a atacat o instalație Hezbollah din sudul Libanului ca răspuns la infiltrarea de obiecte neidentificate, care au fost interceptate și la doborârea unui vehicul aerian fără pilot al IDF”, a spus armata într-un comunicat pe rețeaua de socializare X (fost Twitter).

Armata israeliană a anunțat anterior interceptarea unui „obiect neidentificat” pe cerul din nordul țării, lângă orașul Șfaram, care este situat la aproximativ 15 km est de Haifa. Cu puțin timp înainte de aceasta, armata israeliană a anunțat interceptarea a două „obiecte neidentificate” pe cerul de deasupra Haifa, al treilea oraș ca mărime al țării. Armata a remarcat la acea vreme că în timpul acestor interceptări, sirenele de raid aerian „nu au fost activate în conformitate cu protocolul”.

UPDATE Șeful ONU spune că uciderea unui jurnalist în Liban prezintă riscul de contagiune

Moartea cameramanului Reuters Issam Abdallah, care a fost ucis într-un bombardament în sudul Libanului, demonstrează riscul enorm ca acest conflict dintre Israel și Hamas să se extindă în Liban, a declarat secretarul general al Națiunilor Unite, Guterres.

Răspunsul său vine după ce Departamentul de Stat al SUA a declarat că oficialii încă lucrează pentru a strânge informații despre jurnaliştii uciși și răniți în Liban.

Astăzi și în fiecare zi, stăm alături de jurnaliști din întreaga lume care fac o muncă esențială pe care ne bazăm cu toții în fiecare zi, uneori în condiții periculoase”, a spus un purtător de cuvânt, potrivit Reuters.

Obuzele armatei israeliene au lovit un grup de reporteri în sudul Libanului, ucigând un jurnalist Reuters și rănind mai mulți alții, inclusiv doi jurnaliști Al Jazeera.

Al Jazeera consideră Israelul responsabil din punct de vedere juridic și moral pentru acest atac brutal și solicită comunității internaționale să ia măsuri pentru a asigura siguranța jurnaliștilor”, a spus rețeaua.

Rețeaua TV a condamnat, de asemenea, „atrocitățile repetate” ale forțelor israeliene împotriva personalului său, inclusiv uciderea jurnalistei Al Jazeera Shireen Abu Akleh, care a fost împușcată de trupele israeliene în 2022, în timp ce raporta despre un raid în tabăra de refugiați Jenin din zona ocupată de pe malul de vest al Iordanului.

Autorii crimelor împotriva personalului Al Jazeera trebuie „trași la răspundere și aduși în fața justiției”, a spus rețeaua, adăugând că astfel de „amenințări și atacuri nu vor descuraja munca noastră sau jurnaliştii, deoarece vor continua să transmită adevărul în ciuda numeroaselor încercări de a adu-i la tăcere”.

Rețeaua a transmis, de asemenea, sincere și sincere condoleanțe familiei lui Issam Abdallah și le-a urat răniților o însănătoșire rapidă.

UPDATE Raid israelian în Fâșia Gaza

Armata israeliană spune că a efectuat un raid la sol în interiorul granițelor Fâșiei Gaza pentru a colecta cadavrele israelienilor dispăruți, printre alte motive. Cel puțin 1.900 de palestinieni au fost uciși și 7.696 au fost răniți în atacurile aeriene israeliene asupra Gaza. Numărul morților în Cisiordania ocupată este acum de 51, după ce forțele israeliene au ucis 16 persoane vineri.

Numărul persoanelor ucise în Israel a ajuns la 1.300, cu aproape 2.800 răniți.

UPDATE Rusia spune că luptele au loc pe fondul „încălcărilor sistemice” ale deciziilor ONU de către Israel

Vasily Nebenzya, ambasadorul Rusiei la ONU, spune că principala cauză a situației din Gaza a fost de „o importanță critică” pentru a înțelege luptele în curs, inclusiv construirea de către Israel a așezărilor ilegale în Cisiordania.

Colegii noștri occidentali fac tot posibilul pentru a promova relatarea că escaladarea actuală a avut loc din senin, deoarece o bandă de teroriști sălbatici a atacat civilii israelieni. SUA insistă în mod special asupra faptului că întreaga situație a fost neprovocată și că Hamas este proscris să se bucure de sprijin”, a spus el reporterilor la New York. „Dacă ar fi așa, nu ar exista proteste în Cisiordania împotriva acțiunilor Israelului și nici un sprijin larg răspândit arab și musulman pentru Palestina. Nu ar trebui să ignorăm că actuala inflamare a violențelor are loc pe fondul încălcărilor sistematice de către Israel a deciziilor Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU, inclusiv extinderea ilegală a coloniilor – care este condamnată în mod regulat de marea majoritate. ale statelor membre umane ale ONU.”

Nebenzya a adăugat că SUA sunt „în mare măsură” responsabile pentru „războiul care se profilează” din Orientul Mijlociu.

Washingtonul a blocat în mod imprudent și egoist activitatea Cvartetului de mediatori internaționali din Orientul Mijlociu într-un efort de a monopoliza procesul de pace și l-a limitat la impunerea unei păci economice cu Israelul asupra palestinienilor și altor state arabe fără a rezolva problema palestiniană.”

UPDATE Șaptezeci de morți în timp ce fugeau din nordul Gazei pe fondul termenului limită al Israelului

Zeci de palestinieni au fost uciși în raidurile aeriene israeliene în timp ce fugeau din nordul Fâșiei Gaza, potrivit oficialilor Hamas, după ce armata israeliană a ordonat evacuarea a peste un milion de locuitori. Biroul de presă al Hamas, grupul palestinian care guvernează Fâșia Gaza asediată, a declarat că printre cele 70 de persoane ucise în atacurile aeriene asupra mașinilor care părăseau orașul Gaza majoritatea era formată din femei și copii.

image

UPDATE Zeci de mii de oameni se adună în întreaga lume pentru a-i sprijini pe palestinieni

Zeci de mii de protestatari s-au adunat în Orientul Mijlociu și în părți ale Asiei, Europei și Statelor Unite în sprijinul palestinienilor și pentru a condamna Israelul în timp ce își intensifica atacurile asupra Gaza.

Un uriaș steag palestinian a fost trecut pe deasupra protestatarilor la un protest la Roma, iar demonstrații au avut loc și în alte orașe europene, inclusiv Brabrand din Danemarca și Berlin, unde unii protestatari au fost arestați de poliție. Germania și Franța interziseseră demonstrațiile pro-palestiniene.

La Bagdad, zeci de mii de irakieni s-au adunat în piața centrală Tahrir, fluturând steaguri palestiniene și arzând steagul israelian în timp ce scandau lozinci anti-americane și anti-israeliene. În Iran au avut loc mitinguri organizate de stat.

În Liban, șeful adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat într-un protest că gruparea armată este „pe deplin pregătită” să contribuie la lupte.

Protest la Brabrand, Danemarca. Foto: EPA-EFE

Protest la Brabrand, Danemarca. Foto: EPA-EFE

ȘTIRE INIȚIALĂ Ordinul Israelului de evacuare pentru Gaza o „condamnare la moarte” pentru pacienți

Ordinul Israelului de evacuare pentru Gaza echivalează cu o „condamnare la moarte” pentru pacienții vulnerabili din spitale, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Implorăm Israelul să anuleze această decizie. Mutarea pacienților le-ar pune viața în pericol imediat, precum și viața lucrătorilor din domeniul sănătății”, a declarat șeful OMS Tedros Ghebreyesus pentru X. El a pledat pentru „anularea imediată” a „Ordinului de evacuare din Gaza pentru a proteja sănătatea oamenilor și a reduce suferința”. „Din cauza atacurilor aeriene în curs și a granițelor închise, civilii nu au un loc sigur în care să meargă. Facem apel pentru instituirea urgentă a unui coridor umanitar pentru livrarea în siguranță a ajutorului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat